Chef David Skoko vratio se na male ekrane - u novom serijalu ‘Jesti na cesti‘, koji je započeo s emitiranjem na HRT-u, obilazi Hrvatsku u retro food trucku i priprema hranu zajedno sa svojim kolegama i prijateljima
Tacosi, pani puri, hot dog, vafli i kroasani pet je najpopularnijih uličnih jela na svijetu, a kako od ulične hrane napraviti prava mala remek-djela zapitao se istarski chef David Skoko (49) i u pomoć pozvao devet poznatih kolega koji su mu u tome i pomogli u novom gastro serijalu HRT-a "Jesti na cesti". U retro crvenom food trucku, koji je posudio od Marina Medaka iz Rougemarina te ide maksimalno 80 kilometara na sat, putovao je po Hrvatskoj i kuhao sa svojim kolegama - Anom Ugarković, Hrvojem Zirojevićem, Tomicom Đukićem, Markom Turkovićem, Matijom Bogdanom, Katarinom Vrenc, Igorom Gudacem, Gracijom Horvatin i Ivanom Bekavac. Pripremali su, među ostalim, pizzu od sunčanice s ikrom od pastrve u Gorskom kotaru, škampe sa smokvom na Kvarneru, bojabiš u kroketu na Korčuli, bakalar s grahom u Splitu, hammer od crne svinje u Slavoniji pa sve do međimurskog soparnika u Čakovcu. No, osim samih jela, Skoko napominje kako su predstavili i drugu, osobnu stranu vrhunskih chefova.
"Otkrio sam kako različiti kuhari vide vlastito okruženje kao inspiraciju za svoja jela. Na snimanjima nam je bilo intenzivno, ali i zabavno. Dva mjeseca smo bili na cesti i vozili smo se po Hrvatskoj u starom food trucku bez i jednog jedinog problema. Iako smo često snimali na otvorenom, ni to nam nije predstavljalo problem. Kada je bila kiša, kuhali smo u kombiju, a kada je bilo lijepo vrijeme, vani", objašnjava Skoko, koji obožava uličnu hranu baš zbog čestih putovanja. Kaže kako jako često jede vani, pogotovo kada nema vremena sjesti za stol. No, i takva hrana, ističe, može biti zdrava ako je napravljena od nutritivno vrijednih namirnica.
"Mislim da će gledatelji ovog serijala vidjeti puno korisnih kuharskih trikova naših chefova. Neka od jela sam i ja probao prvi put. Primjerice, chefica Katarina Vrenc pomiješala je prah sušenog lista smokve u smjesu za tempuru pa u njoj pofrigala repove kvarnerskih škampi, što je bilo preukusno", govori Skoko. Omiljena mu je ulična hrana turski balik ekmek, odnosno sendvič s ribom i povrćem, a najfinije je s nogu jeo u Vijetnamu.
"Vijetnam je prijestolnica ulične hrane. Tamo sam kušao neka od najboljih jela u životu, i to baš na ulici, na štandovima i kioscima. Tamo je "jesti na cesti" stil života", objašnjava Skoko. Snimanje njegovog novog serijala trajalo je dva mjeseca pa je sve obveze u svom restoranu Batelina u Banjolama podredio tome. Kako kaže, obožava televiziju jer voli s gledateljima dijeliti strast prema hrani, drago mu je kad ima mogućnost inspirirati i poučiti ljude, a najdraže mu je promovirati Hrvatsku kroz hranu koju kuha i predstavlja.
"U Gorskom kotaru smo, primjerice posjetili Igora Gudca. Fantastičan kuhar s kojim sam kuhao u food trucku ispred dvorca Stara Sušica, mjesta u kojem je on odrastao, prvi put kuhao i prvi put se poljubio. Njegova mama Vlasta, voditeljica tog objekta, ugostila nas je kao da smo joj obitelj. Baš nam je to trebalo. Nakon nekoliko tjedana snimanja po cestama cijele Hrvatske, ekipi je trebalo te majčinske ljubavi. Igor nas je onda provozao po Gorskom kotaru i pokazao nam njegove skrivene dragulje u šumama: vodio nas je do jednog malog uzgajališta pastrvi, gdje smo kupili fantastičnu ribu koja je još bila puna zrele ikre, susjed mu je nabrao ogromnih sunčanica, a negdje uz cestu je kupio domaćih jaja, sireva, narezaka, meda i rakiju. Kuhali smo ludo cijelu noć u kuhinji dvorca. Ispričao nam je svu svoju povijest i predstavio rodni kraj kroz pet divnih jela. Pozvali smo sve susjede i prijatelje i za njih kuhali. Nije nas omeo ni pljusak ni vjetar", kroz smijeh otkriva Skoko.
Je li na snimanju katkad bilo nepredviđenih situacija? Tijekom snimanja na Murteru je mislio da će ostati bez gostiju, ali je u zadnji čas na set uletjelo nekoliko starih mornara s pjesmom i galamom pa je na kraju sve dobro završilo. Danas svim potencijalno stresnim trenucima pristupa sa smiješkom.
"Jedem zdravo, mislim pozitivno i ne družim se s ljudima koji mi ne pašu. To je moja tajna", konstatira Skoko. Prve dvije emisije pogledao je zajedno sa suprugom Anom koja je oduševljena viđenim, a na prvi dan premijere "Jesti na cesti" već počinje sa snimanjem još jednog putopisa po Hrvatskoj. "Neke nove ceste, neke nove teme, novi ljudi s kojima ću se rado družiti i kuhati", zaključuje Skoko koji je s čitateljima podijelio i recept za jedno jelo.
Sastojci:
- fileti bijele ribe,
- zelena salata,
- paprika,
- luk,
- lavash kruh,
- malo soli,
- crvena paprika,
- papar,
- maslinovo ulje,
- origano,
- menta,
- šipak,
- kiseli ruj
Priprema:
Pomiješati maslinovo ulje, šipak, ruj, crvenu papriku, origano, mentu i sol i od toga napraviti umak. Narezati luk i papriku i pomiješati u posudi sa salatom. Dodati nekoliko žličica umaka. Peći riblje filete u tavi oko 5 minuta sa svake strane, dok ne postanu smećkasti i hrskavi. Ako postoji mogućnost, ispeći ribu na grillu. Skinuti kožu s ribe i slagati sendviče. Staviti na lavash kruh filet, miješanu salatu, umak, nekoliko zrna šipka te lagano, ali čvrsto zamotati. Premazati s još malo umaka i zapeći u tavi dok ne bude zlatnosmeđe i hrskavo. Poslužiti toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....