
Tražite jedinstven način bojanja uskršnjih jaja ove godine? Tzv. blještava jaja su zadivljujući recept koji je jednostavan za napraviti i koji će Uskrsu ove godine podariti čarobnu atmosferu. Sa samo bijelim jajima, slatkim crvenim vinom i smeđim šećerom možete napraviti jaja koja svjetlucaju i sjaje, što ih čini savršenim za traženje uskršnjih jaja, užinu ili kao zabavni handmade projekt za cijelu obitelj. Ova su jaja jednako ukusna kao i obična kuhana jaja, ali s briljantnim, svjetlucavim završetkom koji će svakoga iznenaditi!
Što su tzv. sparkling eggs (blještava ili svjetlucava jaja)?
Blještava jaja kreativni su zaokret u tradicionalnom bojanju uskrsnih jaja. Umjesto standardnih boja, bijela jaja kuhate u slatkom crnom vinu i smeđem šećeru, što stvara prekrasan svjetlucavi efekt na ljusci jaja. Ova su jaja jednako sigurna i ukusna kao i obična kuhana jaja, ali imaju svjetlucavi izgled koji unosi uzbuđenje u ovogodišnju proslavu Uskrsa. Ovakav način bojenja uskrsnih jaja savršen je za obitelji s malom djecom ili bilo koga tko želi dodati malo sjaja ovim blagdanima. Svakako pokušajte!
Zašto će se svima svidjeti ovaj recept?
Blještava jaja kombiniraju jednostavnost kuhanja jaja s neočekivanim preokretom svjetlucavog efekta. Ne samo da su lijepa, već ih je i lako napraviti, a oduzimaju vrlo malo vremena i truda. Slatko crno vino i smeđi šećer stvaraju jedinstven vizualni efekt pa će ovako obojena jaja sigurno biti predivan ukras na vašem uskrsnom stolu. Osim toga, ovakva jaja potpuno su jestiva.
Savjeti za kuhanje savršenih blještavih jaja
1. Birajte svježa bijela jaja: svježa jaja su najbolja jer ravnomjernije upijaju mješavinu vina i daju najdramatičniji efekt.
2. Ostavite dovoljno vremena za namakanje: za najbolje svjetlucave rezultate, potopite jaja u mješavinu vina i šećera najmanje 10 sati.
3. Koristite kvalitetno slatko crno vino: odlučite se za slatko crno vino, jer ono pojačava svjetlucavi učinak i nadopunjuje smeđi šećer.
4. Temeljito osušite: nakon namakanja, dobro osušite jaja na papirnatim ručnicima kako biste izbjegli višak vlage koja može prigušiti blještavi učinak.
5. Čuvanje: ovako obojena jaja čuvajte u hladnjaku do 1 tjedan u hermetički zatvorenoj posudi, baš kao i obična kuhana jaja.
PROČITAJTE JOŠ Proljetni broj magazina Dom & Dizajn u prodaji!
Često postavljana pitanja
Mogu li koristiti druge vrste jaja za ovaj recept?
Dok bijela jaja stvaraju najbolji vizualni efekt, možete koristiti i smeđa jaja. Međutim, svjetlucavi efekt može biti manje izražen.
Jesu li ova jaja sigurna za jelo?
Da! Ovako obojena jaja jednako su sigurna i ukusna za jelo kao i obična kuhana jaja. Crveno vino se kuha, bez alkohola.
Koliko dugo trebam namakati jaja u mješavini vina?
Za najbolje rezultate ostavite jaja da se namaču najmanje 10 sati. To im daje dovoljno vremena da upiju boju i svjetlucavi učinak.
Mogu li koristiti druga vina?
Iako slatko crno vino savršeno funkcionira, možete eksperimentirati s drugim vinima kako biste vidjeli kako utječu na boju i svjetlucanje. Ipak, za najbolje rezultate držite se vina koja nisu previše suha.
Kako pohraniti ovako obojena jaja?
Blještava jaja čuvajte u hladnjaku, baš kao i obična kuhana jaja. Stavite ih u hermetički zatvorenu posudu i ostat će svježi do 1 tjedan. Odličan su međuobrok ili dodatak svakom jelu, a možete ih koristiti čak i za uskrsne salate ili kuhana jaja.
Kako ih zamrznuti?
Ne preporučuje se zamrzavanje blještavih jaja jer se tekstura kuhanih jaja može promijeniti, a svjetlucavi efekt može oslabiti. Da biste uživali u najboljim rezultatima, pojedite ih svježe unutar 1 tjedna.
Sastojci koji vam trebaju za ovaj postupak?
- Bijela jaja
- Crno vino
- Smeđi šećer
- 2 žličice
Pogledajte video tutorijal kako napraviti tzv. sparkling eggs?
Korak po korak: kako napraviti blještava tj. svjetlucava uskršnja jaja?
Korak 1: stavite jaja u lonac i prelijte ih slatkim crnim vinom. Pustite da vino lagano prokuha, zatim smanjite vatru i pustite da se jaja kuhaju 10 minuta.
Korak 2: nakon kuhanja izvadite jaja iz lonca i ostavite da se namaču u vinu najmanje 10 sati. To omogućuje da se razvije svjetlucavi učinak. Nakon što se jaja namoče, temeljito ih osušite na papirnatim ručnicima kako biste uklonili svu višak vlage. Čarolija je gotova! Vaša pjenušava jaja su spremna za posluživanje. Imat će prekrasan svjetlucavi učinak i mogu se jesti kao i obična kuhana jaja.
PROČITAJTE JOŠ Za ovaj Uskrs ćete imati najljepša crvena jaja
Komentari
0