Volite jabuke i rado biste kupili cijelu vreću, jer je tako puno povoljnije, ali vas je strah da će se pokvariti. Poznato je da jedna trula jabuka može pokvariti i druge pa je pravilno čuvanje od velike važnosti. Ako odaberete pravu sortu i napravite sve kako treba, vaši plodovi bit će ukusni cijelu zimu.
Kao prvo, najvažnije je znati da nemaju sve sorte jedan rok trajanja. Neke se mogu čuvati duže, a neke kraće. Prvo pojedite one slatke, poput zlatnog delišesa i gale. Kisele i kasne sorte su bolji izbor za dugo čuvanje. Primjerice granny smith, idared, fuji...
Za čuvanje plodove treba dobro probrati. Nijedan ne smije biti oštećen ili crvljiv. Najbolje komade stavite u drvene gajbice čije ste dno prethodno obložili papirom. Nemojte natrpavati, jer će jabuke najduže ostati svježe ako stavite samo jedan sloj i ne miješate razne sorte jer dozrijevaju u različitom razdoblju. Gajbice stavite na suho i hladno mjesto.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....