ARHIVA HOTELA ESPLANADE
Nezaboravni okusi

Gastro delicije na nezaobilaznoj lokaciji: Ove specijalitete cijenjenog zagrebačkog restorana morate isprobati

Kliješta kraljevskog raka, pečeni izdanci rapini brokule, mlada kopriva, svježe jadranske kozice samo su dio jelovnika u kojem chefica Ana Grgić Tomić pažljivo spaja odabrane i svježe vrhunske sastojke u sezacionalne sljedove.

Kliješta kraljevskog raka, pečeni izdanci rapini brokule, mlada kopriva, svježe jadranske kozice samo su dio jelovnika u kojem chefica Ana Grgić Tomić pažljivo spaja odabrane i svježe vrhunske sastojke u sezacionalne sljedove.

Dopustite da vas osvoji kreativni izričaj višestruko nagrađivane Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić, dobitnice prestižnog priznanja Svjetske gastronomske organizacije Etoile Blanche. Anin istančani ukus, osjećaj za detalje i preciznost, rezultiraju dozom umjetnosti na tanjuru s naglaskom na izvorni okus i održivost, za što je Zinfandel‘su uručena zelena Michelinova zvjezdica, a valja spomenuti kako je krajem 2023. godine na prestižnoj dodjeli nagrada European Hotel Awards 2023. u Barceloni Zinfandel‘s proglašen Europskim hotelskim restoranom godine. Poznat po otmjenom ugođaju i šarmantnoj usluzi, Zinfandel‘s sa svojom kultnom Oleander terasom s čarobnim pogledom na grad, i ove jeseni postaje nezaobilazna gastronomska destinacija. U samom srca Zagreba poseban je doživljaj prepustiti se okusima kreativnog à la carte koncepta.

image

Ana Grgić Tomić

ARHIVA HOTELA ESPLANADE

Fantastični okusi i neodoljivi spojevi na tanjuru

Kliješta kraljevskog raka, pečeni izdanci rapini brokule, mlada kopriva, svježe jadranske kozice, kokos, tartuf, pečena dinja, ragu od hlapa, file grdobine, kozlić, konfitirani patlidžan, pečena lavlja griva, karamelizirana krema od kukuruza, bijela dehidrirana čokolada s matcha prahom, menta i maline samo su dio jelovnika u kojem chefica Ana Grgić Tomić pažljivo spaja odabrane i svježe vrhunske sastojke u sezacionalne sljedove u restoranu Zinfandel‘s.

"Pomno birani sastojci koji na tanjur donose privlačne teksture, raskošne boje i iznenađujuće okuse ono su što obilježava ovaj à la carte jelovnik. Nadahnuća, moram priznati, ne nedostaje pri čemu svoju maštu u potpunosti prenosim na tanjur. Blisko surađujem s odličnim lokalnim dobavljačima koji nam šalju samo najbolje namirnice, tako da je priprema jela uvijek poseban užitak. Pri izradi svakog slijeda nastojim upotrijebiti sezonske sastojke, a dio toga pripremamo u vlastitoj radionici uz posebne tehnike izrade”, ističe chefica i dodaje da veliku pažnju posvećuje održivosti, maksimalnoj iskoristivosti sastojaka, simfoniji okusa te samoj prezentaciji jela, zbog čega uvijek pažljivo bira dizajn i boju tanjura.

image
ARHIVA HOTELA ESPLANADE
image

Ana Grgić Tomić

ARHIVA HOTELA ESPLANADE
image
ARHIVA HOTELA ESPLANADE

"Posebno bih izdvojila kliješta kraljevskog raka, jedan fantastičan slijed koji u spoju sa sokom od jabuke i celera uz mousse od graška i matcha čaj pruža kombinaciju intenzivnih okusa. Uz to, tu je i ukusni ragu od hlapa u kojem se hlap vrlo jednostavno priprema, kako bi se sačuvao izvorni okus. Priču sam zaokružila domaćom tjesteninom, koju izrađujemo u našoj kuhinji, uz prah od sušene rajčice i listova korijandra. Osim glavnih namirnica, u pripremi jela posebno su važni i svježi začini poput ružmarina, bosiljka, mente i čili papričica koje tijekom pažljivo njegujemo u našem vrtu na Oleander terasi, dok drugi dio svježeg začinskog bilja poput koprive, medvjeđeg luka, bagrema i bazge za nas bere i dostavlja OPG na koji se uvijek mogu osloniti.”

Osluškujući goste, Ana rado ističe i vegetarijanske opcije jela: "Kremasti kroket od tartufa i kozjeg sira s gelom od pečene ljutike i dodatkom svježeg tartufa nešto je što će se, vjerujem, svidjeti mnogima, osobito jer svježe kozje mlijeko dolazi iz lokalnog OPG-a i daje zaista odličnu aromu jelu. Tu su još neka vrlo zanimljiva jela koja svakako vrijedi kušati ako ste ljubitelj vege varijanti – pečeni izdanci rapini brokule s kremom od brokule uz béarnaise od crnog češnjaka te crumble od panko mrvica i smeđeg maslaca, kao i konfitirane rajčice marinirane sa sirupom od vanilije i tonke uz sorbet od rajčice, cvijet komorača, žele od maslinovog ulja i šparoge.”

image
ARHIVA HOTELA ESPLANADE
image
ARHIVA HOTELA ESPLANADE
image
ARHIVA HOTELA ESPLANADE
image
ARHIVA HOTELA ESPLANADE

Anin nagrađivani rižoto, koji se i 2022. godine našao u poznatom gurmanskom vodiču Guida Gallo koji slavi najbolja rižota diljem svijeta, ove je sezone u Zinfandel‘sovu jelovniku dobio novu zelenu inačicu upotpunjenu mladom koprivom, svježim jadranskim kozicama s citrusima i gelom od kokosa. „Cijeli postupak pripreme jela vrlo je specifičan. Od mlade koprive radim finu kremu koju na kraju umiješam u sočni rižoto dok istodobno pripremam tempuru od koprive, koja na koncu poprima savršenu notu herbalnosti i hrskavosti. Uz pažljivo marinirane kozice u svježem soku od citrusa, ovo nutritivno bogato jelo zasigurno će biti tražen izbor s novog jelovnika”, ističe chefica.

Za istinski okus mora, tu su poširani list s mousseom od limunske trave i cvijetom od tikvica te file grdobine s timut paprom u spoju s pastrnjakom pečenim u kori, mariniranim s medom i narančom. Tu je i vrlo tražena bisque juha od rakova s dimljenim dagnjama i kremom od češnjaka, koja se polako svrstava među Esplanadine klasike, među kojima su ručno kosani tatarski biftek od najboljeg mesa i biranih začina, koji se priprema pred gostima, zatim brancin pečen u soli koji je svojevrstan specijalitet, posebno među inozemnim gostima, kao i kremasti istarski fuži s tartufima te kultni Esplanadini štrukli zapečeni u kremastom vrhnju, koji dolaze i u inačici s brašnom bez glutena.

Wagyu Entrecôte no. 4 oduševit će ljubitelje steakova, a u Aninu novom jelovniku dolazi s konfitiranim mladim porilukom, kremastim krumpirom i ukiseljenom gorušicom. Uz to, tu je i sočni juneći biftek s ukusnim umakom od porta, pečenom lavljom grivom mariniranom sa sojom i sezamom, dok je posebna poslastica kozlić mariniran sa začinskim biljem i sirutkom s patlidžanom i hrskavim artičokama.

Desertni jelovnik najslađa je nota priče o gastronomskom doživljaju restorana Zinfandel‘s. Kreativna desertna karta koju potpisuje pastry chefica Mirjana Špoljar ovaj put donosi slatke spojeve manga, čokolade, žitarica, jogurta, limete, a jedan od izdvojenih favorita koji će oduševiti mnoge jest privlačan biskvit od bosiljka s dehidriranim malinama i karamelom od maline i aceta. Ako ste skloniji čokoladnim okusima, na popisu slatkoga birajte flexi ganache od čokolade s karameliziranim žitaricama i kremom od manga. Profinjeni okusi manga stapaju se s bijelom čokoladom, pa nema sumnje da će upravo ovoj slatkoj kombinaciji rijetki uspjeti odoljeti. Ako želite samo osvježiti nepce, odvažite se na rapsodiju hladnih spojeva i birajte sladoled od jogurta i limete s neodoljivom aromom svježe maline, mente i bosiljka. Valja spomenuti da nijedna slastica na novom jelovniku ne bi trebala sadržavati gluten i da su sve primjerene vegetarijanskoj prehrani.

image
ARHIVA HOTELA ESPLANADE
image
ARHIVA HOTELA ESPLANADE

Za potpuni doživljaj, sommelier će vam rado odabrati najbolja vina i pjenušce iz Hrvatske i svijeta koji će savršeno zaokružiti iskustvo fine dininga. Prepustite se nezaboravnom ozračju restorana Zinfandel‘s, a za toplih dana planirajte objedovanje u čarobnom ambijentu Oleander terase s koje se pruža očaravajući pogled na grad. U kombinaciji s Aninim inovativnim sljedovima te šarmantnim i profesionalnim osobljem, restoran Zinfandel‘s već dugi niz godina nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo te prvi izbor za poslovni ručak, romantičnu večeru, obljetnice, kao i privatne ili poslovne proslave.

image
ARHIVA HOTELA ESPLANADE
image
ARHIVA HOTELA ESPLANADE

Ponuda à la carte dostupna je u Zinfandel‘su svaki dan za ručak i večeru od 12:30 do 23:00. Nedjeljom se u Zinfandel‘su od 12:30 do 15:00 poslužuje tradicionalni brunch po cijeni od 65 € po osobi (bez uključenog pića), dok se svakodnevno za goste od 6 do 11 sati poslužuje raskošan bife i à la carte doručak. Rezervacije stolova primaju se jednostavno putem aplikacije OpenTable, telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Restoran Zinfandel‘s osobitu pažnju pridaje posebnim prehrambenim navikama gostiju, stoga su posebno naznačena jela koja se pripremaju prema halal standardima, vegetarijanska jela i ona koja ne bi trebala sadržavati gluten. Više informacija možete pronaći na www.zinfandels.hr.

Linker
25. studeni 2024 04:04