VEDRAN PETEH CROPIX
Slatko od viskija

Barbara Kolar za Uskrs priprema slasticu jedinstvenog okusa, a nije dio domaće tradicije: "Svi je u obitelji obožavamo"

Televizijskoj i radijskoj voditeljici Barbari Kolar sjećanja na Uskrs uvijek bude slatke uspomene. Što zbog bezbrižnih dana, što zbog delicija posluženih na blagdanskom stolu. Za Gloriju otkriva koja joj je danas omiljena slastica i s kime tradicionalno slavi najveći kršćanski blagdan.

Televizijskoj i radijskoj voditeljici Barbari Kolar sjećanja na Uskrs uvijek bude slatke uspomene. Što zbog bezbrižnih dana, što zbog delicija posluženih na blagdanskom stolu. Za Gloriju otkriva koja joj je danas omiljena slastica i s kime tradicionalno slavi najveći kršćanski blagdan.

Prva asocijacija na uskrsne blagdane Barbari Kolar su bake. Ispričala je da je tatina mama držala do vjerskih običaja, na Cvjetnicu je kući nosila maslinove grančice, a za Uskrs blagoslovljeni doručak, obično sastavljen od pisanica, kuhane šunke i mladog luka. Ipak, otkriva, bila je povezanija s maminim roditeljima s kojima se igrala potrage za jajima i čokoladnim zečevima koje bi oni sakrili u dvorište. I danas je Barbari Uskrs blagdan veselja i boja, a ima i posebno značenje jer se slavi oko njezina rođendana, 18. travnja. A posebno je oraspoloži cvijeće u proljeće od kojeg sama radi uskrsne aranžmane.

image

Barbara slavi i rođendan u uskrsno vrijeme

TOMISLAV PANCIROV

"Obično ispletem gnijezdo od grana vrbe, dodam jaja koja sam ispuhala, znaju trajati godinama, a sve ostalo je stvar sezonske inspiracije. Osim toga u ovo vrijeme uvijek imam svježeg cvijeća, najčešće tulipana. Možda je poveznica s njima što ih je baka redovito sadila u svom vrtu i obilato su cvali”, priča Barbara.

Kad govori o uskrsnim delicijama ističe da su joj najdraže one posne iz mora.

"Tvrdo kuhana jaja ne mogu smisliti i ne jedem ih nikada, rotkvice su mi draže oku nego nepcu, ali šunku i mladi luk ne odbijam. Zadnjih godina ne prigovaram ni francuskoj salati iako i dalje nisam ljubiteljica majoneze”, priča. Kaže da sve te tradicionalne specijalitete pripremaju njezini roditelji s kojima slavi blagdane, dok ona sudjeluje s nekim slatkišem prilikom serviranja blagdanskog stola.

„Pincu redovito kupimo, iako nitko nije baš lud za njom, ali neka se nađe”, govori Barbara koja ipak ima omiljeni obiteljski kolač.

image

Slatka zvijezda uskrsnog stola Barbare Kolar - Simnel torta

PRIVATNA FOTOGRAFIJA

"Prije dosta godina slatki hit postala nam je Simnel torta - tradicionalna uskrsna slastica u Engleskoj i Irskoj. Puna je suhog voća obilato natopljenog viskijem sa slojevima marcipana te karakteristično ukrašena s 11 kuglica od bademove paste koje simboliziraju apostole - naravno, bez Jude”, nasmijala se voditeljica.

Priča da ne uživa samo u okusu Simnel torte, već i u njezinoj pripremi, te će i ovog Uskrsa biti zvijezda u obitelji Kolar.

14. travanj 2025 12:26