BILJANA BLIVAJS CROPIX
GLOW ISPOVIJEST

Liječnica Petra Meštrić o gubitku 20 kilograma, prijelomni trenutak bio je kada se vidjela na ekranu: "Nijedna vjenčanica nije išla na mene"

"Govorili su mi da sam bomba - i uistinu sam bila": liječnica Petra Meštrić opisuje mukotrpan put na kojem je uspjela smršavjeti 20 kilograma, a svojim iskustvom danas pomaže gledateljima emisije "Minute bijele kute".

"Govorili su mi da sam bomba - i uistinu sam bila": liječnica Petra Meštrić opisuje mukotrpan put na kojem je uspjela smršavjeti 20 kilograma, a svojim iskustvom danas pomaže gledateljima emisije "Minute bijele kute".

"Svatko od nas mora pronaći svoj put i svoj način da postigne, a potom i održi svoju idealnu tjelesnu težinu", kaže liječnica Petra Meštrić (31) koja već pola godine pacijentima u ordinaciji, pratiteljima na Instagramu, gledateljima tjedne emisije “Minute bijele kute” koju uređuje i uživo vodi na OTV-u, ali i onima koji je gledaju u reprizi RTL-ova showa “Brak na prvu” tako odgovara na pitanje “kako je uspjela”. Naime, doktorica obiteljske medicine koja trenutačno radi u Ambulanti školske medicine u Zagrebu, u treću sezonu hrvatske reality emisije ušla je sa 74 kilograma, a potom smršavjela 20. Na njezinih 165 centimetara visine razlika je vrlo vidljiva pa ne čude pitanja o načinu na koji joj je to uspjelo.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Rado razgovaram o toj temi. Kilogrami nisu pali s neba, i to baš na mene. Sama sam ih natukla. I ne pada mi na pamet išta skrivati. Početak borbe s kilogramima je trenutak kad osvijestite i priznate sebi da ste debeli, što sve, kako i koliko od hrane i pića dnevno unosite u sebe, kao i koliko ste aktivni. Sve drugo je zavaravanje", kaže 31-godišnja Varaždinka, koja do 19. godine nije imala problema s linijom. Mama Vesna, tekstilna modna dizajnerica koja je oduvijek bila sklona prekomjernoj težini, u strahu da je Petra možda naslijedila njezinu genetiku odmalena ju je upozoravala i brinula se što i koliko jede. No, u šest godina studija medicine, koje je provela u Rijeci, skupila je popriličan broj suvišnih kilograma

"Početak studija bio mi je vrlo stresan. Naučila sam da u svemu moram biti super, no uz onakav tempo predavanja, učenja i vježbi meni se isprva činilo da neću uspjeti ništa. ‘Štedjela‘ sam svaku sekundu, samo da mi ostane dovoljno vremena za učenje, nisam se kretala, a hrana iz studentske menze postala mi je najbolji prijatelj", govori Petra, koja bi kod kuće spremala tjesteninu s umakom od vrhnja, parmezana ili nekog drugog sira, obilazila fastfoodove i pekarnice u blizini faksa...

"Ladice, pretinci, torba... sve mi je uvijek bilo puno slatkiša. Hranila sam se sramotno loše sve do kraja faksa, a najgore je to što nisam ni bila svjesna koliko jedem. Ispred mene je bila debela knjiga, a pokraj nje jumbo pizza ili sladoled", otkriva mlada doktorica, kojoj su studentski dani počinjali kavom s dvije do vrha pune žličice šećera. U kafiću bi u šalicu istresla dvije vrećice. Da su joj servirali tri, stavila bi sve tri. I to, pojašnjava, iz straha da joj ne padne šećer jer mora biti koncentrirana na predavanju. Da ne bi slučajno bila žedna, u torbi joj je uvijek bio gazirani sok ili voda s okusom. U bogati sendvič iz studentskog kafića dodavala bi majonezu.

"Kad danas razmišljam o tim godinama, nije ni čudno da nisam primijetila kolika sam. Gotovo sva odjeća bila je vrlo rastezljiva, s elastinom, pa sam sve mogla obući bez osjećaja da se debljam. Zanimljivo, i tada sam imala uzak struk, a kilogrami su se slagali na nogama, stražnjici, rukama, grudima", kaže Petra, dodajući da uz to u stanu nije imala ni veliko ogledalo ni vagu. Prijateljice je nisu upozorile da se deblja. Kad bi ih pitala kako izgleda, čula bi: “Petra, ti si bomba, Petra, izgledaš super!” No, “Brak na prvu” - premda u tom realityju nije pronašla muškarca svog života, već dobrog prijatelja s kojim se i danas čuje - bio je prekretnica u njenom životu.

"Kad sam se prvi put vidjela na ekranu, stvarno sam bila ‘bomba‘. Već na probi vjenčanice za show dočekao me hladan tuš, nijedna haljina nije išla na mene. Tad sam se prvi put nakon niza godina izvagala - što me dotuklo. Nakon te probe promijenila sam prehranu, angažirala trenera i u sljedećih nekoliko tjedana uspjela smršavjeti jedva tri kilograma", nastavlja Petra, dodajući da je to bilo kratkotrajno rješenje. Potom je krenula korak po korak. Prvo si je priznala da nije svjesna ni što ni koliko jede. Tada je već radila u ambulanti, a nakon posla je intenzivno proučavala sve o namirnicama.

"Počela sam pisati apsolutno sve što tijekom dana pojedem i zbrajati kalorije koje unesem. Rezultat je bio poražavajući, no to je jedan od načina da istinski osvijestite koliko zapravo pojedete i u obrocima, a još više u međuobrocima. Sve drugo je zavaravanje. Primjerice, u većini kafića uz kavu dobijete čokoladicu ili čokoladni bombon. Prije showa pojela bih svoj i od svih koji su uz mene na kavi. Sada mi to ne pada na pamet", ističe Petra.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Regulirala je prehranu, više hodala. Malo po malo, skinula je deset kilograma. No, onda je vaga “zapela” na broju 64. Ta višetjedna stagnacija, iako se svega pridržavala, bacila ju je u očaj. Pitala se čemu sve kad kilogrami stoje, ima li smisla toliko se patiti. I počela se vraćati starim navikama - sve dok joj u ordinaciju nije došao pacijent kojem je kardiolog preporučio radikalnu promjenu prehrane i reguliranje tjelesne težine.

"‘Umrijet ću ako ne smršavim‘, rekao mi je. Da, morate paziti, složila sam se. I počela objašnjavati što treba jesti, hodati barem sat vremena dnevno... I odjednom sam se osjetila posramljeno. U torbi mi je bio još mlaki burek, a u ladici otvorena velika bombonijera. I mislim si, pa kako ti nije neugodno čovjeku to govoriti? Čim izađe, navalit ćeš na burek, a ladicu ionako otvaraš svako malo! Dan kasnije angažirala sam osobnog trenera Stefana i uz njegov program vježbi i strogi stav skinula još desetak kilograma. Najiskrenije, veliko hvala mom bivšem pacijentu", govori Petra, priznajući da nije “karakter”, ni sportski tip, a još manje netko tko voli ići u teretanu. Pronalazila je milijun razloga kako bi opravdala svoju tjelesnu neaktivnost, no kako unos hrane više nije mogla srezati, osvijestila je da treba i vježbati.

"Počela sam pisati sve što tijekom dana pojedem i zbrajati kalorije koje unesem. Rezultat je bio poražavajući. To je jedan od načina da osvijestite koliko zapravo pojedete u obrocima - i međuobrocima"

Dvaput tjedno po sat vremena odrađivala je treninge pod Stefanovim budnim okom, a još tri puta bi nakon posla sama otišla na traku za brzo hodanje. I dalje je čitala knjige o prehrani, uočavala koje je sve pogreške radila i svaki dan unosila promjene. Za doručak danas pojede nešto lagano, poput posnog sira, tosta, banane ili smiksa voće i popije ga uz kavu bez šećera. Shvatila je da nikad ne smije pregladnjeti jer njezin organizam glad podnosi loše - tad ne može prestati jesti. Kupila je mikrovalnu pećnicu koju drži na poslu i u kojoj zagrije objed donesen od kuće. U njenoj kuhinji više se ne mogu naći bijeli šećer, čokoladice, grickalice, majoneza, sladoled... jer je svjesna da ako su joj na dohvat ruke, pojest će ih.

"Velika je stvar što sam naučila da ne moram pojesti sve što je na tanjuru, već da prestanem kad mi je dosta. I još važnije, naučila sam reći ne. Na večeri svi mogu jesti desert, ja sada kažem: ‘Hvala, ne.‘ Više ne jedem brzo kao prije. Polagani unos hrane je značajna promjena, kao i to da više uz hranu ne radim sto drugih stvari. Otkrila sam da sam prije često žeđ percipirala kao glad - i utaživala je hranom. Bila gladna ili ne, jela sam kad bih vidjela neko super jelo, a to je zapravo emocionalno prejedanje. Dok sam spremala ispit, jela bih zbog nervoze. A kad bih ga položila, bila sam sretna i nagradila se jelom. Nisam jela da bih živjela, nego sam živjela da bih jela", govori Petra Meštrić, naglašavajući da je u procesu mršavljenja iznimno važno biti realan, sve sagledati.

"U mom hladnjaku ne mora biti sve ono što nabavlja žena koja ima muža i dvoje djece. Njoj će zbog toga možda biti teže smršavjeti, a želi li uistinu uspjeti, mora pronaći svoju optimalnu metodu. I to govorim svakom gledatelju moje emisije o zdravlju, pratiteljima na društvenim mrežama, prijateljima. Briga o zdravlju moj je poziv, a prehrana u tome ima velik udio. Upisala sam i poslijediplomski studij nutricionizma jer mislim da kao obiteljska liječnica tako mogu još više pomoći svojim pacijentima.

20. siječanj 2025 09:02