BILJANA BLIVAJS CROPIX
STVAR JE U DETALJIMA

Kakva raskoš na stolu! Inspirirajte se za Uskrs prekrasnim blagdanskim uređenjem stilistice interijera

Stilistica interijera Marija Zdilar posebnu pažnju poklanja dekoraciji blagdanskog stola, priklanjajući se filmskoj scenografiji. Ovaj je Uskrs posvetila priči o zajedništvu, rajskom voću i kruhu, a uz njen Glam Bread glavna je zvijezda kuglof kao simbol tradicije, nježnosti i sjećanja.

Stilistica interijera Marija Zdilar posebnu pažnju poklanja dekoraciji blagdanskog stola, priklanjajući se filmskoj scenografiji. Ovaj je Uskrs posvetila priči o zajedništvu, rajskom voću i kruhu, a uz njen Glam Bread glavna je zvijezda kuglof kao simbol tradicije, nježnosti i sjećanja.

Kad uđete u Maison du Charme, atelje u kojem nastaju njene kreacije vezane uz postav stola, imate osjećaj da ste stigli u neki drugi svijet. Vrlo gostoljubiv svijet u kojem je sve podređeno estetici i uživanju u stvarima koje život čine ljepšim, a trenutke provedene s dragim osobama još posebnijim. Magistri biokemije koja kreativnost smatra svojim alter egom, povezanost s tradicijom i korijenima vrlo je važna pa s ponosom ističe svoje imotsko podrijetlo.

"Imotski je nekoć bio pod Osmanskim carstvom i Mletačkom Republikom, pa drevna Imota ima jedinstveno etnokulturno nasljeđe koje čini temelj moje estetske jednadžbe. Kod dizajna na zadanu temu volim spojiti podrijetlo, tradiciju i vrijeme kojem svjedočimo, a umjetnička nota prigodnim dekoracijama daje bezvremenski šarm", tumači Marija Zdilar, koja uživa u povezivanju estetike i gastronomije, posebno za blagdane.

image

Marija Zdilar

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Blagdanski je stol za mene posebno mjesto jer se oko njega okupljaju naši najbliži pa ga volim začiniti emocijama i svemu dodati prstohvat magije. Prilikom njegova dekoriranja odana sam filmskoj scenografiji koja sadrži elemente baštine i umjetnosti te prirodnim elementima koje su naši preci imali kad su ukrašavali domove. Volim posegnuti i za obiteljskim nasljeđem, a to su pribor i servis za jelo, a odana sam i hrani koja ima tradicijske elemente", nastavlja Marija. Budući da inspiraciju često pronalazi u svjetskim prijestolnicama, njene su kreacije prožete i autohtonim i kozmopolitskim duhom, što je vidljivo i u ovogodišnjoj uskrsnoj priči koja govori o rajskom voću, zajedništvu i kruhu.

image

Raznim dekorativnim elementima Marija je željela postići osjećaj glamura i drame. Poseban ugođaj blagdanskom stolu daju sitni tradicionalni kolači poput išlera ručno rađenih u Cukeraju

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Egzotično voće simbol je raja na zemlji, a pisanice koje se nalaze na središtu stola simbol novog života. Ananas je kraljevski plod gostoprimstva, naranča simbol snage zdravlja i radosti, limun svježine i pročišćenje kojem svjedočimo kroz korizmu. Najvažniji i najljepši dio priče su ljudi koji se okupljaju oko stola, dok je kruh za mene sveta hrana koja predstavlja obitelj, dijeljenje, ali i spajanje", otkriva kreatorica Glam Breada, linije artisan kruhova nastale u suradnji sa slastičarnicom Cukeraj.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Tradiciju pečenja kruha Marija njeguje dugo, s njom se prvi put susrela preko bake u rodnom Imotskom, a smatra je i vrijednim nasljeđem koje daje svojim dvjema kćerima. U želji da kruhu osigura posebno mjesto na stolu, počela ga je stvarati u različitim oblicima, a uz estetsku dimenziju veliku je pažnju posvetila gurmanskoj i zdravstvenoj.

"Naši kruhovi su bez aditiva i sadrže cjelovite žitarice, raznovrsne orašaste plodove, suho voće te zdrave sjemenke, sastojke vrhunske kvalitete koje nabavljamo od hrvatskih OPG-ova. Svi su ručno rađeni i mogu se pohvaliti raznolikim rasponom okusa i tekstura, a radimo ih po narudžbi da bi svježi stigli u vaš dom", kaže Marija, koja je ovaj Uskrs obogatila novom delicijom - bezglutenskim kuglofom s preljevom od tamne čokolade ukrašenim ušećerenim bademima koji se zasad može probati u Cukeraju.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Osmislila sam ga kao spoj tradicije, nježnosti i sjećanja, u želji da stvorim nešto elegantno i ukusno što će u svakoj blagdanskoj priči biti rado viđen gost. U ovoj se otvaraju vrata i jednom novom poglavlju, nešto slano, profinjeno, ali hrabro čeka svoj trenutak", tajanstvena je Marija, koja očito planira još jedno nepcu i oku ugodno iznenađenje.

19. travanj 2025 17:14