Na Strossmayerovom trgu od 23. do 29. travnja možete uživati u raznolikoj gastro ponudi i zanimljivim radionicama.
Već treću godinu zaredom Strossmayerov trg u Zagrebu postaje epicentar najukusnijeg putovanja Dalekim istokom – Asian Street Food Festival vraća se od 23. do 29. travnja s čak 50-ak egzotičnih specijaliteta koji mame mirisima, okusima i kreativnim prezentacijama.
Na jelovniku festivala naći će se pravi mali gastronomski spektakl: šrilankanski kothu, kineski Rou Jia Mo, neodoljive Harajuku palačinke, ražnjići s lignjama, bao bunse s pašticadom, sushi burrito te lignje u hrskavom kadaifu. Uz kušanje, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u kulinarskim radionicama poput pripreme savršenog ramena, tradicionalnog mochi tijesta ili izrade matcha latte napitka. Osim hrane, program uključuje i projekcije azijskih hit filmova, humanitarne akcije u suradnji s rukometašima te nastupe pažljivo odabranih DJ-a, čime će se trg pretvoriti u pravu gradsku oazu dobre energije i kulture.
Raznovrsni izlagači
Ovogodišnje izdanje okuplja 11 raznolikih izlagača, a donosi i nekoliko atraktivnih premijera. Posebnu pažnju privući će kućica Noel by Ivan Temšić, čiji se japanski Katsu Sando s piletinom već sada spominje kao jedan od hitova festivala.
Svoj raskošni izbor curryja, kao i tradicionalni kothu, predstavit će popularni šrilankanski restoran Curry Bowl, dok će kućica Gdje je Jura mladog Juraja Klepića oduševiti desertnim eksperimentom – Fry Dubai, gelatom od pistacije pohanim u kadaifu i bjelanjku.
Uvijek inovativni Jellyfish in Space ni ovaj put neće razočarati uz selekciju bao buns sendviča u fusion stilu s hrvatskim predznakom. Među najzanimljivijim kombinacijama ističe se pašticada s kimchijem i umakom od manga – neobična, ali savršeno pogođena fuzija tradicionalnog i modernog.
Za sve one koji ne mogu odoljeti slasticama, kućica Kawaii bit će prava mala rajska destinacija. Na njihovom jelovniku naći će se šareni i razigrani Harajuku crepes - japanske palačinke koje su jednako fotogenične koliko i ukusne, te neodoljivi Tonghulu - karamelizirano voće na štapiću koje je pravi hit na azijskim ulicama.
Veliko iznenađenje festivala priprema chef Mario Mihelj, član žirija MasterChefa, koji donosi ekskluzivu, po prvi put u Hrvatskoj predstavit će slavno kinesko street food jelo Rou Jia Mo, često nazivan kineskim pandanom zapadnjačkom burgeru.
Inovativna kućica Purple Monkey donosi pravu eksploziju okusa iz svog Gyoza bara, a uz već poznate gyoze, predstavljaju i dva potpuno nova jela – Squid Stix i Pop Corn Chicken, savršene za grickanje u hodu. U ponudi su i popularni mochi sladoledi, ledena poslastica koja spaja kremastu teksturu i chewy omotač.
Ljubitelji tajlandske kuhinje oduševit će se povratkom restorana Thai Thai, koji osim prepoznatljivog Pad Thaija, nudi i druge delicije poput kokosa punjenog ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa - spoj egzotike i svježine koji savršeno osvježava.
Zagrebački SoHo dolazi s vlastitim kreativnim twistovima: njihov SoHorrito – sushi u burrito formatu – pravi je pogodak za one gladne i znatiželjne, a Squid Kadaif, hrskave okruglice od lignje, dodatno zaokružuju ponudu. Ni ovdje nisu zaboravili na sladokusce – mochi sladoledi su naravno na meniju.
Tijekom cijelog trajanja festivala posjetitelje očekuje i vrhunski Ginglebells koktel bar, gdje se toče kreativni autorski kokteli i bogat izbor pića, idealan za afterwork druženja i večernji izlazak. Za atmosferu su zaduženi neki od najboljih DJ-a, koji će svakodnevno osigurati dozu ritma i dobre vibre na Strossmayerovu trgu.
Radionice za istinske gastro entuzijaste
Uz neodoljivu ponudu hrane i pića, Asian Street Food Festival donosi i edukativno-zabavni program za sve koji žele zakoračiti dublje u čarobni svijet azijske kuhinje.
Prva na rasporedu je Kikkoman radionica koja se održava 24. travnja u 17 sati, a vodi je poznata chefica i gastro edukatorica Nastasja Chiara Petrić, koja će otkriti sve tajne pripreme autentičnog ramena – od juhe do savršeno kuhanih rezanaca.
Ljubitelji filma posebno će doći na svoje u petak u 20:30, kada nas očekuje Staropramen Movie Night i projekcija iznimnog azijskog filmskog hita, savršen spoj hrane, pića i filmske umjetnosti pod zvjezdanim nebom.
U subotu, 27. travnja u 13 sati, na scenu stupa Maki Nagayoshi, vlasnica japanskog restorana Pink Pig, koja će demonstrirati tradicionalnu izradu mochija – slastice koja spaja tradiciju, teksturu i eleganciju japanske kulture.
Posebno atraktivna bit će i Materia matcha radionica, zakazana za ponedjeljak, 28. travnja u 18 sati, na kojoj će se svi zainteresirani upoznati s pravilnom pripremom najtraženijeg zelenog napitka današnjice – matcha lattea. Idealna prilika da naučite kako napraviti svoju verziju ovog trendi pića kod kuće.
Humanitarna akcija s velikim srcem
Festival ove godine nosi i snažnu humanitarnu notu, u suradnji Fisherije i rukometaša RK Zagreba, u nedjelju će se održati humanitarna prodaja Fisheria sushi snack boxeva. Sav prihod namijenjen je projektu Davora Rostuhara koji pomaže uvođenju novih tehnologija u manje škole diljem Hrvatske. U ovoj inicijativi sudjelovat će i rukometaši Matej Mandić i Luka Lovre Klarica, koji će osobno podržati prodaju i družiti se s posjetiteljima festivala.Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 12 do 24 sata, dok se vikendom vrata otvaraju već u 11 sati. Savršeno mjesto za afterwork opuštanje, vikend izlazak ili obiteljski izlet u duhu azijskih ulica – u samom centru Zagreba.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....