![Dragoljub Bakić](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/11/03/k_35644034_640.png)
Premda se svagdje naveliko priča o povratku terrazza, naš zadatak potrage za novim i suvremenim primjerima nije baš bio jednostavan, ali smo, šetajući zagrebačkim ulicama, naišli na jedan koji je bio baš ono što smo tražili.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/2/4/14/124-15 eatbar _sjagatic (212)(1).jpg)
Dežman bar otvoren je u Dežmanovoj još 2015. godine, ali ubrzo se nakon otvorenja pokazala potreba za proširenjem ponude, a samim time i novim prostorima. Novonastali prostori su premium cocktail bar - “MiniBar” i prostor za blagovanje - “EatBar”. Predmet našeg zanimanja u ovom je slučaju novi prostor za blagovanje, “EatBar”, koji je, kako kažu autori projekta Vedran Jukić, Maša Medoš i Dora Kljenak iz studija Soda arhitekti, oblikovan kao bar za dnevno druženje uz hranu, ali iako ovaj prostor ima svoj primarni termin korištenja i svoju osnovnu funkciju, nužno je da dobro funkcionira i u drugom dijelu dana te da tome može prilagoditi svoju osnovnu ponudu.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/2/4/14/124-15 eatbar _sjagatic (12).jpg)
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/2/4/14/untitled-12(1).jpg)
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/2/4/14/untitled-9(1).jpg)
Prostor “EatBara” je u ideji, oblikovanju, atmosferi, a time i doživljaju potpuno različit od “MiniBara” iako popunjava identične prostore prizemlja iste zgrade. Dualnost karaktera ovih prostora bila je ideja vodilja i to se postiglo izborom vrste materijala, njihovu koloritu i završnoj obradi te korištenju rasvjete.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/2/4/14/124-15 eatbar _sjagatic (25)(2).jpg)
Prostor “EatBara” ljeti funkcionira kao proširenje ulice s obzirom na to da mu se prednji dio u potpunosti otvara. Prostor ima dvojnu funkciju ovisno o doba godine - zimi je zamišljeno da služi kao blagovaonski prostor postojećeg bara, a za ljeto je bila ideja da je namijenjen posluživanju slastica. Naglasak u oblikovanju interijera je na uporabi terrazza koji u sebi ima agregate velike granulacije, od četiri vrste mramora različitih boja. Autor oblikovanja terazza je britanski dizajner Max Lamb, poznat kao umjetnik koji u svojim radovima koristi tradicionalne dizajnerske metode u kombinaciji s digitalnim dizajnom. Materijal kojim se oblaže Dežman bar je tzv. marmoreal i dolazi u dvije varijante - crnoj i bijeloj. Svaka se sastoji se od kompozicije četiriju klasičnih talijanskih vrsta mramora. Prilikom njegove izrade talijanska tehnika iz 15. stoljeća kombinirana je sa suvremenim tehnologijama obrade kamena.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/2/4/14/124-15 eatbar _sjagatic (11)(1).jpg)
Oblikovanje prostora temelji se na vrlo jednostavnoj odluci postavljanja terazza na pod i na zid. Za konačnu obradu detalja, rezanje i postavljanje zaslužna je zagrebačka tvrtka Rez. Osim uporabe terrrazza, koncept cijelog prostora plijeni pozornost u različitim detaljima, pa smo Vedrana zamolili da nam malo približi svoju ideju.
- Izvađeni krug zidne obloge stavlja se kao dekorativni ispupčeni element na susjedni zid, a u rupu koja je ostala stavlja se ogledalo. Ogledalo odražava druge elemente prostora, kao i ritam ulice danju i noću. LED rasvjeta se postavlja na različite pozicije svakog pojedinog kruga - negativnu i pozitivnu. Na stropu je konstrukcija kružne forme koja istodobno služi kao luster i kao žardinijera. S obzirom na prostornu i svjetlosnu igru, kao i odraze u ogledalu i na vanjskoj staklenoj stijeni, ta tri kruga čine kompoziciju koja drugačije izgleda iz raznih kutova gledanja.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/2/4/14/124-15 eatbar _sjagatic (21)(1).jpg)
Autor oblikovanja terazza je britanski dizajner Max Lamb
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/2/4/14/124-15 eatbar _sjagatic (19a)(1).jpg)
Iako su se Soda arhitekti već predstavili široj javnosti uvijek s dobrim idejama i realizacijama, i u ovom su slučaju, naizgled jednostavnim idejama, zadržali svoju visoko podignutu letvicu i stvorili prostor koji svojom posjećenošću najviše svjedoči o uspjehu njihove ideje.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/2/4/14/124-15 eatbar _sjagatic (19)(1).jpg)
DUALNOST KARAKTERA
Novonastali prostori DežmanBara zamišljeni su da stoje u suprotnosti jedan naspram drugoga i to je postignuto pomnim odabirom materijala, kolorirom, završnom obradom i korištenjem rasvjete, a najveći je naglasak na postavljanju živopisnog terrazza
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/2/4/14/124-15 eatbar _sjagatic (01a)(1).jpg)
Foto: Sanja Jagatić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....