PČELAR OTKRIO

Jedini spas kod uboda ose, pčele ili stršljena: samo stavite ovo na to mjesto, bol i oteklina će nestati jako brzo

 /SHUTTERSTOCK

Iako smo sretni što se polako približava ljeto i više sunčanih dana, postoje stvari koje nas i malo manje vesele. Jedna od njih su svakako dosadni komarci, a isto je i s osama i stršljenima. Insekti koje nikako ne želimo vidjeti u svojoj blizini, zar ne?

Ako vas ipak slučajno ubode osa ili stršljen, nemojte odmah paničariti. Dobro je znati da si možete pomoći (ili nekom drugom), a evo i kako.

Jedan pčelar podijelio je trik koji pomaže kod uboda pčele, ose ili stršljena. Vrlo lako si možete pomoći ako imate andol ili aspirin u tableti, uvijek ga nosite sa sobom. Primjena je sljedeća: za početak navlažite tabletu i stavite je na mjesto uboda. Držite je tako jednu minutu i zatim ga uklonite s mjesta uboda. Na taj način ćete spriječiti oticanje i bol, a neće biti ni neugodnog svrbeža. Ubod će uskoro postati prošlost, a trag koji ostaje je neprimjetan.

image

Ose i stršljeni ne podnose miris bakra

/SHUTTERSTOCK

Ipak, dobro je znati i određene trikove kako možete spriječiti ove insekte da vam se uopće približe.

Postoje biljke koje dokazano tjeraju insekte iz dvorišta i doma, a danas vam otkrivamo genijalan trik kako otjerati stršljene i ose.

Prvo, tu je specijalna tekućina protiv osa i stršljena. Za ovaj recept potrebno je izbušiti rupe na poklopcu staklenke. Na dno tegle stavite med i razrijedite ga s malo vode ili dodajte žlicu pekmeza. Kukce će privući slatki miris, ulazit će kroz rupice, ali se neće moći odvojiti od medene smjese. Promijenite staklenku po potrebi.

image

Alergija kod uboda pčele

/SHUTTERSTOCK

Želite li se riješiti nekoliko vrsta buba istovremeno, ovaj recept je idealan.

Trebaju vam sljedeći sastojci: 30 ml maslinovog ulja, po jednu kap eteričnog ulja citronele, eukaliptus, metvica, stablo čaja, mirta i čempres.

Sve sastojke pomiješajte u staklenku, dodajte malo vode i promiješajte - samo pazite da smjesu ne držite blizu očiju, čak ni dok je radite.

Osim toga, u kuću možete unijeti jednu od sljedećih biljaka, dokazano je da tjeraju insekte iz kuće: bosiljak, ružmarin, lavanda i matičnjak, prenosi Espreso.

PROČITAJTE VIŠE 3 sigurna načina da se riješite osa brzo i bez otrova

Inače, postoji niz metoda koje možete primijeniti kako bi otjerali neželjene goste. Evo nekih od njih.

Stručnjak za kontrolu štetočina Adam Juson iz Merlin Environmental ovog ljeta podijelio je za The Sun svojih pet jeftinih i jednostavnih trikova za odvraćanje stršljena i osa. I ne brinite, nećete morati potrošiti brdo novca, jer prema Adamu, dovoljno je tek nekoliko centi.

image
LEONID EREMEYCHUK/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/LEONID EREMEYCHUK/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Iskoristi svoj sitniš

Prema Adamu, ose i stršljeni ne podnose miris bakra. Dakle, ako imate viška novčića od 10 centi u džepu, možete ih dobro iskoristiti zahvaljujući ovom triku.

"Stavite kovanice oko svog vanjskog prostora, duž stola i u posude s biljkama, kako biste ove štetočine držali podalje. Alternativno, možete staviti bakreni novčić u vrećicu s vodom i objesiti ga na kvake oko kuće i vanjskog prostora."

Malo ulja

Eterična ulja mogu spriječiti ulazak osa i stršljena u vaš vrt.

"Citronela je klasični repelent i dolazi od limunske trave. Najčešće se dodaje svijećama koje se mogu paliti tijekom obroka na otvorenom kako bi se poboljšala atmosfera i odvratile ose i stršljeni. Čajevac je još jedan miris koji mrze, stavite zdjelice s čajevcem i vodom oko vanjskog prostora i uz stol za večeru. Bosiljak i češnjak još su dva mirisa koja će prirodno odvratiti ose i stršljene. Stoga razmislite o postavljanju posude s bosiljkom uz vanjski stol, a kada je u pitanju češnjak, možete ga dodati u vodu i naprskati na područja za koja ne želite da privlače ose i stršljene", rekao je stručnjak.

image

Eterično ulje citronele je klasični repelent i dolazi od limunske trave

/SHUTTERSTOCK

Kava

Ako ste kavopija i imate malo kave u prahu u svom ormariću, onda imate sreće. Jednostavno stavite malo kave u prahu u vatrootpornu zdjelicu i zapalite je.

Adam je objasnio: "Zapaljeni prah kave ispušta dim i miris koji ose i stršljeni ne podnose. Ne brinite o korištenju svježe kave - ostaci taloga jednako su dobri."

PROČITAJTE VIŠE Novi broj magazina Dom & Dizajn na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
16. travanj 2025 21:54