Torta od palačinki

 GIBANICA_HANDMADE
Desert za pamćenje

Gibanica radi prefinu slojevitu tortu od palačinki - nismo mogli odoljeti pa smo pitali recept - uživajte!

Palačinke svi volimo, ali ova torta podiže omiljeni, no jednostavni desert na sasvim novu razinu.

Palačinke svi volimo, ali ova torta podiže omiljeni, no jednostavni desert na sasvim novu razinu.

Nekada su slojevite torte bile rezervirane samo za najposebnije prilike, a danas ih sve češće možemo doživjeti kao mali luksuz u svakodnevnici. Torta od palačinki savršen je primjer takve poslastice - kombinacija mekanih palačinki s bogatim kremama u svakom sloju stvara desert kojemu je teško odoljeti. Svaki zalogaj otkriva novu dimenziju okusa, od nježnog moussea i karamelizirane čokolade do kremaste čokoladne kreme. Ovaj recept s nama je podijelio brend Gibanica_handmade, poznat po vrhunskim slasticama, dostupnim za privatne narudžbe, ali i za horeca sektor. Iako je lista sastojaka poduža, a koraci brojni, rezultat je prava poslastica. Savršeno za hladnije dane koji nam dolaze.

Smjesa za palačinke

  • 5 jaja
  • 570 g mlijeka
  • 35 g šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkoga brašna
  • 20 g maslaca

Umutiti jaja, mlijeko, šećer i sol, dodati rastopljeni maslac i postupno dodavati brašno. Prekriti smjesu folijom i ostaviti u hladnjaku da odstoji barem 12 sati.

Cremeux od čokolade

  • 150 g tamne čokolade
  • 230 g mliječne čokolade
  • 10 g želatine
  • 400 g mlijeka
  • 440 g mliječnog vrhnja
  • 10 žumanjaka

U loncu kuhati mlijeko, vrhnje i žumanjke do temperature od 83 stupnja uz stalno miješanje, a zatim preliti preko čokolade i nabubrene želatine. Miješati dok se čokolada ne otopi. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjaku dok se ne stisne. Prije punjenja malo razraditi mikserom.

Mousse od karamelizirane čokolade

  • 120 g karamelizirane čokolade
  • 120 g slatkog vrhnja
  • 250 g slatkog vrhnja (šlag)
  • 5 g želatine

Vrhnje zakuhati i preliti preko karamelizirane čokolade i nabubrene želatine. Zatim ohladiti i umiješati tučeno slatko vrhnje.

Završno slaganje

Kada su sve palačinke ispečene, vrijeme je za slojevito slaganje ovog raskošnog deserta. Na dno kalupa stavite jednu palačinku, premažite je slojem bogate čokoladne kreme, zatim dodajte novu palačinku i ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve palačinke i kremu. Na vrh nanesite mousse od karamelizirane čokolade. Ohladite tortu prije posluživanja kako bi se svi slojevi sjedinili i dobili savršenu teksturu u svakom zalogaju.

Linker
25. studeni 2024 10:16