Paul O‘Leary je jedan od autora nedavno objavljene knjige The DeVol Kitchen, u kojoj je cijelo poglavlje posvetio tome kako treba izgledati savršena kuhinja, a koje je objavljeno u interijerskom magazinu Domino.
Njegove spoznaje prenosi u cijelosti Zadovoljna.
- Savršeno za jednu osobu nije uvijek savršeno za drugu, ali tijekom 30 godina mislim da sam stekao osjećaj što većina ljudi želi od svoje kuhinje. Žele nešto bolje od onoga što trenutačno imaju, a taj se osjećaj nastavlja sa svakom selidbom, renoviranjem i proširenjem doma. Za mene je savršena kuhinja središnji dio života i od nje sve kreće. Savršena kuhinja također je određena orijentacijom vaše kuće, svjetlom i okolnim prostorom. Nije to samo jedna soba. U pravilu se cijelo prizemlje kuće idealno nastavlja na vrt, pa čak i na pogled dalje. Uvijek vidim priliku za početak od nule u kućama koje su loše isplanirane s umornim starim kuhinjama. To znači, prije svega, odabir mjesta kuhinje - najvažnija odluka od svih. Ako pogriješite, što obično znači da se držite onoga što je bilo prije, možda ćete propustiti priliku da stvorite nešto što je čak i blizu vašoj viziji savršene kuhinje.
Istina, gotovo nitko nema kuću i vrt u kojem sve može biti savršeno, ali ipak je korisno sanjati o tome. Bit projektiranja kuhinje svodi se na to kako ostvariti neke od tih ideala izvlačeći najbolje iz prostora. Ako nemate vrt u kojem biste mogli napraviti vanjsku blagovaonicu ili vrt s biljem, možda imate balkon ili čak samo prozorsku kutiju s cvijećem. Ako ne možete imati sve, možete imati barem nešto od toga. Čak i običan zid od opeke možete osvježiti svježim peršinom koji raste u staroj posudi od prozorskog stakla - kaže O‘Leary i dodaje kako bi po njemu kuhinja trebala biti u stražnjem dijelu kuće, idealno okrenuta prema jugu. Sunce se zimi u Engleskoj kreće kroz samo 120 stupnjeva neba, au podne je samo 16 stupnjeva iznad horizonta. Ljeti je sve ružičasto, a sunce doseže vrtoglavu visinu od 65 stupnjeva iznad horizonta i putuje kroz 240 stupnjeva neba u veličanstvenih 16 sati. To znači da južni vrt iza kuće ima sunce koje zimi ulazi u sobe oko osam sati dnevno, ali ako je okrenut prema sjeveru, neće biti uopće osunčan.
Dakle, savršene kuhinje, kao i svaki unutarnji i vanjski životni prostor, svakako ovise o klimi. Taj stražnji dio kuće okrenut prema vrtu uvijek možete nadograditi i tako proširiti ovu prostoriju, da dobijete prozore koji gledaju na desnu stranu i zaklonjeni prostor vani stvoren za ljetne obroke. Ako ste ikada živjeli na brdu, znate kako vjetar može pokvariti sunčan dan. S druge strane, u nekom zabačenom selu u dolini dan može biti kraći, ali bez vjetra, a uvijek je ugodno kada sja sunce, pa nećete imati tih problema. Na vjetrovitom brežuljku morate razmisliti kako ćete zakloniti i zaštititi terasu.
Postoje mnogi drugi aspekti koje treba uzeti u obzir kada planirate kuhinju. Veličina je bitna – soba koja je široka najmanje 3 metra i duga najmanje 5 metara trebala bi vam omogućiti da kuhate i jedete u istom prostoru. U manjoj kuhinji široki prolaz do susjedne sobe također može omogućiti kuharu druženje s ostatkom obitelji i prijateljima za stolom.
Nadalje, otok je također odlično rješenje jer omogućuje kuharu da uključi druge u pripremu i posluživanje jela. Idealan otok trebao bi stajati uz ploču za kuhanje s jedne strane i sudoper s druge strane, s nizom ormarića u obliku slova L. Ako postoji mogućnost da u blizini postavite stol za blagovanje sa stolicama, onda ste pravi sretnik.
Iz udobnog položaja za sjedenje trebali biste moći uživati u pogledu na vrt i kuhinju. Francuski prozori koji vode u vrt dodaju mnogo živosti kuhinji. Zamislite scenu, po vedrom i mirnom danu otvarate kuhinjska vrata prema terasi i poslužujete hranu vani na svježem zraku. Koga to ne bi razveselilo? Boravak vani potiče vas da skrenete pogled sa zaslona, da primijetite pupoljke na drveću, ptice koje rade svojim poslom, sunčevu svjetlost koja svjetluca na lišću koje leprša. To su trenuci u danu kada vam se puls usporava, disanje produbljuje, a um prestaje sa svojim stalnim, nasumičnim brigama.
Naravno, često su na tom putu brojni izazovi. Na primjer, u postojećoj staroj kuhinji, vodovodne i električne instalacije, visina prozora i sve ostalo odgovara starom ambijentu. Ili soba ima niske pragove, dimnjak, vrata ili prolaze, što sve otežava ugradnju novih ormara, štednjaka i sudopera. To može dovesti do toliko neplaniranih kompromisa da ćete biti skloni odustati od sobe koju ste zamislili. Ali uvijek savjetujem ljudima da ne dopuste izvođačima da ih obeshrabre. Imaju različite prioritete u svom poslu. Uvijek bih od njih tražio ponudu za promjenu rješenja koja mi se čine neprikladnima. Uklanjanje zidova, postavljanje vodovoda i spajanje novih električnih instalacija za štednjak su jednostavni poslovi, a trošak je obično mali u usporedbi s cijenom cijele kuhinje.
Kuhinja je prije svega prostor za druženje koji ima potencijal da vas beskrajno zadovolji. Dakle, vjerujte mi, kao nekome tko izrađuje kuhinjske elemente: nisu elementi ono što će vas učiniti sretnima. Nisu otoci i radne površine ono što čini savršenu kuhinju. Kako ste u ovoj prostoriji organizirani i koliko vas svakodnevno čini sretnom osobom, to je važno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....