PRIRODNO I PREDIVNO

Dodajte jedan sastojak luku i dobit ćete čarobne boje: U trenu ćete imati najljepša uskršnja jaja ako isprobate sljedeći trik

 FOXYS_FOREST_MANUFACTURE/GETTY IMAGES
Imajte na umu da vaša jaja potencijalno mogu poprimiti okus sastojka u kojem su obojena

Super trikovi koji tradicionalni način bojanja jaja čini još ljepšim! Bez obzira koji način odabrali, prirodno obojena jaja bit će ne samo zdravija, već i poseban ukras na blagdanskom stolu.

Uskršnja jaja su jedan od najpoznatijih simbola Uskrsa i dolaska proljeća. Iako se danas najčešće povezuju s kršćanskom tradicijom, simbolika jaja ima korijene i u puno starijim običajima. Običaj bojanja jaja potječe još iz srednjeg vijeka, a kroz vrijeme su se razvile razne tehnike ukrašavanja – od prirodnog bojanja lukom, ciklom i kurkumom, do modernijih metoda s voskom, naljepnicama i decoupage tehnikom.

Prirodno bojanje uskrsnih jaja divan je način da postignete prekrasne, nježne nijanse bez umjetnih boja.

Evo nekoliko prirodnih namirnica koje se najčešće koriste.

image
ZUCKERSTAETTER/GETTY IMAGES

Plava/ljubičasta:

• Ljubičasti kupus – kuhanjem se dobije plava boja (iako izgleda ljubičasto, djeluje plavo na jajima).

• Borovnice – daju tamno plavu do sivkastu nijansu.

Crvena/ružičasta:

• Cikla – daje ružičaste i crvene tonove, ovisno o dužini namakanja.

• Sok od brusnica – laganija ružičasta nijansa.

image
EVGENIIA RUSINOVA/GETTY IMAGES

Žuta/zlatna:

• Kurkuma – jaja budu jarko žuta, čak i zlatna.

• Kora od limuna ili naranče – nježna žućkasta nijansa.

image
MADELEINE_STEINBACH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Smeđa/bež:

• Ljuske luka (posebno crveni luk) – jedna od najpoznatijih prirodnih metoda, daje bogatu smećkastu do crvenkastu nijansu.

• Crni čaj ili kava – za vintage, bež i tamnosmeđe nijanse.

Zelena:

• Špinat – daje blage, svjetlozelene tonove (potrebno je duže namakanje).

• Peršin ili kopriva – također mogu poslužiti za prirodnu zelenu boju.

Ako želite da boje budu intenzivnije, najbolje je jaja prvo skuhati, zatim ih potopiti u ohlađenu, procijeđenu tekućinu boje s dodatkom octa (1 žlica octa na šalicu boje) i ostaviti nekoliko sati, pa i preko noći.

Evo jednostavnog vodiča korak po korak kako prirodno obojiti uskrsna jaja:

Prirodno bojanje uskrsnih jaja – korak po korak

Što vam treba:

• Bijela kuhana jaja (što svjetlija, to bolje hvataju boju)

• Prirodne namirnice za boju (npr. cikla, kurkuma, ljubičasti kupus, ljuske luka…)

• Voda

• Alkoholni ocat (1 žlica na 1 šalicu boje)

• Lonci i posude za namakanje

• Cjedilo

• Papirnati ručnici

Koraci:

1. Pripremite boju

U lonac dodajte oko 2 šalice sjeckanih prirodnih sastojaka (npr. cikla, kupus, ljuske luka…) i 2-3 šalice vode. Pustite da lagano kuha 30-ak minuta dok voda ne dobije boju.

2. Procijedite tekućinu

Maknite s vatre i procijedite kroz sito u staklenu ili keramičku posudu. Dodajte 1 žlicu octa na šalici boje – ocat pomaže jajima da bolje upiju boju.

3. Potopite jaja

U ohlađenu boju pažljivo stavite kuhana jaja. Ovisno o intenzitetu boje koju želite, pustite ih da odstoje od 30 minuta do nekoliko sati – čak i preko noći u hladnjaku.

4. Izvadite i pustite da se osuše

Pažljivo izvadite jaja i položite na papirnate ručnike da se osuše. Ne brišite ih – boja bi se mogla obrisati.

5. Po želji ih lagano namažite uljem

Ako želite da jaja dobiju sjaj, nakon što se osuše, možeš ih nježno premazati s malo biljnog ili maslinovog ulja.

Na TikToku smo pronašli još jedan trik koji će boje učiniti još čarobnijima! Naime, luku trebate dodati samo još jednu namirnicu - avokado.

Ova kombinacija luka i avokada daje jaja s nijansama bakrene, smeđe, maslinaste pa čak i ružičaste – savršeno za svakoga tko želi nešto drugačije i prirodno.

Potrebni sastojci:

  • ljuske od 6 glavica ljubičastog luka
  • kora od 2 avokada
  • 2l vode
  • 2 žlice octa
  • jaja

Postupak:

Odvojite lukovicu i stavite je u dvije litre vode. Avokadu skinite koru, sitno ga nasjeckajte, pomiješajte s vodom i lukom.

U vodu dodajte dvije žlice octa i stavite na vatru. Dok voda ne prokuha, jaja možete ukrasiti začinskim biljem na tradicionalan način - na vlažno jaje "zalijepite" biljku ili cvijet i stavite ga u čarapu ili gazu.

Kad voda prokuha, maknite s vatre i u nju pažljivo ubacite jaja da se kuhaju. Nakon otprilike 20 minuta maknite s vatre i ostavite vodu s jajima da se ohladi. Nakon toga pažljivo izvadite jaja i ostavite da se osuše.

Zatim ih premažite uljem da se sjaje.

Tamnoplava jaja

Stavite 1 šalicu borovnica i 1 šalicu vode u blender. Miksajte dok smjesa ne postane glatka.

Zagrijte tekućinu u loncu dok ne počne ključati i dobije željenu boju.

Potpuno ohladite i umiješajte 1 žlicu bijelog octa.

Ulijte u posudu. Dodajte jaja i ohladite.

Ostavite u boji 12+ sati kako biste postigli duboku plavu boju.

Kada postignete željenu boju, isperite jaja i ostavite da se osuše na zraku.

image
BOGDAN KURYLO/GETTY IMAGES

Svijetlo plava jaja

Narežite 1/2 glavice crvenog kupusa i stavite u lonac.

Dodajte tek toliko vode da skoro prekrije kupus i prokuhajte.

Maknite s vatre i ostavite da odstoji.

Potpuno ohladite i procijedite tekućinu. Ulijte tekućinu u posudu. Dodajte jaja i ohladite.

Ostavite u boji 12+ sati kako biste postigli duboku boju.

Kada postignete željenu boju, isperite ih i ostavite da se osuše na zraku.

Svijetlo plava jaja s otiskom

Napunite staklenu posudu od litre sokom od grožđa do 1/2.

Dodajte 1 žlicu bijelog octa.

Odaberite listove biljake i položite ih na jaja te svako jaje umotajte u gazu ili najlonke, kako biste formirali otiske.

Čvrsto ih zamotajte i stavite u sok od grožđa.

Ohladite. Ostavite u boji 12+ sati kako biste postigli duboku boju.

@marys_kouzina PASXALINA AVGA. As the Lenten period comes to a close, homes celebrating Orthodox Easter begin preparations for Easter Sunday An egg, the symbol of life encased in a hard shell much like the tomb Jesus was sealed in is dyed red on Holy Thursday representing the blood Jesus shed crucified on the cross. On Easter Sunday the “cracking of the egg” is a symbol of Jesus resurrection from the tomb. A few years ago, I learnt how to dye eggs naturally from @effigeorgia at @sydneyfoodsisters and I haven’t dyed them using powder dye since. I enjoy the process of putting onion skins aside during Lent knowing they’ll go to good use for Easter. It’s a very special process and the red hue is just brilliant! HOW TO: Collect as much brown and purple onion skins as possible and add the to a large pot (that you don’t mind getting stained). Cover with water and boil for approximately one hour until the water turns a deep orange colour. Add a cup of vinegar to the pot and allow the water to cool for approximately 30 minutes. Add the eggs to the pot and ensure they’re completely submerged. Place the pot back onto a simmer and allow them to boil and develop their deep red colour. This will take approximately 20 minutes. Carefully remove. Allow the eggs to dry then wipe olive oil. Kali Anastasi ♥️. #maryskouzina #easter #orthodoxeaster #eggs ♬ original sound - Mary’s Kouzina

Kada je riječ o prirodnom bojanju jaja, crveno obojena jaja također mogu biti lijepi detalj na blagdanskom stolu. Crvena uskršnja jaja imaju duboko simboličko značenje. Crvena boja simbolizira Kristovu krv prolivenu na križu, ali i uskrsnuće i novi život.

Sok od višanja

Ako želite intenzivnu crvenu boju, prirodni sok od višanja odličan je izbor. Postupak je vrlo jednostavan - jaja stavite u tavu, prelijte ih sokom od višanja i dodajte malo soli i octa kako bi se boja bolje primila. Kuhajte ih na laganoj vatri dok ne dobiju željenu nijansu, a zatim ih ostavite da se ohlade u tekućini za još intenzivniju boju.

Mljevena paprika

Drugi prirodni način bojanja je mljevena paprika. U litru vode dodajte četiri žlice slatke mljevene paprike, malo soli i octa, pa u tu smjesu stavite jaja i skuhajte ih. Važno je ne koristiti ljutu papriku jer njezin okus može prodrijeti kroz ljusku.

Čaj od hibiskusa

Ako želite nježnu crveno-ljubičastu nijansu, probajte čaj od hibiskusa. Skuhajte jak čaj u koji ćete potopiti jaja. Ostavite ih u tekućini nekoliko sati ili čak preko noći kako bi dobili što intenzivniju boju. Ova metoda daje elegantne tonove i potpuno je prirodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
18. travanj 2025 11:54