Novi Bistro 96 otvoren je u Rovinju 

 Franco Pešec Muhić
GASTRO NOVITETI

Mario Mandarić otvorio Bistro 96 i u Rovinju: Nudit će dagnje u pivu i ribu sa šampanjcem

Bili smo na otvorenju novog restorana koji je chef Mario Mandarić otvorio s braćom Ljubojević u Rovinju, a čija je ponuda inspirirana francuskom kuhinjom.

Bili smo na otvorenju novog restorana koji je chef Mario Mandarić otvorio s braćom Ljubojević u Rovinju, a čija je ponuda inspirirana francuskom kuhinjom.

Bistro 96, koji je lani otvoren u Zagrebu, sada je dobio i svoju rovinjsku adresu. Naime, chef Mario Mandarić (33) odlučio je s partnerima, braćom Nikolom i Oliverom Ljubojević donijeti autentičnu francusku kuhinju i u Rovinj, istarsku gastro meku, a nama su otkrili sve detalje.

image

Mario Mandarić otvorio je Bistro 96 s braćom Nikolom i Oliverom Ljubojević

FRANCO PEšEC MUHIć

"Moji roditelji žive u Švedskoj, ali obožavaju Rovinj gdje su prije četiri godine kupili stan. Od samog početka su željeli da bistro otvorimo i u Rovinju pa su nam oni najviše pomogli sa svime, osobito s pronalaskom prostora", govori Nikola Ljubojević i dodaje kako u prostoru, u kojem je i prije njih bio restoran, neće mnogo mijenjati, već će ga samo ukrasiti radovima slikara Krunislava Stojanovskog. Da je ideja zapravo došla od roditelja Ljubojević potvrđuje nam i Mario Mandarić koji otkriva da im je dodatan poticaj bio i to što Bistro 96 u Zagrebu, koji su otvorili u listopadu prošle godine, radi odlično.

image
Franco Pešec Muhić
image
Franco Pešec Muhić

"Kroz kuhinju i salu upoznali smo mnogo kvalitetnih ljudi, od kuhara do konobara, koji su nam se željeli pridružiti na našem putu pa smo objeručke prihvatili ideju roditelja braće Ljubojević i otvorili restoran u Rovinju", govori Mario i dodaje kako mu putovanja na relaciji Zagreb - Rovinj neće pasti teško jer se posao ionako ljeti većinom seli na obalu.

image

Mario Mandarić

Franco Pešec Muhić

"Početke tjedna bit ću u Rovinju, a krajem i vikendima u Noelu. Sva trojica ćemo se mijenjati na mjestu chefa kuhinje u zagrebačkom i rovinjskom Bistrou tako da nam neće biti toliko naporno voditi dva restorana na 300-tinjak kilometara udaljenosti. Noel je moj centar, a u Bistrou 96 obožavam kuhati", govori Mario koji je braću Ljubojević upoznao prije šest godina u The Fat Ducku, prestižnom restoranu Hestona Blumenthala u Berkshireu, u kojem je Mario radio, a Oliver došao na praksu u trećem razredu srednje škole, i to iz Švedske u koju se iz Slavonskog Broda kao tinejdžer preselio s roditeljima i bratom Nikolom.

image
Franco Pešec Muhić
image
Franco Pešec Muhić
image
Franco Pešec Muhić
image

Mario Mandarić u rovinjskom Bistrou 96

FRANCO PEšEC MUHIć

Sva trojica su ljubitelji francuske kuhinje, njihovog načina rada i kuhanja, ali ponuda u Bistrou 96 bazirat će se na lokalnim namirnicama poput istarske pive, vina, maslinovog ulja i ribe.

"Odlučili smo napraviti suradnju s istarskom pivovarom San Servolo pa ćemo tako njihova piva implementirati u neka naša jela. Primjerice, dagnje kuhamo u pivu sa začinskim biljem i povrćem, a bijelu ribu u emulziji od šampanjca", otkriva Nikola. Namirnice nabavljaju od lokalnih OPG-ova iz Istre, na rovinjskoj tržnici kupuju začinsko bilje, a ribu uzimaju na ribarnici od lokalnog ribara i ugostitelja Ozrena Božića. Selekcija predjela osim dagnji uključuje i raviole od škampa, steak tartar, brancin crudo, dok se za glavna jela nudi steak od bijele ribe, bouillabaisse, steak au poivre i njihovo "signature" jelo Tournedos Rossini.

image
FRANCO PEšEC MUHIć
image
FRANCO PEšEC MUHIć
image
FRANCO PEšEC MUHIć

"Steak tartar i Tournedos Rossini koje je naše najprodavanije jelo smo ostavili na meniju, a ostala jela smo prilagodili Mediteranu i morskim specijalitetima budući da nam u Rovinju nije problem nabaviti kvalitetnu ribu", kaže Oliver.

Za desert će u Bistrou 96 posluživati Cremeux od čokolade i pjenicu od bademovog mlijeka, Île flottante kod nas poznatije kao šnenokle i sladoled. Cijene predjela kreću se od 19 do 23 eura, glavnih između 28 i 39 eura, dok ćete za desert morati izdvojiti između 4 i 10 eura.

19. travanj 2025 18:17