BIRAJTE BOLJE

Biste li četkom za zahod prali posuđe? Upravo to radite perući ga prljavom kuhinjskom spužvom; ali imamo rješenje

Ilustracija

 JK SULIT/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Sudeći prema riječima stručnjaka, jedan od najprljavijih predmeta u svakom kućanstvu je - kuhinjska spužva. Što je, zapravo, nevjerojatan podatak - ispada da najprljavijim predmetom u kući svakodnevno prelazite preko tanjura iz kojeg jedete i pribor za jelo s pomoću kojeg jedete.

‘Što je prljavije od toaletne daske iz vašeg zahoda? Najvjerojatnije - vaša kuhinja,‘ tvrdi dr. Reginald Nguyen, liječnik obiteljske medicine, u tekstu za Best Life. Daske za rezanje, radne površine, aparati za kavu, tosteri i sudoperi bez odgovarajućeg čišćenja brzo postaju leglo opasnih bakterija. A spužva za pranje posuđa je vodeća na ljestvici, čak i ako je redovito perete. Evo i zašto.

image

Ovaj komplet iz snova može se pretvoriti u duo iz noćnih mora

VAIDAS BUCYS/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Spužve nikad nisu suhe

Vlaga i klice najbolji su prijatelji. ‘Salmonela i druge bakterije bolje rastu i preživljavaju u spužvama nego u četkicama, a najčešći je razlog činjenica da se spužve u svakodnevnoj upotrebi nikada ne suše", rekao je za ABC7 News Trond Mretr s norveškog instituta za istraživanje hrane Nofima. ‘U spužvi može biti više bakterija nego što ima ljudi na planetu.‘

Ne mijenjate ih dovoljno često

Mretrovo istraživanje, objavljeno online u časopisu ‘Journal of Applied Microbiology‘, pokazuje da nije važno kako ljudi čiste svoje spužve ili koliko često - u njima uvijek ima bakterija. ‘Spužva je vlažna i nakuplja ostatke hrane koji su također hrana za bakterije, što dovodi do njihovog brzog rasta‘, kaže Mretr. ‘Način na koji su ispitanici koristili svoje spužve nije bio od velike važnosti za rast bakterija. Taj se ubrzani rast može izbjeći samo svakodnevnim mijenjanjem spužvi.‘

Bakterije su vrlo otporne

Markus Egert, mikrobiolog sa Sveučilišta u Furtwangenu u Njemačkoj, također je istraživao tu pojavu. Dr. Egert je otkrio da čak i spužve koje su dezinficirane i ‘iskuhane‘ u mikrovalnoj pećnici i dalje sadrže bakteriju Moraxella osloensis, koja može naškoditi osobama kompromitiranog imunološkog sustava. ‘To ne znači da trebate paničariti i strahovati od svoje kuhinjske spužve‘, kazao dr. Egert za The New York Times. ‘Ali ako vi ili vaši ukućani imate problema s imunitetom, trebali biste biti oprezniji.‘

image

Redovito mijenjanje kuhinjskih spužvica najsigurniji je način da spriječite zarazu

NATALYA DANKO/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Držite spužve dalje od sirovog mesa

Postoje načini da spriječite posebno opasne bakterije da uđu u vaše spužve. (Imajte na umu da nisu sve bakterije opasne po zdravlje.) ‘Ako perete posuđe u kojem je bilo sirovo meso, prebrišite ga prvo papirnatim ubrusom, koji će upiti svu tekućinu‘, rekao je za NPR Jennifer Quinlan, prehrambena mikrobiologinja sa Sveučilišta Drexel. ‘Ja svoju spužvu mijenjam svakih tjedan do dva. To mi je razumno razdoblje.‘

Križna kontaminacija

Čim mokrom spužvom nakon pranja posuđa odlučite prebrisati kuhinjsku radnu površinu, imate križnu kontaminaciju. To je teško izbjeći - jer za što drugo služi spužva? Ako pritom ne koristite gumene rukavice, klice se šire još brže.

Koristite četku

Rezultati Mretrovog istraživanja pokazuju da je za čišćenje od spužve bolja četka. ‘Budući da se četka vrlo brzo suši, štetne bakterije će umrijeti. Također, većina četki ima dršku koja sprječava izravan kontakt ruku s potencijalno štetnim bakterijama, za razliku od spužvica.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 15:53