Stilistica interijera Marija Zdilar posebnu pažnju poklanja dekoraciji blagdanskog stola, priklanjajući se filmskoj scenografiji. Ovaj je Uskrs posvetila priči o zajedništvu, rajskom voću i kruhu, a uz njen Glam Bread glavna je zvijezda kuglof kao simbol tradicije, nježnosti i sjećanja.
Kad uđete u Maison du Charme, atelje u kojem nastaju njene kreacije vezane uz postav stola, imate osjećaj da ste stigli u neki drugi svijet. Vrlo gostoljubiv svijet u kojem je sve podređeno estetici i uživanju u stvarima koje život čine ljepšim, a trenutke provedene s dragim osobama još posebnijim. Magistri biokemije koja kreativnost smatra svojim alter egom, povezanost s tradicijom i korijenima vrlo je važna pa s ponosom ističe svoje imotsko podrijetlo.
"Imotski je nekoć bio pod Osmanskim carstvom i Mletačkom Republikom, pa drevna Imota ima jedinstveno etnokulturno nasljeđe koje čini temelj moje estetske jednadžbe. Kod dizajna na zadanu temu volim spojiti podrijetlo, tradiciju i vrijeme kojem svjedočimo, a umjetnička nota prigodnim dekoracijama daje bezvremenski šarm", tumači Marija Zdilar, koja uživa u povezivanju estetike i gastronomije, posebno za blagdane.
"Blagdanski je stol za mene posebno mjesto jer se oko njega okupljaju naši najbliži pa ga volim začiniti emocijama i svemu dodati prstohvat magije. Prilikom njegova dekoriranja odana sam filmskoj scenografiji koja sadrži elemente baštine i umjetnosti te prirodnim elementima koje su naši preci imali kad su ukrašavali domove. Volim posegnuti i za obiteljskim nasljeđem, a to su pribor i servis za jelo, a odana sam i hrani koja ima tradicijske elemente", nastavlja Marija. Budući da inspiraciju često pronalazi u svjetskim prijestolnicama, njene su kreacije prožete i autohtonim i kozmopolitskim duhom, što je vidljivo i u ovogodišnjoj uskrsnoj priči koja govori o rajskom voću, zajedništvu i kruhu.
"Egzotično voće simbol je raja na zemlji, a pisanice koje se nalaze na središtu stola simbol novog života. Ananas je kraljevski plod gostoprimstva, naranča simbol snage zdravlja i radosti, limun svježine i pročišćenje kojem svjedočimo kroz korizmu. Najvažniji i najljepši dio priče su ljudi koji se okupljaju oko stola, dok je kruh za mene sveta hrana koja predstavlja obitelj, dijeljenje, ali i spajanje", otkriva kreatorica Glam Breada, linije artisan kruhova nastale u suradnji sa slastičarnicom Cukeraj.
Tradiciju pečenja kruha Marija njeguje dugo, s njom se prvi put susrela preko bake u rodnom Imotskom, a smatra je i vrijednim nasljeđem koje daje svojim dvjema kćerima. U želji da kruhu osigura posebno mjesto na stolu, počela ga je stvarati u različitim oblicima, a uz estetsku dimenziju veliku je pažnju posvetila gurmanskoj i zdravstvenoj.
"Naši kruhovi su bez aditiva i sadrže cjelovite žitarice, raznovrsne orašaste plodove, suho voće te zdrave sjemenke, sastojke vrhunske kvalitete koje nabavljamo od hrvatskih OPG-ova. Svi su ručno rađeni i mogu se pohvaliti raznolikim rasponom okusa i tekstura, a radimo ih po narudžbi da bi svježi stigli u vaš dom", kaže Marija, koja je ovaj Uskrs obogatila novom delicijom - bezglutenskim kuglofom s preljevom od tamne čokolade ukrašenim ušećerenim bademima koji se zasad može probati u Cukeraju.
"Osmislila sam ga kao spoj tradicije, nježnosti i sjećanja, u želji da stvorim nešto elegantno i ukusno što će u svakoj blagdanskoj priči biti rado viđen gost. U ovoj se otvaraju vrata i jednom novom poglavlju, nešto slano, profinjeno, ali hrabro čeka svoj trenutak", tajanstvena je Marija, koja očito planira još jedno nepcu i oku ugodno iznenađenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....