Stabla jabuka iznimno su popularna diljem svijeta postoje. Danas imamo više od 10 tisuća različitih sorti jabuka koje variraju po svom okusu, kiselosti, veličini i boji, a izabrali smo četiri najpopularnije desertne i kulinarske sorte koje vrijedi uzgajati u vlastitom vrtu.
1. GRANNY SMITH
Ime koje je praktički sinonim za jabuku, granny smith jedna je od najpoznatijih sorti jabuka u svijetu i jedan od najslavnijih izvoznih australskih proizvoda. Sorta je otkrivena igrom slučaja na odlagalištu kao sjemenjak 1868. godine te se pretpostavlja da je hibrid europske divlje i domaće jabuke.
Specifičnost ove sorte jest u tome što je odlična za kuhanje u pitama, no i za korištenje u svježem stanju budući da narezana zadržava svoju boju. To je hrskava jabuka, tvrdog, sočnog mesa bijele boje i kiselkastog okusa. Spada u kasne zimske sorte, a dozrijeva od sredine do kraja listopada.
2. JONAGOLD
Izvrsna desertna jesenska jabuka slatkasto-kiselog okusa, koju je u hladnom skladištu moguće uspješno čuvati nekoliko mjeseci. Berba je postupna tijekom druge polovice rujna i prve polovice listopada.
Jonagold je američka sorta koja je dobivena križanjem dviju sorti - golden deliciousa i jonathana. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna, meso je kremaste boje i savršena je za pripremu juha, smoothieja i prirodnih sokova.
3. IDARED
Najpopularnija sorta za uzgajanje na području zemalja bivše Jugoslavije. Vrlo rodna sorta jednostavna je za uzgoj, čiji se plodovi mogu dugo skladištiti u svježem stanju. Idared je američka sorta, nastala križanjem izvanredne sorte jonathan i sorte wagener, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine.
Riječ je o industrijskoj jabuci stvorenoj za preradu - sušenje, sok i slični proizvodi, a što se tiče okusa, plodovi idared jabuke slatkastog su, a opet kiselog okusa. Iako su najbolje kao svježe, ove jabuke odlične su za pripremu voćnih salata ili ukusnih kolača. Plodovi dozrijevaju u prvih desetak dana listopada.
4. GOLDEN DELICIOUS
Jedna od najkvalitetnijih američkih sorti jabuka omiljena je i uzgajivačima i potrošačima. To je jabuka koju je vrlo lako zavoljeti. Kožica ploda je nježna i tanka, a meso čvrsto, hrskavo i sočno.
Iznimno je slatka i obiluje sokom, zbog čega je odlična desertna jabuka, no može se koristiti i za voćne salate, kuhanje ili pečenje. To je zimska sorta koja dozrijeva polovicom rujna, boja ploda u vrijeme berbe je zelenožuta, a kasnije prelazi u zlatnožutu.
POGLEDAJTE JOŠ: Kako njegovati orhideju i postići da cvate bogato i često
Glavno pitanje je zašto biste uzgajali stablo jabuke iz sjemena? Može biti zabavan eksperiment uzgojiti stablo jabuke na ovaj način i uživati u zadovoljstvu uzgoja biljaka na starinski način od ostataka koji se obično bacaju u smeće. Ova metoda zahtijeva strpljenje, ali rezultat će biti plodna nagrada.
Ako imate jezgru jabuke i želite pokušati uzgojiti stablo jabuke iz sjemena, navodimo pet koraka koje trebate slijediti kako biste povećali svoje šanse za uspjeh.
Možete li uzgojiti stablo jabuke iz sjemena?
Da, stablo jabuke možete uzgojiti iz sjemena.
KAKO UZGOJITI STABLO JABUKE IZ SJEMENA U 5 KORAKA
1. Osušite sjemenke
Nakon vađenja sjemenki iz odabrane jabuke, potrebno ih je očistiti i osušiti prije sjetve. Pažljivo uklonite sve komadiće voća na sjemenkama i ostavite sjemenke jabuke nekoliko dana da se osuše na zraku. Preporučljivo je koristiti nekoliko sjemenki iz različitih vrsta jabuka kako biste povećali svoje šanse za uspjeh.
2. Stratificirajte sjeme
Sjeme jabuke treba period hladne stratifikacije kako bi oponašalo zimu i potaknulo sjeme na klijanje. To se lako može postići kod kuće stavljanjem u hladnjak kako bi se simulirale niske zimske temperature.
- Stavite ih u hladnjak između dva vlažna papirnata ručnika i sjeme bi trebalo niknuti u roku od dva tjedna do dva mjeseca, preporučuje Lisa Tadewaldt, stručnjakinja za drveće i osnivačica tvrtke Urban Forest Pro. Stavite papirnate ručnike u spremnik koji se može zatvoriti i redovito provjeravajte jesu li vlažni. Alternativa papirnatim ručnicima je stavljanje sjemenki u vlažnu tresetnu mahovinu.
Zahtijeva strpljenje jer sjemenu jabuke može trebati i do 90 dana da proklija. Ne očekujte da će svi proklijati jer stopa uspjeha može biti oko 30 posto. - Kad niknu, vrijeme je da ih posadite, dodaje Lisa.
3. Posadite proklijalo sjeme
Kad nikne, posijte sjeme u zatvorenom prostoru u posude napunjene dobrom, dobro drenirajućom mješavinom za posude. Napunite odabrani lonac zemljom i napravite malu rupu najmanje duplo veću od dubine i širine proklijalog sjemena. Stavite sjeme u rupu, lagano ga prekrijte zemljom i dobro zalijte.
4. Dajte im svjetlost i toplinu
Posudu stavite na toplo i svijetlo mjesto, na primjer u staklenik ili na svijetlu prozorsku dasku.
Idealno mjesto će imati oko 12 sati jarke, neizravne svjetlosti. Izbjegavajte ih peći na izravnoj sunčevoj svjetlosti i koristite svjetla za uzgoj ako je potrebno.
Pažljivo pratite kada zalijevati biljke kako biste održali konstantnu vlažnost. Održavajte tlo vlažnim, ali ne mokrim. Ako je tlo premokro, sjeme će istrunuti, a ako je presuho, sjeme neće proklijati.
5. Posadite vani na sunčanom mjestu
Sadnice bi se trebale pojaviti kroz tlo i početi razvijati prve listove nekoliko tjedana nakon sadnje. Nastavite osiguravati stalno lagano i vlažno tlo dok sadnica raste i premjestite je u hladan okvir ili hladan staklenik nakon što razvije nekoliko parova pravih listova. Ako mlado stablo jabuke preraste svoju posudu, presadite sadnicu u veću posudu.
Kad sadnica dosegne visinu od 30 cm i meko tkivo se počne transformirati u koru, vrijeme je da svoje stablo premjestite van. To može potrajati 6-12 mjeseci od sadnje proklijalog sjemena. Stabla jabuke žele sunčano mjesto, tlo s dobrom drenažom i prostor od najmanje 6 metara za rast.
POGLEDAJTE JOŠ: Kako uzgojiti stablo ginka u interijeru i eksterijeru
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....