KAKO JEDNOSTAVNO

Brzo vam se kvari hrana pohranjena u staklenkama? Napravite ovo i produžit ćete joj trajanje

 /SHUTTERSTOCK

Kada je u pitanju pohranjivanje umaka i druge hrane u staklenkama, držati ih svježima što je duže moguće kako bi se smanjio otpad može biti težak zadatak. Nakon što se staklenka otvori, u nju ulazi kisik, a hrana je izložena svim elementima u kuhinji, što ju čini podložnijom kvarenju. Dok većina ljudi jednostavno sprema otvorene staklenke u hladnjak, postoji nekonvencionalan trik koji predlaže alternativni način da se spriječi kvarenje hrane: okretanje staklenki naopako, prenosi Express.co.

Ideja koja stoji iza ovog trika je da je pohranjivanjem staklenke naopako hrana manje izložena zraku, što može usporiti rast plijesni i bakterija. Iako neće nužno hranu učiniti "svježijom", može pomoći u produljenju roka trajanja određene hrane u staklenkama sprječavajući kvarenje na duže razdoblje. Metoda djeluje tako da ograničava kontakt između hrane i zraka na vrhu staklenke, gdje je najveća vjerojatnost stvaranja plijesni.

image
/SHUTTERSTOCK

Tracey Rutherford, urednica hrane na taste.com.au, sama je isprobala ovaj trik. Podijelila je svoje iskustvo s pastom od rajčice, rekavši: "Ja preokrenem staklenku naopako i nježno udarim njome o dasku za rezanje kako bi pasta pala na vrh jer zapravo nije tekuća." Ova jednostavna tehnika, napominje ona, pomaže usporiti razvoj plijesni, što je čest problem s pastom od rajčice u staklenkama. Trik je prvi put primijećen na sada zatvorenoj Facebook stranici prije nekoliko godina, ali je od tada ostao popularan savjet za sladokusce. Gurmanica Alison Adams također je podijelila svoje iskustvo, rekavši: "Ja svoju pastu od rajčice uvijek spremam naopako. Ne samo da sprječava stvaranje plijesni, već također znači da kada je umak pri kraju ne posežete unutra da stružete dno."

image
/SHUTTERSTOCK

Čini se da ovaj trik posebno dobro funkcionira s gušćim proizvodima, poput paste od rajčice i salse. Okretanjem staklenke naopako, gravitacija pomaže da se sadržaj smjesti na vrh, a to smanjuje mogućnost da se bakterije zadrže na izloženim područjima. Iako ovaj trik ne zaustavlja rast plijesni u potpunosti, svakako ga može usporiti, što je korisno za sprječavanje bacanja hrane.

PROČITAJTE VIŠE Ispravna sterilizacija staklenki

image
SHUTTERSTOCK

Cathy Moir, viša savjetnica za mikrobiologiju hrane u CSIRO Agriculture and Food, objasnila je da okretanje staklenki naopako ne održava hranu nužno svježijom, ali usporava rast štetnih bakterija na neko vrijeme. Rekla je: "Okretanjem staklenke naopako, ona površina na kojoj je možda sletjela plijesan kada ste otvorili staklenku sada je zgnječena o poklopac bez puno zraka, pa će joj biti teže rasti." Smanjenje izloženosti zraku ključni je čimbenik koji pomaže odgoditi kvarenje. Međutim, također je primijetila da neke bakterije i dalje mogu rasti, čak i bez zraka, tako da trik nije savršeno rješenje.

image
/SHUTTERSTOCK

Moir je također istaknula da se komercijalno prerađena hrana, poput umaka za tjesteninu i drugih proizvoda u staklenkama, zatvara tijekom proizvodnje kako bi se spriječio ulazak mikroorganizama. Međutim, nakon otvaranja hrana je izložena okolišu i mikrobima koji su prisutni u vašoj kuhinji. Ključ za usporavanje kvarenja, kaže ona, je smanjiti vrijeme koje staklenke ostaju otvorene i uvijek koristiti čistu žlicu kada vadite sadržaj.

Iako pohranjivanje staklenki naopačke možda nije čudesno rješenje za sprječavanje kvarenja, svakako može pomoći u smanjenju brzine stvaranja plijesni i bakterija. Ograničavajući izloženost zraku i čuvajući hranu čvršće zatvorenom, ovaj trik omogućuje jednostavan način produljenja roka trajanja vaših umaka. Samo pazite da to kombinirate s drugim najboljim postupcima, kao što je pohranjivanje otvorenih staklenki u hladnjak i korištenje čistog pribora kako biste smanjili rizik od kontaminacije. Ova tehnika može biti praktičan alat u vašoj kuhinji za smanjenje otpada i dobivanje više od hrane u staklenkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2025 06:40