S RAZLOGOM JE TU

Znate li za "tajni" prekidač u hladnjaku? Većina ljudi ne zna čemu služi niti kako se koristi

 /SHUTTERSTOCK

Pravilna kontrola temperature ključna je za očuvanje svježine hrane u hladnjaku. Ako je temperatura previsoka, hrana će se brzo pokvariti, a ako je preniska, predmeti se mogu smrznuti. Jedna ključna značajka koju mnogi ljudi zanemaruju u svojim hladnjacima je gumb za podešavanje temperature. On igra ključnu ulogu u osiguravanju da vaš hladnjak održava ispravnu temperaturu za optimalno skladištenje hrane, ali se često pogrešno shvaća, prenosi Mirror.

Svaki hladnjak ima ovaj gumb za kontrolu temperature, koji se obično nalazi unutar uređaja, često na desnoj strani. Ovaj gumb obično je označen brojevima u rasponu od nula do pet, ali ono što većina ljudi ne zna je da ti brojevi ne odgovaraju izravno temperaturi u stupnjevima Celzijusa. Umjesto toga, oni pokazuju snagu rashladnog sustava. Ovo je ključna razlika jer postavljanje temperature na pogrešnu jačinu može dovesti do nepravilnog skladištenja hrane i na kraju do kvarenja.

image
ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES

Stručnjaci preporučuju da je idealna temperatura za čuvanje hrane u hladnjaku oko 4°C. Na temperaturama iznad ove, hrana se može početi brže kvariti, a na 8°C počinju se razvijati bakterije, što povećava rizik od bolesti koje se prenose hranom. Zbog toga je važno ispravno prilagoditi hladnjak kako biste osigurali učinkovit rad mehanizma za hlađenje, ali kako znati ispravnu postavku gumba za napajanje?

Budući da brojevi na kotačiću ne odgovaraju određenim temperaturama, najbolji način da odredite točnu postavku je mjerenje stvarne temperature unutar hladnjaka. Najjednostavniji način je staviti termometar u čašu vode i ostaviti ga preko noći na srednjoj polici hladnjaka. Nakon provjere termometra, možete podesiti regulator snage kako biste postigli željenu temperaturu od oko 4°C. Za one koji nemaju pristup termometru, postoji jednostavno pravilo: postavite kotačić na srednju postavku ako je vaš hladnjak noviji ili na tri ili četiri ako je stariji. To će obično osigurati dobru ravnotežu za pravilno hlađenje.

Još jedna važna točka koju treba uzeti u obzir je da temperatura unutar hladnjaka može varirati od police do police. Ovisno gdje vam je dio za zamrzavanje tu su i police obično najhladnije, stoga je važno pohraniti različite vrste hrane na odgovarajućim visinama kako biste održali svježinu. Namirnice koje se ne kvare, poput začina ili suhe robe, treba staviti na toplije police gdje je temperatura malo viša. Slično tome, kuhani ostaci, mliječni proizvodi i namirnice poput kolača ili pita, za koje ni potrebna tako niska temperatura, također se mogu staviti na toplije police.

image
/SHUTTERSTOCK

Hladnije police trebale bi biti rezervirane za sirovo meso, perad i plodove mora, kojima je potrebna najniža moguća temperatura kako bi se spriječio rast bakterija. Većina hladnjaka također ima posebne ladice za voće i povrće, a ključno je koristiti ih kako biste izbjegli kontaminaciju od sirovog mesa. Ove ladice pomažu u održavanju odgovarajuće razine vlažnosti kako bi proizvodi ostali svježi dulje vrijeme.

Zaključno, razumijevanje uloge gumba za temperaturu hladnjaka ključno je za održavanje vaše hrane sigurnom i svježom. Podešavanjem postavke snage hladnjaka na ispravnu razinu i poduzimanjem koraka za prikladno skladištenje hrane na različitim policama, možete značajno smanjiti rizik od kvarenja hrane i razvoja bakterija. Jednostavan je, ali učinkovit, osigurava da vaš hladnjak radi najbolje što može i pomaže u održavanju kvalitete vaše hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 17:33