NOVE IDEJE

Arhitektica i bivša poslovna žena postale su tete koje kuhaju

Ideju o vlastitom kulinarskom brendu dobile su prije četiri godine, kada su htjele otvoriti ‘Čuspajz bar’ u kojem su namjeravale posluživati hranu - na žlicu

Rijetki strast za kuhanjem pretvore u biznis, a među rijetkima su Nina Hren i Tamara Domljanović, vlasnice novog brenda na hrvatskom kulinarskom nebu, zanimljivog i zabavnog naziva “Tete kuhaju”. Nina i Tamara daleko su od “teta”, iako kažu da zapravo možda i jesu tete, jer su obje već majke, ali ime su odabrale iz nekih drugih razloga.

- Ma to s “tetama” je zapravo jedan hommage svim anonimnim kuharicama koje svakog dana idu na plac, pažljivo biraju namirnice i kuhaju s ljubavlju. Takve smo i nas dvije - počinje Tamara priču o tome kako su dvije prijateljice krenule u veliki i zahtjevan gastro-svijet.

Kuhanje po kućama

Nina i Tamara, naime, nisu klasične kuharice. Svoje su kuharsko umijeće doslovce preselile na kotače i idu po partyjima, proslavama, tulumima i festivalima, odnosno kod svih koji ih pozovu i pripremaju sve - od predjela do deserta. “Tete kuhaju” imaju potpuno opremljenu kuhinju u kamionu i s njom putuju gdje god treba i pripremaju hranu za sve prigode.

- S našom kuhinjom na kotačima ustinu možemo ići svugdje. Odradile smo do sada nekoliko partyja, ali najviše smo radile na raznim setovima snimanja reklama - kaže Nina.

“Tete” hranu pripremaju od svježih i sezonskih namirnica, pa ih zato treba obavijestiti ranije, tako da imaju vremena obaviti kupovinu. Nakon toga sa svojom “kuhinjom kamionom”, opremom i timom ljudi, koji je velik ovisno o tome koliko je zahtjevna prigoda odlaze razveseliti sa svojim jelima one koji su ih pozvali. Kamion se za čas pretvara u mjesto na kojem se priprema ukusna hrana, a i prilagođen je za posluživanje, pa tako ima i šank. Međutim, Tamara i Nina kuhaju i za kućne zabave, kada pokretna kuhinja ostaje “doma”, a one se “sele” u stanove.

- Kuhamo ljudima i doma kada imaju puno gostiju. Koristimo njihovu kuhinju, a sve ostalo je naše, pa čak i lonci - navodi Tamara.





Festivalski planovi

Menije slažu tako da gosti uvijek imaju nekoliko slijedova, a njihov ostanak na zabavama i proslavama ovisi o dogovoru. Ponekad to znači da skuhaju ono što im je naručeno i odu, ali ponekad ostaju dok ima gostiju koji cijelo vrijeme žele nešto “gricnuti”. Najduže ostaju kada pripremaju jela prilikom snimanja reklama, jer snimanja traju po cijele dane i noći, tako da su uglavnom i one stalno sa snimateljskom ekipom i glumcima. Opremljene su tako da mogu nahraniti 250 ljudi, a unatoč tomu što se nisu reklamirale, dosta ljudi je već čulo za njih. Najviše usmenom predajom, ali i preko njihove stranice na Facebooku, na kojoj se može vidjeti niz fotografija njihovih jela.

Izazovi ovog ljeta su im festival Hartera i filmski festival u Motovunu, gdje će cijelo vrijeme trajanja festivala biti sa svojim kamionom, odnosno kuhinjom. To će im biti prvi festivali na kojima će kuhati za goste, osoblje i sudionike festivala, pa ne čudi što su prilično uzbuđene.

- S obzirom da ne pripremamo onu klasičnu festivalsku hranu poput ćevapa i pljeskavica, već radimo po svome, baš nas zanima kako će jedna drukčija kuhinja proći na takvim manifestacijama. Ali, vjerujemo da će svima biti zanimljiva - kaže Nina. Svoj su brend pokrenule prije dva mjeseca, pa još uvijek ne brzaju s ocjenjivanjem svoje uspješnosti, ali bez obzira na to nemaju namjeru stati samo na ovome, već se i širiti. No, ideju o vlastitom kulinarskom brendu dobile su prije četiri godine, kada su htjele otvoriti “Čuspajz bar” u kojem su namjeravale posluživati hranu “na žlicu”. Međutim, otvaranje restorana pokazalo se kao skupa ideja, pa su cijelu priču pustile da malo “odleži” dok ne smisle način kako da kuhaju i za ostale, a ne samo za obitelj i prijatelje.

Ljubav iz djetinjstva

Onda su se dosjetile da bi mogle iskoristiti Nininog tatu, Željka Hrena, poznatog kuhara koji se već godinama bavi cateringom. Podučio je Tamaru i Ninu tajnama posla i krenule su sa svojim kamionom, a Željko povremeno ide s njima. Nije ni to baš bilo jeftino, jer opremanje kamiona s kuhinjom koštalo je tridesetak tisuća eura, ali ipak je bilo povoljnija opcija od otvaranja restorana.

- Ponekad nam je smiješno kako ljudi tumače naziv “Tete kuhaju”. Neki zaista misle da će im doći dvije žene koje sjede za volanom kamiona, ali mi imamo ljude za sve. Imamo vozača, kuhare, pa čak i ljude koji postavljaju šatore ako je to potrebno. Sve ovisi o tome što se od nas traži, ali tim ljudi koji s nama radi je dosta velik - ističe Nina. Obje kažu kako su počele kuhati kao klinke, već tada ih je kuhanje zanimalo i stalno su se motale po kuhinji. Nina je inače završila arhitekturu, a Tamara je studirala jezike, no danas se ne bave svojim “profesijama”. Kuhanje je ipak pobijedilo, odnosno strast je bila jača od posla za koji su se školovale.

- Svakako nećemo odustati od ovog posla. Planova imamo puno, ali tek smo počele i ne žuri nam se previše. Najvažnije je da uživamo - kažu naše “tete”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 11:59