SANDRO SKLEPIć
hotel Esplanade

Fooling Around će ove godine privući najveće gurmane: Prvi smo kušali ponudu, otkrivamo vam naše favorite

Dvanaest vrhunskih chefova nudi delicije koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca poput hrskavih kroketa od kulena, gyoza s Kobe govedinom, purice na naan kruhu, yakitori kozica s juhom od kruha i češnjaka, arancin od riže na mlijeku..., samo su neka od jela koja će vas bez sumnje oduševiti.

Dvanaest vrhunskih chefova nudi delicije koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca poput hrskavih kroketa od kulena, gyoza s Kobe govedinom, purice na naan kruhu, yakitori kozica s juhom od kruha i češnjaka, arancin od riže na mlijeku..., samo su neka od jela koja će vas bez sumnje oduševiti.

Počelo je adventsko vrijeme, Zagreb su obasjala svjetla i donijela čaroliju blagdanskog ugođaja, ugostitelji su na ulice i trgove stigli sa svojom gastro ponudom i došlo je vrijeme za minglanje po gradu. Mi smo prvi posjetili Oleander terasu hotela Esplanade gdje se od 28. 11. - 31. 12. 2024. održava Fooling Around by Fuliranje na kojem se uz bogatu ponudu raznih pića i koktela može uživati i u vrhunskoj hrani.

image

Ugodna atmosfera, vrhunska hrana i fina pića čekaju vas na Esplanadinoj terasi

ANA PAIC

Radi se o najelegantnijoj i gastronomski najprofinjenijoj adventskoj lokaciji inspiriranoj legendarnim vlakom Orient Express. Naime, Zagreb je bio na njegovoj ruti od Pariza do Istanbula pa je hotel Esplanade izgrađen 1925. s ciljem pružanja smještaja putnicima glasovitog vlaka. A poput Orient Expressa izgledaju i kućice na Oleander terasi gdje se može kušati hrana dostojna luksuznog vlaka.

Ove godine na Fooling Around nalazi se osam kućica s hranom u kojima jela pripremaju chefovi iz čak 12 vrhunskih restorana: Hotel Esplanade na čelu s cheficom Anom Grgić, zagrebački Noel s Michelinovom zvjezdicom, istarska stancija Meneghetti, u kućici JRE grupacije kuhaju Konoba Boba, LD Restaurant, San Rocco i Lemongarden, a tu su i Mason Burgers & Stuff, Institut za kobasice by Mate Janković, Boogie Lab i Acrobat.

image

Esplandaina chefica Ana Grgić

ANA PAIć
image

Ante Miletić novi je glavni chef restorana istarske stancije Meneghetti

ANA PAIć

Svaka kućica nudi zaista slasne delicije, a mi smo izdvojili nekoliko iz svake kućice. Kušali smo fantastične Esplanadine hrskave krokete od kulena s marmeladom i aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom. Vrlo ukusno jelo, spretno za konzumaciju, pa se ove okruglice pune okusa lako mogu s nekim i podijeliti.

image

Chef Ante Udovičić svoja jela nudi u kućici JRE

ANA PAIć
image

Chef Ivan Zidar iz Mason Burgers & Stuff

ANA PAIć

Chefica Ana Grgić pripremila je i slatki tanjur - jabuku kuhanu u bijelom vinu, soku od naranče i cimeta s kremom od oraha i umakom od vanilije i karamela. Prava eksplozija okusa u kojoj će uživati i najzahtjevniji slatkoljupci. U Noelovoj kućici svakako treba kušati njihovu interpretaciju purice s ‘‘mlincima‘‘, jelo prepuno okusa u kojem je sporo pečena purica servirana na naan kruhu s emulzijom od češnjaka i šipkom. Prava poslastica za one željne bogatijeg i finijeg okusa. Iz kućice JRE kušali smo fantastičnu kremastu juhu od češnjaka, dimljene paprike i kruha serviranu s yakitori kozicama, jelo koje je pripremio chef Ante Udovičić iz restorana bračkog hotela Lemongarden. Nakon naizgled jednostavne juhe bogatog okusa koja nas je ugrijala, probali smo i njegovo jednostavno i vrlo ukusno jelo - glazirani kupus na otvorenoj vatri, s domaćim hummusom i prahom od ružičastog đumbira. Pravi izbor za vegetarijance i ljubitelje kupusa koje će dimljeni okus u potpunosti iznenaditi.

image

Kroketi od kulena chefice Ane Grgić

ANA PAIć
image

Specijalitet za vegetarijance: Glazirani kupus chefa Antea Udovičića iz JRE kućice

ANA PAIć
image

Jabuka u bijelom vinu Esplanadine chefice Ane Grgić

ANA PAIć

Iz kućice Mason Burgers & Stuff chefa Ivana Zidara, svakako treba kušati Arancin, hrskavu okruglicu od riže na mlijeku, s jabukom u karamelu i vaniliji. Odlična interpretacija starinskog, reklo bi se i sirotinjskog jela koje je mnogima obilježilo djetinjstvo. U ponudi ima i Short rib ragu s polentom, izdašno i vrlo ukusno jelo koje će zadovoljiti i one najgladnije. Ove godine iz bajkovitog istarskog ambijenta na Oleander terasu prvi put stigla je i stancija Meneghetti. Oni osim svojih vrhunskih vina, nude i hranu koju priprema njihov novi chef Ante Miletić, a mi smo iz njihove kućice probali jelo pod nazivom Bakalar in bianco, bakalar mantecato u hrskavim smotuljcima od vučenog tijesta serviran s umakom od rajčice i kokosa. To je jedino jelo s bakalarom koje se nudi na Esplanadinoj Oleander terasi, a okus bakalara u kombinaciji s umakom će vas nepcima odmah lansirati na daleki istok.

image

Yakitori od kozica sa juhom od češnjaka i kruha nudi kućica JRE

ANA PAIć
image

Arancin, hrskava okruglica od kuhane riže na mlijeku iz kućice Mason Burgers & Stuff

ANA PAIć
image

Purica s mlincima iz Noela

ANA PAIC

U kućici Boogie Lab možete kušati tri vrste lazanja od domaćeg sourdough tijesta, a mi smo probali fantastične vatrene lazanje carbonara bogatog sirnog okusa s bechamelom, umakom od žutanjaka, hrskavom pancetom i parmigiano reggianom. Izdašno kremasto jelo koje će kuhari pred vama flambirati.

A za one s najfinijim nepcima kućica Acrobat osim izbora vrhunskih svjetskih vina, nudi jela s jedinstvenom japanskom Kobe govedinom. Mi smo kušali fantastične hrskave Kobe Gyoze s izdašnim okusom skupocijene govedine servirane uz wasabi i ponzu umake. I na kraju, nema adventskog događanja ako na njemu nema kobasica. Tako se i na Fooling Around, u kućici Institut za kobasice by Mate Janković nudi nekoliko vrsta ukusnih kobasica od frankfurtskih do bavarskih, a mi smo kušali onu po preporuci chefa – odličan Šiš kobas sa sirom, od junetine iz lokalnog uzgoja servirane s kajmakom, pečenom kiselom paprikom te prženim i mladim lukom. Naravno uz svaku kobasu možete dodati i priloge po želji.

image

Vatrene lasagne carbonara iz Boogie Laba

ANA PAIC
image

Kobe gyoze iz kućice Acrobat

ANA PAIć
image

Bakalar in Bianco u hrskavom tijestu iz kućice Meneghetti

ANA PAIC
image

Short rib ragu i palenta iz Mason Burgers & Stuff

ANA PAIC
image

Šip kobas sa sirom iz Instituta za kobasice by Mate Janković

ANA PAIC

U svakom slučaju za Fooling Around je pravo mjesto i za najzahtjevnije bonkuloviće koji uz vrhunsku hranu mogu popiti i najfinija vina, ali i kušati i neku iz velikog izbora rakija na nezaobilaznom centralnom štandu Rakijarnice, a u kućici Ginglebells, osim raznih vrsta alkoholnih i bezalkoholnih pića nude i svoj jedinstveni Ginglebells kuhani gin po jedinstvenoj i tajnoj recepturi. Zato požurite na Fooling Around jer vas osim elegantnog ambijenta, fine hrane i vrhunskih pića očekuje i dobra glazba, kao i Glorijin meeting point s brojnim iznenađenjima.

Linker
30. studeni 2024 10:09