Medicinski RAZLOG

Kako je to moguće? Vozač nije pio alkohol, a pao na alkotestu

Vozač je uvjeravao policijske službenike da nije pio alkohol, no napuhao je 0,91 mg po litri

Policija, ilustracija

 CROPIX

Jeste li znali da iako niste konzumirali alkohol, možete pasti na alkotestu? Da, doista je moguće da budete pozitivni na alkohol, ali samo u rijetkim slučajevima...

Naime, jedan je 40-godišnji vozač u Belgiji 2019. godine bio pozitivan na alkotest, a iako je tvrdio da nije pio, bio je kažnjen novčanom kaznom, te mu je oduzeta i vozačka dozvola.

U travnju i svibnju 2022. ponovno je zaustavljen, testiran i ponovo pozitivan. Bilo mu je izmjereno 0,91 mg po litri izdahnutog zraka te 0,71 mg/l, a u Belgiji je dozvoljena razina 0,22 mg/l.

Još jednom je uvjeravao policajce da nije pio te da je dan ranije popio nekoliko piva. Sve je završilo na sudu, a vozač je angažirao čak tri liječnika te je dokazao da pati od iznimno rijetkog sindroma, a sud je uvažio slučaj više sile. Tužitelj je tražio da ga se proglasi nesposobnim za vožnju što je sud odbio.

image

Policija, ilustracija

CROPIX

Međutim, Belgijac je ipak morao poduzeti mjeru postavljanja alkotesta u auto koji ako se rezultat pokaže iznad dozvoljene granice, sprječava pokretanje motora. Postavlja se pitanje, može li osoba s takvim sindromom uopće voziti jer unatoč alkoholu u krvi to ne utječe na (ne)sposobnost vožnje, kao kod ljudi koji su konzumirali alkohol, tvrdili su njegovi odvjetnici.

Sindrom alkoholne samo-fermentacije

‘Sindrom ABS‘ je bolest koja pretvara ljudsko tijelo u svojevrsnu ‘pivovaru‘. Ugljikohidrati koje osoba konzumira fermentiraju proizvodeći alkohol unutar probavnog sustava, zbog čega može stvoriti simptome pijanstva bez pijenja.

Prvi put je identificiran 1970-ih godina i istina je da je bolest rijetka koliko i tajanstvena. Toliko da znanstvenici još uvijek ne znaju njegovo specifično podrijetlo.

image

Policija, ilustracija

CROPIX

Oni znaju da se sindrom samo-fermentacije pripisuje prekomjernom rastu određenih sojeva kvasca ili gljivica u probavnom sustavu: osobito u tankom crijevu. Ti mikroorganizmi olakšavaju probavu, ali zbog ove bolesti postaju hiperaktivni i pretvaraju ugljikohidrate u alkohol.

Dijagnosticiranje sindroma samo-fermentacije je teško i dugotrajno. To je također bolest koja ima i druge posljedice kao što su probavni problemi i promjena raspoloženja.

Nije iznenađujuće da su epizode nepredvidive i stoga mijenjaju sve aspekte života onih koji pate od njih. I tome moramo dodati da se mnogo puta miješa s prekomjernom konzumacijom alkohola, što može dovesti do društvenih i pravnih problema, kao što smo mogli vidjeti iz slučaja neimenovanog Belgijca...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
12. travanj 2025 23:46