![Ilustracija](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/06/k_36186519_640.jpg)
Svima nam je dobro poznata slika pribora za jelo nakon što ga operemo u perilici za posuđe: iako su viljuške, žlice i noževi čisti kao suza, na njima ostaju oku ne baš ugodne mrlje od vode koja se na njima osušila. Onda vam preostaje samo da uzmete krpu u ruke i laštite do u nedogled.
Drugi način je da se primite ručnog pranja i komad po komad pribora, svaki dobro istrljate spužvicom natopljenom vodom i deterdžentom, pa pojedinačno ispirete, nakon čega je preporučljivo odmah svaki komad pribora za jelo i ručno osušiti krpom.
Ali postoji i jednostavniji način da to napravite, a na svom TikTok profilu @ivakaksa pokazala ga je Iva Kakša. Ona se dosjetila jednostavnijem, a puno djelotvornijem načinu pranja veće količine pribora za jelo. Naime, Iva je pribor za jelo postavila u plastičnu posudu, usula nekoliko sastojaka, ostavila da odstoji 5 minuta i nakon toga svaki komad osušila suhom krpom za posuđe.
PROČITAJTE VIŠE: 35 cool savjeta naših čitatelja za super čisti dom
Njezine je pratitelje začudila kombinacija sastojaka koje je Iva usula u vodu. Naime, uz očekivane sastojke poput octa i deterdženta za pranje posuđa, Iva je u vodu usula i paketić praška za pecivo. ‘Zašto prašak za pecivo?‘, u čudu je pitala jedna pratiteljica, na što joj je Iva odgovorila: ‘On je super za nehrđajući čelik, vraća sjaj‘.
Prašak za pecivo dobar je za pranje posuđa jer sadrži sodu bikarbonu, koja pomaže u uklanjanju masnoće i prljavštine. Soda bikarbona učinkovito otapa masne naslage i olakšava čišćenje te, zahvaljujući blago abrazivnom djelovanju, pomaže u uklanjanju tvrdokornih ostataka hrane bez oštećenja posuđa.
Uz ostalo, prašak za pecivo neutralizira neugodne mirise hrane, luka, ribe i drugih jakih aroma, a prirodan je i siguran za uporabu jer ne sadrži agresivne kemikalije, pa je nježan za kožu i siguran za okoliš. Osim toga, prašak za pecivo pomaže kod zagorenih ostataka, dovoljno je pomiješati prašak za pecivo s malo vode u pastu i koristiti ga za ribanje zagorenih lonaca i tava.
Ako ste ostali bez deterdženta za pranje posuđa, možete za prvu ruku posuti malo praška za pecivo na spužvu ili izravno na posuđe, a zatim ga oprati toplom vodom. Za tvrdokorne mrlje, ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ribanja - baš kao što je preporučila i Iva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....