KORISTI SE STOLJEĆIMA

Grci su ga voljeli, Rimljani obožavali, a Michelangelo je njime kipario: Postojan i lijep, evo kako ga koristiti u kuhinji

 CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

Duboko u talijanskim Apuanskim Alpama nalazi se obilje ovog bijelog zlata. Mramor se ovdje vadi stoljećima, a njegova fina bijela prašina prekriva obronke planine nakon što se gigantske kriške redovito režu i otpremaju u masivnim kontejnerima u sve krajeve svijeta.

Michelangelo je 1501. isklesao kip Davida od ovog materijala, dok partenonski mramor još uvijek leži neotkriven u atenskoj Akropoli, jer je isklesan prije 2500 godina. Mramor je izvanredan materijal s poviješću prema kojem bismo se trebali odnositi s poštovanjem, jer korištenje zaobljenog Carrara mramora nikada neće izaći iz mode.

Kako bismo trebali koristiti mramor u doma da dobijemo veličanstveni prostor? Je li koristan kao kuhinjska ploča, kako se brinemo za njega i koje boje i drugi materijali pristaju uz mramor? Čitajte dalje dok ulazimo u svijet mramora i od dizajnera saznajemo kako bismo se trebali odnositi prema ovom skupom, ali izvrsnom kamenu.

Ideje za mramornu kuhinju

Ne morate se držati klasičnog bijelog mramora za kuhinju – možete birati između raznih boja. Evo 12 svježih ideja koje će vas inspirirati da u svoju kuhinju ugradite mramor.

1. RAZMOTRITE ODGOVARAJU LI KARAKTERISTIKE MRAMORA VAŠOJ KUHINJI

Mramor ima urođene karakteristike koje osiguravaju da je ovaj taktilni prirodni kamen na vrhu liste želja u dizajnu kuhinje. Mekan i hladan na dodir s prirodnom ljepotom i karakterom koji ga nekima čini pomalo spornim za korištenje u kuhinji. Daje dojam kvalitete i skromne ljepote.

Mramor je bezvremenski, luksuzan prirodni materijal koji može unijeti osjećaj drame u kuhinju. Budući da svaka ploča ima svoje jedinstvene karakteristike i mnogo boja koje možete izabrati, ugradnja mramora također je sredstvo izražavanja osobnosti i stvaranja dizajnerskog identiteta.

image

Prirodna ljepota mramora sjajno se uklapa u moderne i tradicionalne dizajne kuhinja

CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

Mramor je porozan kamen, što znači da na njemu s vremenom mogu ostaviti mrlje, kava, crno vino, vruća jela i tave mogu ostaviti svoje tragove, ako ga odlučite koristiti. Budite spremni prihvatiti gotovo neizbježnu patinu korištenja koja će se s vremenom razviti s ovim poroznim materijalom. Nekima je to dio šarma, drugima nepoželjan izgled koji je potrebno redovito održavati.

S obzirom na poroznost ovog prirodnog materijala, dizajneri često postavljaju mramor u manje prometne dijelove kuhinje, na primjer, koristeći ga kao kuhinjsku pozadinu ili kao poseban otok s vodopadnim rubom.

No, možda sanjate o mramoru kao središnjem dijelu i spremni ste održavati površinu, Charlie Smallbone, osnivač studija Ledbury, objašnjava važnost brige za ovaj dragi kamen:

- Mramor je jedan od mekših prirodnih kamena, ali je još uvijek otporan materijal koji može trajati cijeli život. Zahtijeva njegu, kao što je redovito brtvljenje površine, te trenutačno čišćenje bilo kakvog prolijevanja, osobito onih koje uključuju crno vino ili bilo što kiselo. Na površini će također ostati tragovi od udaraca i malih ogrebotina, ali ja to vidim kao površinu koja razvija osobnost i patinu koja odražava njezin dug život u vašoj kuhinji.

2. KONTRASTNI MRAMOR S TAMNIM ORMARIĆEM

Mramor dolazi u raznim bojama i tonovima što osigurava da se ovaj zapanjujući materijal može koristiti za mnoštvo stilova. Ako želite stvoriti šik, sofisticiranu, suvremenu kuhinju, koristite kontrastne tamne ormariće u bogatoj plavoj ili tamnozelenoj boji s mekim mramorom Arabescato ili Carrara.

3. STVARITE SVJETLU I PROZRAČNU ESTETIKU

- Bilo da se koristi na suptilan ili hrabar način, mramor je izvrstan način dodavanja detalja i teksture prostoru. Mramor prigušenih tonova idealan je za stvaranje lagane i prozračne estetike, posebno tamo gdje prostorija nema prirodnog svjetla, moderna završna obrada pomaže uravnotežiti teksture na drugim mjestima u prostoriji za elegantnu i čistu završnu obradu.

4. STVORITE VELIČANSTVEN DIZAJN

Ne može se poreći, mramor je raskošan, luksuzan i skup pa kada odlučite raditi s njim, odmah dajte dizajnersku izjavu.

- Mramor je dragocjen resurs, a njegova cijena samo raste, kaže Irene Gunter, suosnivačica Gunter & Co. Dakle, kada treba odlučiti koliko ćete mramora koristiti u svojoj kuhinji, ključno je pitanje ulazili li njegova cijena u vaš proračun?

image

Ako preferirate boje, umjesto uobičajenog bijelog mramora, koji je postao općekorišten, koristite mramore prirodnih boja poput sive, bež ili zelene

INGVAR SHAPIK/GETTY IMAGES

Najprije dobro razmislite koliko mramora želite i gdje ga staviti; želite li stvoriti veličanstven dizajn, koristite mramor oko mokrog područja ili kao stražnju površinu.

Kako biste stvorili osjećaj ravnoteže koristite nekoliko vrsta mramora. Uključujući bijeli mramor na rubnim radnim pločama i poleđini od pulta do stropa, dok se dramatičniji mramor koristi na otoku.

5. PRIORITET DAJTE SKLADU I RAVNOTEŽI

Prirodna ljepota mramora sjajno se uklapa u moderne i tradicionalne dizajne kuhinja. Nježni tonovi i šarene linije mramora dobro se uklapaju s drugim prirodnim završecima, uključujući drvo i metale, pomažući spojiti sve elemente kako bi se stvorio skladan bezvremenski stil.

Viša voditeljica dizajna u Magnetu, Jen Nash, kaže: - Mramor je poseban, elegantan i jedinstven ukrasni uzorak koji ne prestaje privlačiti pozornost. Može biti ili snažan statement komad ili se može koristiti suptilnije na ključnim žarišnim mjestima. Mramor je također izvrstan za stvaranje harmonije i uspostavljanje ravnoteže u kuhinjama, s dvobojnim uzorkom materijala koji se često koristi za povezivanje boja koje se koriste u kuhinji.

6. ZAŠTITITE MRAMOR

Mramor će trajati tisuću godina! Stari Rimljani koristili su je u svojim vrtovima – i za veličanstvene kipove – i doista su izdržali test vremena, patina će jednostavno učiniti mramor ljepšim. Međutim, za mnoge je poželjno odabrati kamen koji ne stari. Ako ste to vi, razmislite o korištenju mramora kao istaknutog komada.

Ross Padluck, partner u Kligerman Architecture & Design: - Volim koristiti mramor u kuhinji za okomite površine, kao što su stražnje ploče i zidovi iza štednjaka. Mramor je mekši, porozniji kamen, pa volim koristiti prirodne kvarcne kamene za radne ploče jer su puno tvrđi i izdržljiviji. Ako koristite mramor kao radnu površinu, očekujte da će tijekom uporabe postati patiniran. Kisela hrana obojit će i urezati se u mramor, osobito crni.

Možete naravno imati mramor kao kontra materijal, samo budite oprezni s kiselinama poput soka od limuna. Andi Morse iz Morse Designa predlaže: - Zaštitite pultove od vrućih lonaca i tava koje izlaze iz pećnice. Mramor se dobro čisti, samo ne stavljajte vruće predmete na njega.

Kako bi se osigurala dugovječnost, potrebno je marljivo održavanje kao što su brtvljenje i zaštitne mjere poput dasaka za rezanje i postolja. Dodatno, integracija mramora u druge elemente kuhinje kao što su nape po narudžbi ili stražnja strana otoka može stvoriti kohezivan i upečatljiv izgled.

7. PRIGRLITE PRIRODNE LINIJE

Uzorci žila u mramoru mogu biti nevjerojatno nježni i suptilni, Carrara i Arabescato mramor dodaju određeni glamur kuhinji. Površina je glatka i taktilna, a prirodne vene, koje podsjećaju na stare talijanske kuhinje, imaju prekrasan način starenja, a svaka ploča je unikatna.

Jedna od karakterističnih značajki mramora je njegova jedinstvena prošaranost žilama, koja dizajnu kuhinje daje kvalitetu po mjeri. Ovisno o željenoj estetici, možete odabrati klasičnu bijelu za bezvremenski, profinjeni izgled, ili se odlučiti za dramatičnu crnu kako biste stvorili odvažan i upečatljiv prostor.

8. KORISTITE MRAMOR U VLAŽNOM PROSTORU

Simon Temprell, voditelj dizajna interijera u tvrtki Neptune, kaže: - Mramor je vrlo otporan kamen koji je savršeno izdržljiv za kuhinjske radne površine i stražnju površinu. Zahtijeva malo više održavanja, ali ima tako klasičan, luksuzan izgled da uzdiže svaki stil ormarića. Međutim, može ostaviti mrlje, pogotovo ako stvari ne čistite brzo, ali je prekrasno hladan, što ga čini savršenom površinom za razvaljanje tijesta, itd. Mramor je također relativno lako rezati tako da je moguće stvoriti zanimljive rubne detalje bez pucanja.

9. STVARAJTE KOHEZIVNU PALETU BOJA

Započnite s mramorom, odaberite boju i žile koje vam se najviše sviđaju, a ostatak kuhinjskog dizajna možete graditi oko mramora, dopuštajući mu da postane središnja točka i pružajući jasnoću ostatku kuhinje.

Kada dizajnirate kuhinju s mramorom, bitno je stvoriti kohezivnu paletu koja dobro kombinira materijal s drugim elementima. Uvođenje različitih tonova i tekstura kroz drvene, metalne i staklene akcente može biti u kontrastu s kamenom, dodajući dubinu i vizualnu privlačnost.

10. USKLADITE BOJE

Ako preferirate boje, umjesto uobičajenog bijelog mramora, koji je postao općekorišten, koristite mramore prirodnih boja poput sive, bež ili zelene, imaju veću dubinu i zanimljivost. Neke nevjerojatne kuhinje stvorene su hrabrim odabirom boja poput zelenog oniksa.

Međutim, potrebna je ozbiljna hrabrost da se to izvede.

11. MIJEŠAJTE MRAMOR I DRVO ZA PRIRODAN OSJEĆAJ

Ako sanjate o prirodnom, umirujućem kuhinjskom okruženju koje promiče prirodu i blagostanje, razmislite o usklađivanju svojih mramornih ploča s drvetom za meku i udobnu estetiku. Nabavite niz mramora koji imaju baršunasto smeđe i karamele u žilama i on će se inherentno povezati s drvom. Vrsta mramorne specifikacije i završne obrade ključni su jer postavljaju ugođaj cijele kuhinje.

12. PLAN ZA ZIDOVE OD MRAMORA

Mramor nije samo za radne ploče i poleđine, mramor se može koristiti na zidovima i podovima, kroz kuhinjske pločice, omogućujući dizajneru da predstavi ljepotu ovog prirodnog kamena bez potrebe da ga koristi u prometnim radnim područjima kao što su radne ploče.

TREBATE LI ODABRATI MRAMOR ZA KUHINJU?

Ako imate proračun i viziju za korištenje ovog prekrasnog prirodnog materijala u svojoj kuhinji, prihvatite mramor. Nježno stari kroz upotrebu, a naknadnu patinu treba slaviti kao ljubavnu vezu s vašim mramorom, vašom kuhinjom, vašim kuhanjem i vašom obitelji. Mramor je dragocjen resurs i ne treba ga uzimati u obzir ako planirate redizajnirati svoju kuhinju, ovo je doživotni odnos i u njega biste trebali ući s poštovanjem i zadovoljstvom.

KAKO NJEGOVATI MRAMOR U KUHINJI

Iako se notorno smatra zahtjevnim materijalom, ne morate biti rob ovog drevnog kamena. Ako ste ga odlučili koristiti u užurbanim pripremnim i radnim područjima kuhinje, budite spremni pažljivo zabrtviti površinu nakon što je postavite i redovito ponovno brtviti tijekom godina. Mekani kamen, mramor, treba ponovno zapečatiti jednom godišnje, ili eventualno više, ovisno o tome koliko se koristi.

PROČITAJTE JOŠ: Mramor, staklo i zlato u stanu s prekrasnim pogledom na rijeku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. veljača 2025 19:18