Mali, malen, mini, mikro.... riječi poput ovih imaju svoje konotacije. Pomažu nam odlučiti i zaključiti od toga koliko jedemo, do toga što oblačimo, ili kamo idemo. Mali hamburgeri, male zemlje, male haljine. Malo je uvijek razumno. Malo je lijepo. Toliko toga se može reći u malo.
Kada su u pitanju kuhinje, ako su malene mogu biti lijepe, ali i mračne i klaustrofobične. Što često može značiti vrlo malo prostora za navigaciju između pulta i ploče za kuhanje. Ali mali prostor može biti ugodan i topao. Kada se uređuju manji prostori u domovima, teško je osigurati da je sve složeno kako treba, da ne opterećuje i da je privlačno i toplo. Međutim, male sobe mogu biti među najšarmantnijim u kući, a budući da imaju tendenciju testiranja domišljatosti dizajnera, mogu biti i pametno osmišljene i iznimno originalne.
Koliko god dobri bili mali prostori, zahtijevaju više posla nego veći prostori u domovima. Baš kao što je za pripremu malog hamburgera potrebno više povrća narezanog na manje kockice, više umaka i dodatnog okusa, tako je i s kuhinjama. Kuhinja je jedan takav prostor koji nosi najveći teret jer se u njoj nalazi puno stvari. To je često posljednji prostor koji se razmatra prilikom projektiranja doma, često sastavljen nasumično i bez plana. Ipak, razmislite o tome, ovdje provodimo većinu svog vremena. Od jutra do mraka obitelj kuha i jede u kuhinji, okuplja se i povezuje.
Uz neke kreativne ideje za raspored mini kuhinje i puno inspiracija, moguće je organizirati više prostora u kuhinji i učiniti ju primamljivom svaki dan. Ispod je pet zlatnih pravila koja možete primijeniti kako biste transformirali svoju malu kuhinju. Evo nekoliko ideja za dizajn mini kuhinje za vas.
Neutralne boje
Neutralno, bilo na odjeći, u hrani ili u prostoru, zapravo je poput praznog slikarskog platna. U malim kuhinjama, neutralne boje daju blistavu auru, zamagljuju kutove i razdvajanja, kamufliraju spojeve i daju kohezivnost prostoru. Bijela boja, na primjer, izgleda elegantno, šik i ostavlja prostor za izgradnju kreativnosti.
Ideja za dizajn: Neutralne bijele, bež i pastelne boje dobro se stapaju s prigušenim podovima i jednobojnim blokovima. Prostor za kuhanje koji je svijetao i prozračan djelovat će veće i dati će osjećaj prozračnosti. Da biste unijeli kreativnost, uljepšajte kuhinju svijetlim posuđem, zanimljivim priborom, ukrasnim pločicama i kvalitetnom rasvjetom.
Uljepšajte ormariće u maloj kuhinji
Kuhinje se sastoje od ormara. Oni su slični dodacima koji uljepšavaju odjeću, čineći jednostavan komad otmjenijim. Ormari su više od funkcionalnih jedinica za pohranu. Oni skrivaju nered, dodaju dubinu kuhinji, daju teksturu prostoru. S pomoću njih možete vizualno proširiti prostor, a istovremeno osigurati da svaki dio najmanje kuhinje bude maksimalno iskorišten.
U maloj kuhinji postoji jedna bitna stvar za maksimiziranje prostora: dobro skladištenje. To je građevinski blok na kojem su izgrađeni svi ovi briljantni dizajni. Stoga, razmislite dobro o dekoracijama i pustite da skladište obavi težak posao.
Ideja za dizajn: Iskoristite svaki kvadratni centimetar kuhinje dodavanjem otvorenih polica i ormara. Nikada ne ostavljajte mrtve kutove i pretvorite ih u spremišta za uređaje. To je osobito slučaj u kuhinjama koje su male i mogu izgledati lijepo uz samo nekoliko pametnih trikova za pohranu.
Modularni elementi u malim kuhinjama
Kada je prostor dobro dizajniran, modularni dizajni osiguravaju da svaki mali dio vašeg prostora bude iskorišten. Od zida do zida, od poda do stropa, modularni elementi čine prostor maksimalno iskorištenim.
Ideja za dizajn: S malim kuhinjama dolazi i nedostatak prostora za pohranu. Ugradite modularne elemente gdje god je to moguće. Izvlačne smočnice, kolica na uvlačenje, izvlačni kutovi u donjim ormarićima. Gornji ormarići također pružaju dodatni prostor za pohranu koji je koristan. Postoje razne mogućnosti za istraživanje.
Otvorite prostor
Baš kao što se manja odjeća može ukrasiti duljim i krupnijim dodacima, tako se raspored male kuhinje može otvoriti vizualnim mijenjanjem prostora. Uklanjanjem zidova spajate kuhinju s ostatkom doma. Postavite pult za doručak kao suptilnu pregradu, obojite prostor drugačije od ostatka doma, upotrijebite namještaj kao privremene pregrade – sve su to dobre ideje za male moderne kuhinje. Dnevno svjetlo također može dodati karakter i šarm koji nijedan drugi detalj ne može.
Ideja za dizajn: Izvrsna ideja za raspored male kuhinje je dodavanje višenamjenskih elemenata u prostor. Neka vaš kuhinjski pult okrenut prema van bude dvostruki, tako da ga koristite kao površinu za kuhanje i šank za doručak. Barske stolice nude dodatna mjesta za udobne razgovore i mogu se sakriti kada se ne koriste.
Radni trokut u kuhinji
Dizajniranje uključuje umjetnost i znanost, a to se jednako odnosi na dizajniranje odjeće kao i na dizajn kuhanja. U kuhinji postoje tri glavna radna područja - sudoper, hladnjak i štednjak ili pećnica i čine točke trokuta. Pravilo trokuta kaže da bi oni trebali formirati trokut u vašem prostoru za maksimalnu jednostavnost korištenja, s minimalnim preprekama između svakog uređaja. Ni premalen i niti prevelik! To će osigurati da vaš radni prostor bude praktičan, udoban, ali ne i prevelik kako ne biste gubili vrijeme hodajući između jedne točke do druge.
Ideja za dizajn: Bez obzira na to je li vaša kuhinja u obliku slova L, u obliku slova U ili paralelna, moguće je ugraditi ovaj trokut u nju. Postavljanje dva od ovih elemenata uz jedan zid, a treći uz drugi, ili obrnuto. Sve je u proporcijama i mjerilu. Pravilo trokuta uzima ova temeljna načela dizajna i čini ga pristupačnim za korištenje i onima izvan dizajnerske industrije.
U maloj ili umjereno velikoj prostoriji, pravilo trokuta je vaš prijatelj! Imati sudoper, ploču za kuhanje pećnicu/štednjak i hladnjak na dohvat ruke čini kuhanje zabavnim, ugodnijim i učinkovitijim iskustvom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....