VANESA PANDŽIĆ CROPIX
OKUS USPJEHA

Dobar posao u Istri: Upoznajte samozatajnu obitelj Pilato iz mjesta Lašići koja već desetljećima proizvodi vrhunska vina

Nedavno je u povodu 30. rođendana Vinarije Pilato organizirana velika zabava kao simbol novog poglavlja, energije i filozofije u po­­slovanju - predstavljan je novi vizualni identitet, koji je označio prelazak na ekološku proizvodnju.

Nedavno je u povodu 30. rođendana Vinarije Pilato organizirana velika zabava kao simbol novog poglavlja, energije i filozofije u po­­slovanju - predstavljan je novi vizualni identitet, koji je označio prelazak na ekološku proizvodnju.

Postoji mnogo izreka o opojnoj kapljici, no vinarsku obitelj Pilato iz mjesta Lašići pokraj Vižinade najbolje možda opisuje ona o tihoj vodi koja brege dere. Premda, naime, nisu eksponirani kao neki drugi istarski proizvođači, već posao grade strpljivo, samozatajno i bez pompe, njihova su vina već godinama u vrhu po kvaliteti.

image

Vinarija je ove godine proslavila 30. rođendan, no obitelj se vinarstvom bavi dulje

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

O tome svjedoče i brojna priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima kao što su Vinovita, Vinistra, Decanter i Inter­­national Wine & Spirit Competition (IWSC). No, kako vinarija Pilato postoji već tri desetljeća, ta je značajna obljetnica na imanju u Lašićima obilježena u velikom stilu, označivši novo poglavlje, energiju i filozofiju u po­­slovanju. Predstavljan je novi vizualni identitet - koji je označio prelazak na ekološku proizvodnju - organiziran je cooking show chefova Janeza Bratovža i Gianpaula Sardota te eki­­pe iz restorana Mala riba i Draga di Lo­­vrana, za slatki stol je bila zadužena pekarnica i slastičarnica Concettino iz Poreča, a tristotinjak uzvanika je svirkom zabavljao trio Gordana Gregurovića.

image

Složnu obitelj čini Sanja Pilato sa sinom Keanuom, njena sestra Karin sa suprugom Stefanom Krizmanićem i kćerima Anom i Larom, baka Gracijela sa sinom Eliđom i snahom Mirjanom te brat Sanjin sa suprugom Simonom, sinom Louisom i kćeri Erin

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Okupljene su pozdravili sommelieri Sandi Paris i Emil Perdec te, naravno, Sanjin Pilato (37), koji je sa sestrom Karin (39) pripadnik četvrte generacije vinara u obitelji. Tu je i Sanjinova sestra blizanka Sa­­nja koja nije zaposlena u vinariji, ali je i dalje uključena kroz vinske degustacije koje vodi u kušaonici u sklopu vinarije. Uz to je zadužena za smještaj gostiju u njihovoj kući za odmor, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

image

Suvremeni podrum za proizvodnju vina

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"Mnogi su nas pitali zašto trideset godina kad znaju da smo i prije počeli. Nono Končeto je još 60-ih godina od svog oca Ivana dobio prvih dva hektara vinograda zasađenih 1934., što u to vrijeme nije bilo malo. Polako je smanjivao stočarstvo i ratarstvo te povećavao vinograde i proizvodnju vina, da bi se devedesetih moj tata Eliđo preorijentirao isključivo na vinarstvo. U Italiji su kupili opremu, a 1995. punili prve butelje s etiketom Pilato. Zato sada slavimo tih trideset godina", govori Sanjin, dodajući kako su s vremenom došli do sedamnaest hektara vinograda na zemlji crvenici i trinaest etiketa, među kojima su neke dobile i prestižne nagrade.

image

Vinarija Pilato kontinuirano osvaja domaće i međunarodne nagrade

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Već je prva berba malvazije sredinom 90-ih osvojila zlatnu medalju na Vinistri, 2001. je na zagrebačkoj Vinoviti Pilato Chardonnay osvojio tri priznanja (pa i nagradu Studec za najbolje hrvatsko vino), a 2019. je Malvazija Sur lie osvojila zlato na IWSC-u i Decanteru. Lani u rujnu ju je pak Caroline Gilby, britanska stručnjakinja za vina Srednje i Istočne Europe, uvrstila među dvanaest najboljih malvazija u Europi. Eliđo Pilato je bio posebno ponosan što su u nastanku tog vina sudjelovala njegova djeca, jer to je značilo da se obiteljska tradicija uspješno nastavlja.

"U posljednjih pet godina napravili smo najveću promjenu, jer smo prešli na ekološku proizvodnju. Tako je 2024. bila prva berba za koju smo dobili ekološki certifikat. Pritom smo radili od malih nogu. Nono nas je nakon škole uvijek zvao da dođemo u vinograd i odradimo ono što smo tada mogli pa smo taj posao s vremenom zavoljeli. Zato smo i sestra i ja završili vinarstvo, ona u Zagrebu, ja u Poreču", govori Sanjin, koji je, naravno, radio i s tatom. Pritom ga, kaže, nikad nije silio da se bavi vinarstvom, kao ni njegove sestre.

image

Sestra i brat Karin i Sanjin Pilato u podrumu obiteljske vinarije u mjestu Lašići

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"Rekao sam im da bih to volio, ali da sami odluče i da ću im ja pomoći u svakoj odluci. No, naravno da je uspjeh obiteljskog gospodarstva ako ima nekoga tko će ga preuzeti", govori Eliđo, čija se kći Karin sada najviše bavi papirologijom, a sin Sanjin više voli biti u vinogradu jer osjeća strast prema zemlji. Tu je i Sanjinova supruga Simona, diplomirana ekonomistica zadužena za prodaju i marketing.

"Možda bih znala napraviti vino jer sam prisutna u svakoj berbi, ali ne bih se miješala u to jer su Sanjin i Karin vrhunski enolozi. Oni nek‘ delaju svoje, a ja ću svoje", govori Simona, koja je rodom s otoka Raba, a Sanjina je upoznala jer je onamo dolazio distribuirati vina. U braku su osam godina i imaju dvoje djece, sedmogodišnjeg Louisa i dvoipolgodišnju Erin. Dok su Sanjin i njegov tata Eliđo najviše angažirani u vinogradu i podrumu, mama Mirjana je zadužena za sve one poslove koji omogućuju da vinarija funkcionira u pravom smislu te riječi - od dočekivanja posjetitelja u kušaonici i prodaje, do uređenja kušaonice i okoliša oko vinarije. Najstarija članica obitelji je pak 85-godišnja Gracijela Pilato, Sanjinova baka, Eliđova majka i supruga Končeta Pilata s kojim je vinska priča i započela.

image

Eliđo Pilato s majkom Gracijelom i suprugom Mirjanom

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"On je postavio temelje, jer ni u njegovo vrijeme proizvodnja nije bila mala, samo što vino tada nismo flaširali, nego je bilo u rinfuzi. Sreća da je tata bio suglasan i da me podržao u odluci da se okrenem samo vinogradarstvu, da proširim posao i poboljšam kvalitetu vina. Bila je to velika promjena", govori Eliđo Pilato, dodajući kako se i sada u obiteljskim i poslovnim odlukama slažu, međusobno poštuju i podržavaju, što potvrđuju Simona i Sanjin.

image

Sanjin sa suprugom Simonom, sinom Louisom i kćeri Erin

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"Kad smo, primjerice, tati predložili ekološku proizvodnju, kod koje se malo gubi na količini i zaštita je teža, on je rekao da probamo. Pa ako ne ide, vratit ćemo se u konvencionalnu proizvodnju. Bila je to moja ideja, a zanimljivo je da smo se time vratili nazad, u vrijeme nona Končeta. I on je, kao i mi sada, u zaštiti vinove loze koristio samo bakar i sumpor, jer u ekološkoj proizvodnji pesticidi nisu dozvoljeni", ističe Sanjin, koji je od svojih predaka stekao i radne navike.

image

U sklopu imanja je i kuća za odmor s bazenom namijenjena turistima

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Radi od jutra do večeri, a nedjelja je uvijek slobodna. Obitelj Pilato uz vina, čiji je zaštitni znak na etiketama slovo "P" u čaši, proizvodi i maslinovo ulje. Imaju i kuću s bazenom koju iznajmljuju turistima, a zanimljivo je da je u njoj nekad bio prvi vinski podrum s drvenim bačvama. U planu im je nova i veća kušaonica s trgovinom, no količine vina neće povećavati, već prvenstveno podizati kvalitetu. A upravo je to što su u izvrsnosti i radišnosti konstantni "tajna" njihova uspjeha među konkurencijom, koja je u Istri vrlo jaka.

image

Vina Pilato čini 80 posto bijelih i 20 posto crnih sorti

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Članovi obitelji Pilato imaju i svoje favorite među vinima, čije je nove ekološke etikete dizajnirala Valentina Beg iz Studija Lorem ipsum u Kašteliru. Sanjin preferira Sauvignon Blanc i kupažu Grand Cuvee, kao i Simona, koja još ističe i Chardonnay Sur lie. Eliđo Pilato se pak uvijek vraća malvaziji.

18. travanj 2025 20:02