PO PROVJERENOM RECEPTU

Ako volite soparnik, ova tanka pita mogla bi vam se baš svidjeti, hrskava je izvana, a sočna iznutra

Recept za tanku pitu sa šumskim biljem nedavno je s nama podijelila Petra Jelenić

Kada smo nedavno posjetili slastičarku Petru Jelenić u njezinu domu, osim nekoliko odličnih slastica, pripremila nam je i ovo slano jelo, koje nas je odmah podsjetilo na omiljeni soparnik, samo napravljen u kućnoj varijanti. Petra je tanku pitu napravila od vučenog tijesta i nadjeva od šumskog bilja, što je uvijek bolja, aromatičnija i još zdravija opcija, no u slučaju da ovih dana baš i nemate vremena obilaziti šumu, za punjenje možete koristiti i zeleno lisnato povrće poput blitve i špinata.

image
Berislava Picek/Cropix

Nemojte zaboraviti niti topivi sir, najbolje neki aromatičniji koji će ovu kombinaciju učiniti još posebnijom, a dobra opcija bit će i malo slanine. Naravno, obavezan je i češnjak.

Kada spojite sve navedene sastojke i upakirate ih između dva tanka sloja tijesta, pa napokon i izvadite iz pećnice, dobit ćete slasnu tanku pitu koja je hrskava izvana, a sočna i bogata iznutra. I tada probajte pojesti samo jedan komad (nećete moći, vjerujte nam).

Petrin recept ostavljamo u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

Za vučeno tijesto će vam trebati:

155 g mlake vode
3 g soli
300 g glatkog brašna
40 g ulja za tijesto
ulje za premaz

Za nadjev:

150 g miješanog šumskog bilja (mladi listovi koprive, dobričica, lišće jagode, sedmolist, mladi listovi kupine, dugolisni trputac, tušt)
50 g nasjeckanog špeka
100 g naribanog sira (koji se lijepo topi, ja obično potrošim sve što mi se povlači po frižideru)
2 režnja češnjaka
nekoliko žlica maslinova ulja
sol
papar

Priprema:

Pripremite manju posudu koju možete dobro poklopiti da ne ulazi zrak. Ulijte malo ulja u posudu i razmažite ga po stijenkama. Pomiješajte vodu i sol pa ulijte u brašno. Dodajte ulje i umijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu. Pouljite tijesto, stavite ga u pripremljenu posudu i poklopite. Pustite da odmara najmanje pola sata na sobnoj temperaturi. Za nadjev očistite i operite bilje. Prosušite na krpi ili u cjedilu za salatu. Špek narežite na tanke trakice i popržite na tavi dok ne postane hrskav. Protisnite češnjak. Naribajte sir. Pomiješajte špek, češnjak i sir s biljem, dodajte ulje i papar te kušajte prije nego što dodate sol. Špek je slan pa da ne presolite. Tijesto podijelite na dva dijela. Na papiru za pečenje razvucite prvi dio tijesta u oblik protvana na kojem ćete peći. Rasporedite i poravnajte nadjev. S pomoću papira za pečenje razvucite drugi dio tijesta. Tijesto je jako tanko pa je lakše na pouljenom papiru ili čak između dva papira. Poklopite preko nadjeva. Spojite krajeve, izbušite vilicom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C oko 12 do 15 minuta. Mora dobiti malo boje. Pečenu pokrijte krpom i pustite da se ohladi.


image

Dobra hrana, jesen 2024.

Fotografija: Berislava Picek/cropix; Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić/

Ovaj i brojne recepte i priče možete pronaći i u aktualnom, jesenskom broju magazina Dobra hrana, koji je sada na kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2024 10:54