NIKAD LAKŠE

Tvrdokornu hrđu s roštilja jednostavno uklonite sa sastojkom za svakodnevno kuhanje

 /SHUTTERSTOCK

Ljepše vrijeme zove nas u prirodu, na druženje s prijateljima uz nezaobilazno roštiljanje. Međutim, što ako je rešetka roštilja hrđava? Iako ih većina ima neku vrstu završne obrade koja sprečava hrđanje metala, ona se s vremenom istroši, a čak i rešetke od nehrđajućeg čelika mogu zahrđati.

Pitate li se zašto roštilj hrđa? To se obično događa kad se na metalu nakupi kondenzacija, najčešće noću kada su temperature niže. Čvrsto prianjajući poklopci mogu pomoći u smanjenju stvaranja hrđe, ali ako se ne održavaju pravilno, na kraju će rešetke zahrđati. I što tad?

Slijedi čišćenje. S roštilja od lijevanog željeza kažu da je najlakše ukloniti hrđu, dok roštilji od nehrđajućeg čelika traže više truda. Ovisno o materijalu, trebat će vam i četka. Za rešetke od nehrđajućeg čelika ili keramike preporučuje se mekana, dok je za roštilje od lijevanog željeza potrebna žičana četka. No, možete probati i s aluminijskom folijom. I ne, ne morate juriti u trgovinu po neki od komercijalih proizvoda, zavirite u špajzu. Ako imate sodu bikarbonu, bijeli ocat ili limunov sok, onda imate sve što vam treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
28. ožujak 2025 01:20