Ako još niste pronašli razlog da proslavite današnji dan, imamo dobre vijesti - danas je dan omiljene slastice, Svjetski dan čokolade!
Danas čokolada slavi svoj dan! S obzirom na to koliko smo puta upravo ovom slasticom izmamili nekome osmijeh na lice i uljepšali dan, danas je pravo vrijeme da to učinimo još jednom!
Vjeruje se da je na današnji dan 1550. godine kakao prvi puta stigao u Europu, a tijekom stoljeća je ovaj čudesan recept mješavine kakaa i šećera postao univerzalna gesta prijateljstva i jubavi.
Čitajte i: Danas je Svjetski dan sladoleda od čokolade! Donosimo slasne kombinacije kojima možete proslaviti
Donosimo vam tri recepta za odlične ljetne slastice s čokoladom koja osim što je "antistres" namirnica, potiče rast hormona sreće.
Palačinke od čokolade sa sladoledom
Iako su i klasične palačinke univerzalno dobra slastica, ovoga puta čokolada je u glavnoj ulozi.
Sastojci za 4 osobe
- 2 jaja
- 150 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 30 g maslaca
- 40 g tamne čokolade (sa 70% kakaa)
- 1 žlica kakaa
- 2 žličica šećera
- 1/4 žličice soli
- sladoled od čokolade (obiteljsko pakiranje)
Priprema
- Nasjeckajte čokoladu pa je s maslacem istopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Potom sve dobro izmiješajte i sjedinite.
- U zdjelu dodajte jaja, šećer i sol pa sve sastojke razmutite pjenjačom.
- Dodajte polovicu brašna pomiješanog s kakaom, 1/3 mlijeka i ostatak brašna pa polako dodajte i preostalo mlijeko kontinuirano miješajući pjenjačom dok ne dobijete rijetko tijesto bez grudica.
- Na kraju dodajte otopljenu čokoladu s maslacem pa pokrijte smjesu i ostavite ju sat vremena na sobnoj temperaturi.
- Zagrijte tavu s malo ulja pa sipajte jednu grabilicu tijesta vrteći tavu da se smjesa ravnomjerno raspodijeli u tankom sloju. Pecite minutu-dvije, okrenite, pa zapecite i s druge strane.
- Pečene palačinke stavljajte na tanjur i napunite ih punjenjem po želji i sastrane dodajte kuglicu sladoleda.
Ljetni čokoladni kolač
Ljetni čokoladni kolač s narom idealna je slastica za proslaviti dan čokolade, a po želji se može ukrasiti i sa šlagom.
Sastojci
- 200 g čokolade za kuhanje
- 250 g mascarpone sira
- 4 jaja
- 75 g šećera u prahu
- 40 g brašna
- Prstohvat soli
- nar
Punjenje
- 80 g tamne čokolade
- 80 g vrhnja za šlag
Priprema
- Pripremite posudu za pečenje (promjera 26), dobro ju namastite ili obložite papirom za pečenje, također premazanim s malo maslaca ili ulja.
- Upalite pećnicu na 180°C. Čokoladu otopite na pari pa pustite par minuta da se ohladi. Mascarpone miksajte na sobnoj temperaturi dok ne postane kremast, pa mu dodajte otopljenu i prohlađenu čokoladu te sjedinite smjesu.
- Miksajući čitavo vrijeme, ubacujte jedno po jedno cijelo jaje, pritom vodeći brigu da svako bude dobro sjedinjeno sa smjesom prije dodavanja drugog. Dodajte prosijani šećer u prahu, brašno i sol pa sedinite i stavite peći na 20 minuta.
- Kad je gotov, kolač pustite da se ohladi, a zatim prelijte kremom koju ćete napraviti na način da čokoladu nakidanu na komadiće prelijete sa skoro provrelim vrhnjem za šlag. Ostavite par minuta da stoji, a onda miješajući sjedinite kremu. Ukrasite sjemenkama nara.
Čitajte i: Sad će uživanje u sladoledu biti još slasnije: Mnogima omiljen desert dobio je novo izdanje
Dobar tek!
Keksi
Čokoladni keksići za koje donosimo recept savršeni su za svako godišnje doba, ali će vas svakako podsjećati na ljeto i na dan čokolade, svaki put kada ih napravite.
Sastojci
- 25 dag glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 10 g kakaa u prahu
- 10 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 žlica mlijeka
- 10 dag tamne čokolade
Priprema
- U posudu dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa kakao, šećer, vanilin šećer, maslac i mlijeko. Smjesu dobro izmiksajte, a za kraj dodajte sitno narezanu čokoladu.
- Rukama umijesite glatko tijesto i pobrašnite radnu plohu gdje ćete razvaljati kekse.
- Tijesto razvaljajte na pola cm debljine i čašom izrežite krugove. Po keksima pospijte još malo narezane čokolade.
- Na lim položite papir za pečenje pa posložite kekse pa ih stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C na 13 minuta.
Dobar tek i sretan Svjetski dan čokolade!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....