
Super trikovi koji tradicionalni način bojanja jaja čini još ljepšim! Bez obzira koji način odabrali, prirodno obojena jaja bit će ne samo zdravija, već i poseban ukras na blagdanskom stolu.
Uskršnja jaja su jedan od najpoznatijih simbola Uskrsa i dolaska proljeća. Iako se danas najčešće povezuju s kršćanskom tradicijom, simbolika jaja ima korijene i u puno starijim običajima. Običaj bojanja jaja potječe još iz srednjeg vijeka, a kroz vrijeme su se razvile razne tehnike ukrašavanja – od prirodnog bojanja lukom, ciklom i kurkumom, do modernijih metoda s voskom, naljepnicama i decoupage tehnikom.
Prirodno bojanje uskrsnih jaja divan je način da postignete prekrasne, nježne nijanse bez umjetnih boja.
Evo nekoliko prirodnih namirnica koje se najčešće koriste.
Plava/ljubičasta:
• Ljubičasti kupus – kuhanjem se dobije plava boja (iako izgleda ljubičasto, djeluje plavo na jajima).
• Borovnice – daju tamno plavu do sivkastu nijansu.
Crvena/ružičasta:
• Cikla – daje ružičaste i crvene tonove, ovisno o dužini namakanja.
• Sok od brusnica – laganija ružičasta nijansa.
Žuta/zlatna:
• Kurkuma – jaja budu jarko žuta, čak i zlatna.
• Kora od limuna ili naranče – nježna žućkasta nijansa.
Smeđa/bež:
• Ljuske luka (posebno crveni luk) – jedna od najpoznatijih prirodnih metoda, daje bogatu smećkastu do crvenkastu nijansu.
• Crni čaj ili kava – za vintage, bež i tamnosmeđe nijanse.
Zelena:
• Špinat – daje blage, svjetlozelene tonove (potrebno je duže namakanje).
• Peršin ili kopriva – također mogu poslužiti za prirodnu zelenu boju.
Ako želite da boje budu intenzivnije, najbolje je jaja prvo skuhati, zatim ih potopiti u ohlađenu, procijeđenu tekućinu boje s dodatkom octa (1 žlica octa na šalicu boje) i ostaviti nekoliko sati, pa i preko noći.
Evo jednostavnog vodiča korak po korak kako prirodno obojiti uskrsna jaja:
Prirodno bojanje uskrsnih jaja – korak po korak
Što vam treba:
• Bijela kuhana jaja (što svjetlija, to bolje hvataju boju)
• Prirodne namirnice za boju (npr. cikla, kurkuma, ljubičasti kupus, ljuske luka…)
• Voda
• Alkoholni ocat (1 žlica na 1 šalicu boje)
• Lonci i posude za namakanje
• Cjedilo
• Papirnati ručnici
Koraci:
1. Pripremite boju
U lonac dodajte oko 2 šalice sjeckanih prirodnih sastojaka (npr. cikla, kupus, ljuske luka…) i 2-3 šalice vode. Pustite da lagano kuha 30-ak minuta dok voda ne dobije boju.
2. Procijedite tekućinu
Maknite s vatre i procijedite kroz sito u staklenu ili keramičku posudu. Dodajte 1 žlicu octa na šalici boje – ocat pomaže jajima da bolje upiju boju.
3. Potopite jaja
U ohlađenu boju pažljivo stavite kuhana jaja. Ovisno o intenzitetu boje koju želite, pustite ih da odstoje od 30 minuta do nekoliko sati – čak i preko noći u hladnjaku.
4. Izvadite i pustite da se osuše
Pažljivo izvadite jaja i položite na papirnate ručnike da se osuše. Ne brišite ih – boja bi se mogla obrisati.
5. Po želji ih lagano namažite uljem
Ako želite da jaja dobiju sjaj, nakon što se osuše, možeš ih nježno premazati s malo biljnog ili maslinovog ulja.
Na TikToku smo pronašli još jedan trik koji će boje učiniti još čarobnijima! Naime, luku trebate dodati samo još jednu namirnicu - avokado.
Ova kombinacija luka i avokada daje jaja s nijansama bakrene, smeđe, maslinaste pa čak i ružičaste – savršeno za svakoga tko želi nešto drugačije i prirodno.
Potrebni sastojci:
- ljuske od 6 glavica ljubičastog luka
- kora od 2 avokada
- 2l vode
- 2 žlice octa
- jaja
Postupak:
Odvojite lukovicu i stavite je u dvije litre vode. Avokadu skinite koru, sitno ga nasjeckajte, pomiješajte s vodom i lukom.
U vodu dodajte dvije žlice octa i stavite na vatru. Dok voda ne prokuha, jaja možete ukrasiti začinskim biljem na tradicionalan način - na vlažno jaje "zalijepite" biljku ili cvijet i stavite ga u čarapu ili gazu.
Kad voda prokuha, maknite s vatre i u nju pažljivo ubacite jaja da se kuhaju. Nakon otprilike 20 minuta maknite s vatre i ostavite vodu s jajima da se ohladi. Nakon toga pažljivo izvadite jaja i ostavite da se osuše.
Zatim ih premažite uljem da se sjaje.
Tamnoplava jaja
Stavite 1 šalicu borovnica i 1 šalicu vode u blender. Miksajte dok smjesa ne postane glatka.
Zagrijte tekućinu u loncu dok ne počne ključati i dobije željenu boju.
Potpuno ohladite i umiješajte 1 žlicu bijelog octa.
Ulijte u posudu. Dodajte jaja i ohladite.
Ostavite u boji 12+ sati kako biste postigli duboku plavu boju.
Kada postignete željenu boju, isperite jaja i ostavite da se osuše na zraku.
Svijetlo plava jaja
Narežite 1/2 glavice crvenog kupusa i stavite u lonac.
Dodajte tek toliko vode da skoro prekrije kupus i prokuhajte.
Maknite s vatre i ostavite da odstoji.
Potpuno ohladite i procijedite tekućinu. Ulijte tekućinu u posudu. Dodajte jaja i ohladite.
Ostavite u boji 12+ sati kako biste postigli duboku boju.
Kada postignete željenu boju, isperite ih i ostavite da se osuše na zraku.
Svijetlo plava jaja s otiskom
Napunite staklenu posudu od litre sokom od grožđa do 1/2.
Dodajte 1 žlicu bijelog octa.
Odaberite listove biljake i položite ih na jaja te svako jaje umotajte u gazu ili najlonke, kako biste formirali otiske.
Čvrsto ih zamotajte i stavite u sok od grožđa.
Ohladite. Ostavite u boji 12+ sati kako biste postigli duboku boju.
Kada je riječ o prirodnom bojanju jaja, crveno obojena jaja također mogu biti lijepi detalj na blagdanskom stolu. Crvena uskršnja jaja imaju duboko simboličko značenje. Crvena boja simbolizira Kristovu krv prolivenu na križu, ali i uskrsnuće i novi život.
Sok od višanja
Ako želite intenzivnu crvenu boju, prirodni sok od višanja odličan je izbor. Postupak je vrlo jednostavan - jaja stavite u tavu, prelijte ih sokom od višanja i dodajte malo soli i octa kako bi se boja bolje primila. Kuhajte ih na laganoj vatri dok ne dobiju željenu nijansu, a zatim ih ostavite da se ohlade u tekućini za još intenzivniju boju.
Mljevena paprika
Drugi prirodni način bojanja je mljevena paprika. U litru vode dodajte četiri žlice slatke mljevene paprike, malo soli i octa, pa u tu smjesu stavite jaja i skuhajte ih. Važno je ne koristiti ljutu papriku jer njezin okus može prodrijeti kroz ljusku.
Čaj od hibiskusa
Ako želite nježnu crveno-ljubičastu nijansu, probajte čaj od hibiskusa. Skuhajte jak čaj u koji ćete potopiti jaja. Ostavite ih u tekućini nekoliko sati ili čak preko noći kako bi dobili što intenzivniju boju. Ova metoda daje elegantne tonove i potpuno je prirodna.
Komentari
0