NIJE SAMO ZA ODLAGANJE

Jeste li znali da ona ladica ispod vaše pećnice ima korisnu namjenu za koju znaju samo profesionalni kuhari?

 /SHUTTERSTOCK

Sigurno ste ju već vidjeli i koristili ili mođžda ipak niste – onu zgodni malu ladicu odmah ispod vaše pećnice. U mnogim domovima ovo je omiljeno mjesto za pohranu plehova za pečenje, kalupa za muffine ili ravnih tava. Ali što ako je istina da bi ona mogla služiti i nečemu više od same pohrane, pitaju se u Hunkeru.

Ovisno o modelu vaše pećnice, ova donja ladica zapravo bi mogla biti ladica za grijanje (ponekad zvana i ladica za pečenje). Iako je lako zanemariti je, ladica za grijanje iznenađujuće je koristan kuhinjski alat s više funkcija. Ona održava nisku i stabilnu temperaturu dok je pećnica uključena – obično između 27 i 93 °C – što znači da se dovoljno zagrijava da hrana ostane topla, ali ne toliko da bi je nastavila peći. Ova blaga toplina može se koristiti za dizanje tijesta s kvascem, kao i za fermentaciju peciva. Također može održavati hranu toplom prije posluživanja, a da je ne prepeče ili isuši.

image
/SHUTTERSTOCK

Ladice za grijanje toliko su korisne da se ponekad prodaju zasebno, no kod određenih vrsta pećnica već su ugrađene. Drugim riječima, možda je već imate u svom domu, a da toga niste ni svjesni. Evo kako to možete provjeriti.

Prije nego se previše uzbudite, imajte na umu da nije svaka pećnica opremljena ladicom za grijanje. Mnoge je imaju, ali ne sve. U nekim slučajevima, ladica ispod pećnice služi isključivo za pohranu. Srećom, postoje jednostavni načini da provjerite radi li se o ladici za grijanje ili samo o običnoj ladici za spremanje.

PROČITAJTE VIŠE Ljudi tvrde da je ovo najbolji način čišćenja pećnice

Prvi korak je provjera tipki i postavki na vašoj pećnici. Ako imate ladicu za grijanje, trebala bi postojati barem jedna tipka označena – pogodili ste – "warming drawer" (ladica za grijanje). Ako nema tipke za kontrolu temperature ladice, vjerojatno se radi samo o ladici za pohranu. No, u nekim slučajevima, postavke ladice za grijanje nisu smještene na glavnoj upravljačkoj ploči pećnice, već se može nalaziti gumb unutar same ladice.

image
KERKEZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Još uvijek niste sigurni? Nemojte još odustati! Uvijek je dobra ideja provjeriti priručnik vaše pećnice kako biste vidjeli gdje treba tražiti. Ako i dalje niste sigurni, sam dizajn ladice može biti dobar pokazatelj – izgleda li kao prazna pohrambena ladica ili ima rešetke za držanje posuđa?

U najgorem slučaju, čak i ako vaša električna ili plinska pećnica nema ladicu za grijanje, već samo običnu ladicu, ona i dalje može biti korisna za pohranu stvari – pod uvjetom da su otporne na toplinu, jer svakako želite izbjeći opasnost od požara u svom domu. S druge strane, ako imate ladicu za grijanje, sada možete podići svoje kulinarske vještine na višu razinu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako koristiti ladicu za grijanje kao profesionalac

Ako je želite pravilno koristiti, postoje neke ključne stvari na koje trebate obratiti pažnju. Prvo, baš kao i vaša pećnica, ladicu za grijanje treba prethodno zagrijati. Obično postoje tri postavke topline: niska, srednja i visoka temperatura. Odabir prave temperature ovisi o tome za što vam ladica treba.

PROČITAJTE VIŠE Kuhari pokazali kako pravilno koristiti pećnicu

Ako želite održati jela toplima bez prekuhavanja ili isušivanja, najbolje je koristiti srednju do visoku temperaturu. Raspon od 60 do 77 °C dobro funkcionira za većinu kuhanih obroka. Za teža, izdašnija jela možete povećati temperaturu do 93 °C kako biste ih održali vrućima. Međutim, hranu u ladici za grijanje ne biste trebali ostavljati dulje od jednog do dva sata, jer se nakon tog vremena mogu početi razvijati bakterije.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako pečete i trebate dizati tijesto, tada su niže temperature idealne. Blaga toplina ladice stvara savršeno okruženje za aktivaciju kvasca, pomažući tijestu da ravnomjerno naraste bez rizika od prekomjerne fermentacije. Ovo je posebno korisno tijekom hladnijih mjeseci kada sobna temperatura možda nije optimalna za fermentaciju.

Neke ladice za grijanje čak dolaze s postavkama za kontrolu vlage, koje omogućuju da hrana ostane hrskava ili vlažna, ovisno o vašim potrebama. Ovo je sjajno za održavanje hrskavih jela poput prženih krumpirića i piletine, dok mekana jela poput pire krumpira ostaju glatka i kremasta.

Ladica za grijanje je podcijenjena kuhinjska značajka koja može potpuno promijeniti način na koji kuhate, pečete i poslužujete hranu. Bilo da je koristite za dizanje tijesta, održavanje jela toplima ili sprječavanje isušivanja hrane prije posluživanja, ovaj jednostavan, ali moćan alat može napraviti ogromnu razliku. Dakle, sljedeći put kada posegnete za ladicom ispod pećnice, obratite pažnju – možda imate skriveno blago upravo u svojoj kuhinji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. veljača 2025 06:01