„Kuhinje bi trebale biti dizajnirane oko onoga što je uistinu važno - zabave, hrane i života“, rekao je jednom prilikom francuski chef i ugostitelj Daniel Boulud. I zaista, njegova misao sadrži sve ono što ljudska vrsta od davnina njeguje – hrana je možda u početku bila samo potreba, ali danas je puno više od toga. Danas je središnja točka druženja, razmjenjivanja ideja, kako u toplini vlastitog doma, tako i u restoranima.
Kuhinje odavno nisu samo mjesto gdje pripremamo hranu, već srce doma, gdje se okupljamo, smijemo, razgovaramo i dijelimo lijepe trenutke. Kuhanje je u takvoj atmosferi pravi užitak! No, da bismo s guštom pripremali omiljena jela u, kako mnoga istraživanja pokazuju, najvažnijoj prostoriji doma, važno je imati kvalitetan pribor s kojim smo uvijek „spremni na akciju“. Osim kvalitete i performansa, kuhinjska pomagala također treba redovito održavati kako ga ne bismo morali svako malo mijenjati.
Blještavi lonci, naoštreni noževi, drvene daske bez neugodnih mirisa – sve to doprinosi jednostavnosti i ugodi kuhanja. Ako ste do sad muku mučili s čišćenjem kuhinjskih pomagala, sigurno ćete cijeniti savjete kako da vaš pribor opet zablista i ostane takav. I to bez upotrebe štetnih i agresivnih sredstava za čišćenje.
Tave i lonci kao novi
Tave i lonci od nehrđajućeg čelika često gube sjaj nakon nekoliko korištenja. Iako otporan i čvrst, nehrđajući čelik sklon je otiscima prstiju, mrljama od vode, na njega nepovoljno utječe masnoća, slučajni udarci ili neoprezno čišćenje grubim dijelom spužvice. Ipak, posuđe od tog materijala može zasjati starim sjajem uz nekoliko trikova. Na tvrdokorne masne mrlje odlično djeluje soda bikarbona. Kako? Od malo sode bikarbone i vode napravite meku pastu, nanesite na mrlju i pustite da djeluje 20 minuta. Zatim izribajte mrlju krpom namočenom u kombinaciji vode i malo deterdženta za suđe. Posuđe dobro isperite i osušite.
Alkoholni ocat također sjajno otklanja mrlje od masnoće i kamenca. Meku krpu navlažite otopinom od dva dijela vode i jednog dijela octa. Prebrišite površinu i pustite neka djeluju minutu-dvije. Isperite i osušite. Za održavanje sjaja posuđa od nehrđajućeg čelika, možete ga premazati s malo maslinova ulja te izglancati krpom.
U slučaju da želite osvježiti kuhinju novim posuđem ili razmišljate što pokloniti dragim osobama, u ponudi trgovine Lesnina XXXL možete pronaći mnoštvo kvalitetnog kuhinjskog pribora – od tava, lonaca, kalupa za pečenje, do dasaka, noževa i ostalih pomagala.
Posebna kategorija
Kada govorimo o posuđu za pripremu hrane, posebna kategorija je ono od lijevanog željeza. Čak ga prati predrasuda da ga je teško održavati, ali to nikako nije istina. Tave i lonci od lijevanog željeza održavaju se na drukčiji način – ne peru se deterdžentom za suđe, već se nakon kuhanja prebrišu papirnatim ručnikom. Klasično pranje im nije potrebno jer se na ovaj materijal ništa ne lijepi, čvrst je i napravljen da traje. I nipošto ih ne stavljajte u perilicu za suđe!
Jedini potencijalni problem s lijevanim željezom je hrđa, ali i ona se uspješno može riješiti žičanom spužvom. Slobodno oribajte hrđu žicom i ne bojte se da ćete oštetiti posuđe. Ako je potrebno jače čišćenje, koristite krupnu sol kao abraziv i spužvu. Da bi vas tave i lonci od lijevanog željeza služili godinama, nužno ih je s vremena na vrijeme nauljiti jestivim uljem.
Daske i kuhače bez mirisa
Drvene daske za rezanje često upijaju mirise i s vremenom mogu postati leglo bakterija. Ipak, istraživanja pokazuju da su puno sigurnije nego plastične. Da bi ih osvježili i osigurali dugotrajnost, barem jednom tjedno im treba dubinsko čišćenje. Sol i limun ovdje su idealni saveznici – posipajte daske krupnom soli, zatim ih izribajte s pola limuna i isperite toplom vodom. Sol djeluje kao blagi abraziv, dok limun dezinficira i osvježava. Osim toga, povremeno premazivanje dasaka mineralnim uljem spriječit će isušivanje, stvaranje pukotina i produljiti vijek trajanja dasaka.
Ako daska ima jače mrlje, možete koristiti pastu od sode bikarbone i malo vode. Nanesite pastu na mrlje, pričekajte nekoliko minuta, zatim dodajte nekoliko kapi bijelog octa i lagano izribajte četkom. Temeljito isperite i osušite. Nakon svakog čišćenja, dasku potpuno osušite prije nego je pospremite na svoje mjesto jer ćete tako spriječiti njezino pucanje i uvijanje.
Drvene kuhače, hvataljke i grabilice također zaslužuju pažnju jer su stalno izložene visokim temperaturama i različitim namirnicama. Ručno ih operite blagim sapunom i toplom vodom odmah nakon upotrebe. Izbjegavajte ih ostavljati da se „namaču“ u sudoperu jer drvo lako upija vodu, što može dovesti do deformacija i pukotina. Zbog toga ih nemojte prati ni u perilici.
Za dubinsko čišćenje ih svakih nekoliko mjeseci potopite u otopinu vode i alkoholnog octa (u omjeru 1:1) te ih kratko prokuhate na štednjaku kako biste uklonili mirise i bakterije. Kao i daske, drveni pribor povremeno treba premazati jestivim uljem kako bi se spriječilo isušivanje i pucanje. Utrljajte nekoliko kapi ulja na površinu kuhača i drugih alata te pustite da se upije nekoliko sati. Višak ulja obrišite prije sljedeće upotrebe.
Noževi i ribeži
Svaka kuhinja treba nekoliko kvalitetnih noževa jer je poprilično frustrirajuće kada trebamo isfiletirati lijep komad mesa tupom oštricom. Kako bi vaši noževi trajali duže, uvijek ih perite ručno. Perilica posuđa može ih oštetiti, stvoriti mrlje i uzrokovati hrđanje jer su izloženi dugotrajnoj vlazi i visokim temperaturama. Nakon pranja blagim sapunom i toplom vodom, noževe odmah osušite mekom krpom kako biste spriječili stvaranje hrđe. Ako imate noževe od ugljičnog čelika, oni su podložniji hrđanju i zahtijevaju dodatnu njegu. Redovito ih sušite odmah nakon pranja i povremeno nanesite tanki sloj mineralnog ulja kako biste ih zaštitili od korozije.
Noževe je vrlo važno redovito oštriti. Iako se na prvi pogled tako ne čini, oštre noževe je lakše kontrolirati od tupih jer tako smanjujete rizik od nezgoda u kuhinji. Za redovnu njegu koristite čelični brus (često nazvan chaira) koji se koristi za poravnavanje oštrice. Preporučuje se proći nož preko chaire nekoliko puta prije svake upotrebe. Za dublje oštrenje, obično svakih nekoliko mjeseci, ovisno o upotrebi, možete koristiti kamen za oštrenje. Kamen obavezno prije upotrebe namočite u vodi i oštrite nož pod pravilnim kutom od 15-20 stupnjeva za većinu noževa.
I za kraj, ne zaboravite na vaše ribeže i gulilice. Nakon svake upotrebe ribeže operite ručno, koristeći četkicu za zube ili malu četku kako biste uklonili ostatke hrane iz svih utora. Ribeži su posebno skloni nakupljanju sitnih ostataka hrane, što uzrokuje neugodne mirise ili bakterije ako ih ne očistite temeljito. Za dubinsko čišćenje ih posipajte sodom bikarbonom i nježno izribajte četkom. Ako ribež ima tvrdokorne ostatke, potopite ga nekoliko minuta u otopinu bijelog octa i vode (omjer 1:1).
Na ribežima se s vremenom može pojaviti hrđa. Da biste je spriječili, uvijek temeljito osušite pribor nakon pranja, posebno ako ga koristite za vlažne ili kiselinom bogate namirnice, poput limuna ili rajčica.
I zapamtite da se ni ova vrsta kuhinjskog pribora nipošto ne pere u perilici jer visoka temperatura i vlaga otupljuju oštricu i stvaraju hrđu!
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lesnine XXXL.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....