Veliki rizik

Pročitajte zašto nikada ne biste trebali ostatke hrane prekrivati folijom! Iznenaditi ćete se

 LISOVSKAYA/GETTY IMAGES

Iako prilikom spremanja ostataka hrane najčešće posežemo za aluminijskom folijom, kojom prekrijemo posudu u kojoj se hrana nalazi, čini se da ona ipak nije najbolji odabir.

Folija ne pruža potpunu zaštitu od zraka koji pospješuje širenje bakterija, a samim tim i kvarenje hrane, čime možemo ugroziti zdravlje.

Ostaci u hladnjaku obično mogu trajati do četiri dana i mogu se ponovno upotrijebiti ako su dobro zatvoreni i pravilno pohranjeni. Za većinu ljudi pokriti tanjur aluminijskom folijom i ostaviti ga u hladnjaku brz je i jednostavan način čuvanja hrane. Međutim, zamatanjem hrane u aluminijsku foliju također se izložite zdravstvenim rizicima.

Baš kao što je nama potreban zrak za disanje, bakterije trebaju zrak da bi napredovale. Neke bakterije kao što su staphylococcus i Bacillus cereus, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuhanja. Kada se vrući obrok ostavi na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, bakterije se mogu brzo proširiti, prema američkom Ministarstvu zdravstva u Washingtonu.

image
CIRANO83/GETTY IMAGES

Korištenje aluminijske folije za pokrivanje hrane predstavlja isti rizik jer ne ostavlja hranu potpuno bez zraka. Kada je prisutan zrak, omogućuje brži rast bakterija, zbog čega hrana neće moći dugo stajati a da se ne pokvari.

Ako želite sigurno pohraniti ostatke hrane, evo nekoliko smjernica kako to učiniti:

Uvijek ih ostavite u plitkim, hermetički zatvorenim posudama kako biste ubrzali proces hlađenja i spriječili širenje bakterija u hrani.

Ohladite hranu u roku od dva sata, prije nego što bakterije mogu napraviti štetu. Mliječni i mesni proizvodi posebno su skloni širenju bakterija, što naglašava važnost korištenja nepropusnih spremnika za sve ostatke hrane.

Bacite svu hranu koja je stajala duže od dva sata.

Sigurno skladištenje ostataka znači pronalaženje spremnika koji ne propuštaju zrak, a posebno se preporučuje korištenje ekološki prihvatljivijih zdjelica za višekratnu upotrebu, koje su izrađene od stakla, silikona za hranu i plastike bez BPA.

Tako možete uštedjeti novac, a uz to i sačuvati ostatke od kvarenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2024 00:28