
Koliko ste brzi u podizanju hrane koja vam je pala na pod? Posežete li instiktivno za tim zalogajom, tješeći se kako se nakon samo pet sekundi smije pojesti ili ga odlučno bacate u otpad? Vjeurujemo kako smo svi barem jednom brzinski pokupili hranu s poda u nadi da smo izbjegli bilo kakvu kontaminaciju, ali je li ova metoda isprobana i istinita ili je samo bapska priča?
Mikrobiolog Nicholas Aicher iz Chicaga testirao je takozvano "pravilo pet sekundi" kako bi znanstveno procijenio je li sigurno jesti hranu koja je pala na pod. Svoje rezultate objavio je u TikTok videu koji je prikupio više od milijun pregleda, prenosi The New York Post.
"Mislio sam da bi bilo zabavno da ljudi znaju sve one male gadosti o kojima ne razmišljamo svaki dan", rekao je za Nicholas Aicher, viši analitičar kontrole kvalitete, za Jam Press.
Istraživač je prikupio gotovo 450.000 pratitelja na svom TikTok kanalu, gdje objavljuje videozapise kako testira čistoću svakodnevnih predmeta, od benzinskih pumpi do četkica za zube, pa čak i unutrašnjosti psećih usta.
Za svoj najnoviji "higijenski eksperiment", Aicher je odlučio na pod postaviti petrijeve zdjelice, plitke posudice ravnog dna koje se koriste u promatranju raznih kultura bakterija i drugih mikroorganizama. Prethodno je na njima napisao različita vremena, od nule do jedne minute, te štopericom mjerio vrijeme za svaku zdjelicu ostavljenu na podu. Zatim je inkubirao uzorke u kultivatoru kako bi vidio u kojoj su mjeri prisutne bakterije i koliko se razvijaju.
PROČITAJTE VIŠE Na ovih 7 mjesta kriju se bakterije u vašem domu
Ispostavilo se da je svaki uzorak imao dokaze o rastu mikroba, što dokazuje da nijedno vrijeme na podu nije sigurno kada je u pitanju kontaminacija.
"Izgleda da je čak i 0 sekundi predugo", rekao je znanstvenik držeći odgovarajuću petrijevu zdjelicu, koja je bila prekrivena bijelim bakterijskim mrljama.
Uzorak od pet sekundi imao je otprilike istu količinu rasta, opovrgavajući spomenuto pravilo. U jednom trenutku, Aicher je slučajno ispustio zdjelicu dok ju je pomicao, što je ostavilo ružnu bijelu mrlju na stolu. Nastavio je dalje: zdjelica od 10 sekundi imala je "malo više" bakterija, dok su one ostavljene 20 i 30 sekundi imale znatno više od toga. Zanimljivo je da je uzorak ostavljen jednu minutu imao istu količinu kao i onaj od pet sekundi.
Iz ovih nalaza, Aicher je zaključio da će hrana, bez obzira je li ostavljena "5 ili 60 sekundi, biti gadna u svakom slučaju".
TikTokeri su bili revoltirani rezultatima, a jedan je promatrač napisao da "nikad više neće jesti hranu s poda".
"Neeee, ŽIVIM po pravilu 5 sekundi!", napisao je drugi, dok se treći našalio da mikrobi pružaju "dodatni okus".
PROČITAJTE VIŠE U vodu za brisanje poda dodajte žlicu ovog začina
Unatoč zastrašujućim nalazima, mnogi pobornici pravila pet sekundi odbili su obećati da neće jesti hranu s poda.
"Pravit ću se da ovo nisam vidio kako bih mogao nastaviti blaženo primjenjivati pravilo pet sekundi", inapisao je jedan.
"Pravi faktor je koliko jako ne želite baciti ono što je palo", primijetio je drugi.
Jedan skeptik se podrugljivo nasmijao, napisavši kako se pravila o pet sekundi pridržavao tijekom cijelog djetinjstva i još uvijek je zdrav. Međutim, bilo je i onih koji su mislili da su rezultati okaljani činjenicom da Aicher nije imao "kontrolni" uzorak koji je bio izložen samo zraku.
Komentari
0