Greg Lutovsky bavi se uzgojem krumpira od 1993. godine, a tijekom godina razvio je inovativne i učinkovite načine za njihov uzgoj. Vjeruje da uz pravi pristup na samo 4 četvorna metra prostora možete uzgojiti čak 100 kilograma krumpira. Prema Lutovskom, sve što je potrebno su neki osnovni materijali kao što su drvena građa, sjemenski krumpir i, što je možda najvažnije, pažljiva pozornost na zalijevanje, USA Garden Company.
Lutovskyjevo iskustvo s krumpirom obuhvaća desetljeća, a njegov trenutni posao, koji uključuje uzgoj sjemenskog krumpira za veleprodajno tržište, napreduje više od desetljeća. On i njegova supruga, Sue, vode Garden City Seeds u Thorpu, okrug Kittitas, Washington. Njihov rad omogućio im je da steknu stručnost ne samo u uzgoju krumpira, već ivu obrazovanju drugih o učinkovitim metodama uzgoja krumpira.
Najčešći način uzgoja krumpira je iskopati rov, posaditi sjemenski krumpir na dno, a zatim ga prekriti zemljom dok biljka raste. Kako biljka sazrijeva, vrtlari nastavljaju dodavati tlo kako bi prekrili rastuće stabljike, što pomaže u poticanju proizvodnje mladog krumpira. "Mnogi ljudi misle da posadite krumpir i da ispod njega izrastu novi, ali to nije tako", kaže Lutovsky. "Krumpir raste između komadića sjemena i nadzemne biljke."
Drugim riječima, mladi krumpiri se razvijaju u tlu koje se dodaje povrh sjemenskog krumpira kako biljka raste. Dok ova tradicionalna metoda iskopa može dati dobru žetvu, Lutovsky nudi alternativni pristup koji štedi prostor i pojednostavljuje žetvu.
Umjesto kopanja rova, Lutovsky preporučuje izgradnju kutije za uzgoj krumpira. Kutija omogućuje biljci da raste okomito, što je čini idealnom za vrtlare s ograničenim prostorom. Kako biljka raste, kutiji možete dodati stranice i novi prostor ispuniti zemljom ili malčem. Ova metoda, koju on naziva "metodom kutije", omogućuje lakše upravljanje rastućim krumpirom dok sve drži na jednom mjestu.
Jednom kada biljka procvjeta, počinje postavljati krumpire u tlo koje ste dodali. U ovoj fazi, kaže Lutovsky, možete početi "pljačkati" biljku tako što ćete pažljivo ukloniti donje daske kutije i posegnuti unutra da izvučete mlade krumpire. Ovaj postupak omogućuje žetvu manjih, zrelih krumpira prije nego što je biljka potpuno spremna za glavnu berbu, koja se obično događa u jesen.
Metoda kutije je vrlo učinkovita jer vam omogućuje kontinuiranu žetvu svježeg krumpira bez ometanja cijele biljke. Također vam omogućuje da maksimalno iskoristite prostor koji imate na raspolaganju, jer krumpir možete uzgajati okomito. Ako ostavite dovoljno krumpira i ne poberete ga sve tijekom vegetacijske sezone, još uvijek možete očekivati obilan urod na jesen.
Međutim, Lutovsky upozorava da je navodnjavanje ključni aspekt uspješnog uzgoja krumpira, osobito kada se koristi metoda kutije. Krumpir se brže suši u posudi nego u zemlji, stoga je dosljedno, ravnomjerno zalijevanje neophodno kako bi se izbjeglo stresno stanje biljke. Bez dovoljno vode, biljka možda neće uspjeti, a prinos može patiti.
Savjeti Lutovskog vrijedni su ne samo za komercijalne uzgajivače krumpira, već i za kućne vrtlare koji žele maksimalno povećati svoju proizvodnju krumpira. Njegove su metode osmišljene kako bi pomogle vrtlarima u postizanju visokih prinosa na malom prostoru, omogućujući uzgoj impresivne količine hrane čak i u ograničenim okruženjima. Bez obzira jeste li iskusni vrtlar ili tek počinjete, Lutovskyjev pristup uzgoju krumpira odličan je način za povećanje produktivnosti i učinkovitosti.
Ukratko, Lutovskyjeve inovativne metode za uzgoj krumpira naglašavaju važnost maksimiziranja prostora i učinkovitog upravljanja resursima poput vode. Njegov se pristup pokazao uspješnim i u komercijalnom uzgoju i u kućnom vrtu, pokazujući da uzgoj krumpira može biti isplativ i produktivan pothvat za svakoga tko je spreman uložiti vrijeme i brigu. Koristeći metodu kutije i pazeći na zalijevanje, čak i mali vrtlari mogu ubrati impresivne količine krumpira i uživati u svježim proizvodima tijekom cijele sezone.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....