Yakitori Shrimp

 SANDRO SKLEPIć
Azija na tanjuru

Od japanskih palačinki do tajlandskog kokosa: U Zagreb se vraća Asian Street Food Festival, znamo i što sve nudi

Na Strossmayerovom trgu od 23. do 29. travnja možete uživati u raznolikoj gastro ponudi i zanimljivim radionicama.

Na Strossmayerovom trgu od 23. do 29. travnja možete uživati u raznolikoj gastro ponudi i zanimljivim radionicama.

Već treću godinu zaredom Strossmayerov trg u Zagrebu postaje epicentar najukusnijeg putovanja Dalekim istokom – Asian Street Food Festival vraća se od 23. do 29. travnja s čak 50-ak egzotičnih specijaliteta koji mame mirisima, okusima i kreativnim prezentacijama.

Na jelovniku festivala naći će se pravi mali gastronomski spektakl: šrilankanski kothu, kineski Rou Jia Mo, neodoljive Harajuku palačinke, ražnjići s lignjama, bao bunse s pašticadom, sushi burrito te lignje u hrskavom kadaifu. Uz kušanje, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u kulinarskim radionicama poput pripreme savršenog ramena, tradicionalnog mochi tijesta ili izrade matcha latte napitka. Osim hrane, program uključuje i projekcije azijskih hit filmova, humanitarne akcije u suradnji s rukometašima te nastupe pažljivo odabranih DJ-a, čime će se trg pretvoriti u pravu gradsku oazu dobre energije i kulture.

image

Asian Street Food festival

SANDRO SKLEPIć

Raznovrsni izlagači

Ovogodišnje izdanje okuplja 11 raznolikih izlagača, a donosi i nekoliko atraktivnih premijera. Posebnu pažnju privući će kućica Noel by Ivan Temšić, čiji se japanski Katsu Sando s piletinom već sada spominje kao jedan od hitova festivala.

image

Yakitori Shrimp

SANDRO SKLEPIć

Svoj raskošni izbor curryja, kao i tradicionalni kothu, predstavit će popularni šrilankanski restoran Curry Bowl, dok će kućica Gdje je Jura mladog Juraja Klepića oduševiti desertnim eksperimentom – Fry Dubai, gelatom od pistacije pohanim u kadaifu i bjelanjku.

Uvijek inovativni Jellyfish in Space ni ovaj put neće razočarati uz selekciju bao buns sendviča u fusion stilu s hrvatskim predznakom. Među najzanimljivijim kombinacijama ističe se pašticada s kimchijem i umakom od manga – neobična, ali savršeno pogođena fuzija tradicionalnog i modernog.

image

Buns pašticada

TOMISLAV SULIć

Za sve one koji ne mogu odoljeti slasticama, kućica Kawaii bit će prava mala rajska destinacija. Na njihovom jelovniku naći će se šareni i razigrani Harajuku crepes - japanske palačinke koje su jednako fotogenične koliko i ukusne, te neodoljivi Tonghulu - karamelizirano voće na štapiću koje je pravi hit na azijskim ulicama.

image

Rou Jia Mo, Mario Mihelj

PROMO

Veliko iznenađenje festivala priprema chef Mario Mihelj, član žirija MasterChefa, koji donosi ekskluzivu, po prvi put u Hrvatskoj predstavit će slavno kinesko street food jelo Rou Jia Mo, često nazivan kineskim pandanom zapadnjačkom burgeru.

Inovativna kućica Purple Monkey donosi pravu eksploziju okusa iz svog Gyoza bara, a uz već poznate gyoze, predstavljaju i dva potpuno nova jela – Squid Stix i Pop Corn Chicken, savršene za grickanje u hodu. U ponudi su i popularni mochi sladoledi, ledena poslastica koja spaja kremastu teksturu i chewy omotač.

Ljubitelji tajlandske kuhinje oduševit će se povratkom restorana Thai Thai, koji osim prepoznatljivog Pad Thaija, nudi i druge delicije poput kokosa punjenog ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa - spoj egzotike i svježine koji savršeno osvježava.

Zagrebački SoHo dolazi s vlastitim kreativnim twistovima: njihov SoHorrito – sushi u burrito formatu – pravi je pogodak za one gladne i znatiželjne, a Squid Kadaif, hrskave okruglice od lignje, dodatno zaokružuju ponudu. Ni ovdje nisu zaboravili na sladokusce – mochi sladoledi su naravno na meniju.

Tijekom cijelog trajanja festivala posjetitelje očekuje i vrhunski Ginglebells koktel bar, gdje se toče kreativni autorski kokteli i bogat izbor pića, idealan za afterwork druženja i večernji izlazak. Za atmosferu su zaduženi neki od najboljih DJ-a, koji će svakodnevno osigurati dozu ritma i dobre vibre na Strossmayerovu trgu.

Radionice za istinske gastro entuzijaste

Uz neodoljivu ponudu hrane i pića, Asian Street Food Festival donosi i edukativno-zabavni program za sve koji žele zakoračiti dublje u čarobni svijet azijske kuhinje.

Prva na rasporedu je Kikkoman radionica koja se održava 24. travnja u 17 sati, a vodi je poznata chefica i gastro edukatorica Nastasja Chiara Petrić, koja će otkriti sve tajne pripreme autentičnog ramena – od juhe do savršeno kuhanih rezanaca.

Ljubitelji filma posebno će doći na svoje u petak u 20:30, kada nas očekuje Staropramen Movie Night i projekcija iznimnog azijskog filmskog hita, savršen spoj hrane, pića i filmske umjetnosti pod zvjezdanim nebom.

U subotu, 27. travnja u 13 sati, na scenu stupa Maki Nagayoshi, vlasnica japanskog restorana Pink Pig, koja će demonstrirati tradicionalnu izradu mochija – slastice koja spaja tradiciju, teksturu i eleganciju japanske kulture.

image

Mochi radionica

PROMO

Posebno atraktivna bit će i Materia matcha radionica, zakazana za ponedjeljak, 28. travnja u 18 sati, na kojoj će se svi zainteresirani upoznati s pravilnom pripremom najtraženijeg zelenog napitka današnjice – matcha lattea. Idealna prilika da naučite kako napraviti svoju verziju ovog trendi pića kod kuće.

Humanitarna akcija s velikim srcem

Festival ove godine nosi i snažnu humanitarnu notu, u suradnji Fisherije i rukometaša RK Zagreba, u nedjelju će se održati humanitarna prodaja Fisheria sushi snack boxeva. Sav prihod namijenjen je projektu Davora Rostuhara koji pomaže uvođenju novih tehnologija u manje škole diljem Hrvatske. U ovoj inicijativi sudjelovat će i rukometaši Matej Mandić i Luka Lovre Klarica, koji će osobno podržati prodaju i družiti se s posjetiteljima festivala.Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 12 do 24 sata, dok se vikendom vrata otvaraju već u 11 sati. Savršeno mjesto za afterwork opuštanje, vikend izlazak ili obiteljski izlet u duhu azijskih ulica – u samom centru Zagreba.

20. travanj 2025 02:51