Luče, pitoreskno planinsko naselje smješteno uz gornji tok nevjerojatno bistre i tirkizne rijeke Savinje, koja moćno protječe kroz dramatičan krajolik u neposrednoj blizini Kamniško-Savinjskih Alpa, okruženo je čarobnim šumama koje čine savršenu kulisu za nezaboravan holistički doživljaj. Nema nikakve sumnje - ovo mjesto idealno je za sve one koji traže pravi odmor za tijelo i dušu.
A u tom nestvarnom ambijentu, selu iz bajke koje je u bivšoj Jugoslaviji dvaput proglašeno najljepšim visokogorskim krajem, smjestila se Hiša Raduha. Kuća sagrađena davne 1875. godine svoju priču započela je kao gostionica, no s vremenom je rasla i postala pravi biser slovenske turističke ponude. Iza mukotrpnog posla stoji pet generacija obitelji Breznik - danas su to supružnici Martina i Matjaž te njihova djeca Kristina i Filip. Tu je još i drugi sin Jaka, koji ima vlastiti biznis, ali pomaže kad god treba.
Selo Luče nalazi se na krajnjem sjeveru Slovenije. Od Ljubljane je udaljeno 55 kilometara, a s Celjem je povezano redovitom autobusnom linijom koja prometuje nekoliko puta na dan. Sa svojih 500-tinjak stanovnika (taj broj raste na oko 1500 ako mu priključimo i farme u okolici), smatra se vratima Logarske doline. Skrivena u Kamniškim Alpama, u općini Solčava u sjevernoj Sloveniji, ista slovi kao jedna od najljepših ledenjačkih dolina u Europi. A beskrajno zelenilo koje ju obavija u ljetnim mjesecima, smirujuć "tepih" od žutog, crvenog i smeđeg lišća koji je krasi ujesen ili pak snježni pokrivač koji je zimi pretvara u pravu romantičnu oazu - sve to njezin biser Luče čini hit destinacijom vrijednom posjeta u svako doba godine.
I upravo tu počinje priča o Hiši Raduha. Kuća leži u staroj jezgri ovog planinskog sela, a ime je dobila po obližnjem brdu Raduhi, koje se preko grebena spušta sve do samog početka naselja. Obitelj Breznik u krajoliku koji sliči najljepšoj razglednici gostima nudi smještaj u jedinicama koje karakterizira spoj lokalnog, tradicionalnog, individualnog, modernog, starog i novog, ali uvijek u skladu s prirodom. Njihove dvije kućice na drvetu, kozolec (samostojeća drvena građevina u kojoj su se nekoć sušili žito ili sijeno, uobičajena upravo za područje Slovenije) i stara štala, u kojoj se danas nalaze dva apartmana, dom su besprijekornog i očaravajućeg dizajna koji su stvarali iznimni arhitekti, kreativni umjetnici i domaći majstori. Moderno je spojeno s drvetom visokogorskog europskog ariša (macesena), što Hiši Raduha daje šarm kojem je teško odoljeti.
Breznikovi sve obnavljaju polako i promišljeno. To je način života koji su odabrali i proces koji zapravo nikad ne završava. Oni poštuju prošlost, ali nastoje živjeti u sadašnjosti i brinuti se za budućnost, a hranu, arhitekturu, prirodu i tradiciju spajaju na maštovit i originalan način.
Kućice na drvetu izgradili su od nule. Iz njih puca pogled na rijeku Savinju i stjenovite grebene, a svaka ima mali hodnik s garderobom i kupaonicom, spavaću sobu za dvije osobe te balkon s hidromasažnom kadom. Kozolec, pravi spomenik slovenske narodne arhitekture, može primiti dvoje odraslih i dvoje djece, a sastoji se od kupaonice, povišenog prostora za spavanje i viseće mreže idealne za ljenčarenje, dok se u njegovom donjem dijelu nalazi tzv. gnijezdo za meditaciju s hidromasažnom kadom, svojevrsni dnevni boravak na otvorenom. Stara štala obnovljena je u izvornom obliku - s drvenim fasadama i kamenim zidovima u prizemlju. Njezina dva apartmana idealna su za obitelji - s kaminom i saunom, velikom spavaćom sobom, polukatom s dodatnim bračnim krevetom, kupaonicom, hidromasažnom kadom i terasom s pogledom na netaknutu prirodu.
- Otvoreni smo cijele godine, glavna sezona traje nam od svibnja do kraja listopada, no zimi je također prelijepo jer svi naši smještaji imaju i jacuzzi s temperaturom od 40 stupnjeva pa se možete kupati vani dok oko vas pada snijeg. A tu je i sauna! U Luče je prije rata dolazilo jako puno ljudi iz Zagreba, Pule, Beograda, Splita... Svojedobno je postojao jedan autobus koji smo zvali ‘Zagrepčanin‘. Svaki dan vozio je u Logarsku dolinu i Luče, bila je to redovita linija koja nas je povezivala. Danas nam dolaze ljudi iz cijelog svijeta, Europe, Amerike, Azije... Rode se tu i divna prijateljstva - evo, imali smo goste čak iz Bangladeša koje je jedna djevojka, koja je radila kod nas, išla posjetiti. Uvijek kažem da svijet nije crno-bijel, mi smo samo jedan mali dio njega i zato je važno da ga razumijemo. I mi, kao domaćini, upijamo znanje od gostiju koji nas uče da uvijek mislimo široko. Sve u svemu, filozofija naše obitelji svodi se na poštivanje prirode, ljudi i kultura - priča nam Martina Breznik.
Objašnjava nam kako je njezino rodno Luče u prošlosti bilo prilično izolirano. Dok je ona bila mala, djeca su do škole svaki dan pješačila po pet, šest, nekad i sedam kilometara, u oba smjera. U Solčavi je bio i dom u kojem su djeca preko tjedna često i prespavala, pogotovo zimi, kad je sve bilo zameteno snijegom pa je mališanima jednostavno bilo prezahtjevno vraćati se kućama na obližnje farme.
- Da, čak su i oni najmanji, prvašići, noćili u domu. Školu u Solčavi i danas pohađaju djeca do 4. razreda, a nakon toga prebacuju se u Luče. Naravno, sad je sve puno jednostavnije, za školarce je organiziran i prijevoz kombijem, nema više napornog pješačenja. Život seljaka ovdje nije bio lak, ali sretni smo i ponosni što su do danas, usprkos surovim uvjetima, pogotovo zimi, kad je okolini koja zahtijeva strahopoštovanje trebalo prilagoditi i tijelo i dušu, uspjeli održati svoju višestoljetnu tradiciju - kaže gospođa Martina. Njezina kći Kristina studirala je arhitekturu, no ostala je u rodnom mjestu jer u njemu vidi sve spomenute vrijednosti i ogroman potencijal za daljnji razvoj.
- Naravno, uvijek može bolje... I ovdje je velik problem zadržati mlade, tako je u svim malim sredinama. Puno ih je otišlo posljednjih godina i mislim da je za to najviše kriva politika, ali s pričom kakvu imamo mi, neki ipak ostaju i to nam daje nadu - dodaje gazdarica Hiše Raduha u kojoj, osim u sjajnom smještaju, možete uživati i u nezaboravnom gastronomskom iskustvu. Kuhinja obitelji Breznik puna je uspomena i iznenađenja, a njihova jela govore za sebe, ali i za njih koji ih stvaraju. Uz pregršt oblika, boja, mirisa i okusa, svaki maštovito osmišljen tanjur vješto kombinira okoliš, inovativnost i tradiciju.
- Kuhanje nam daje priliku da se slobodno izrazimo. Naš restoran bazira se na konceptu od polja do stola - od seljaka, lokalnih proizvođača, nabavljamo jaja, sireve, ribu, teletinu... A u vlastitom vrtu uzgajamo sve. Puno se oslanjamo i na šumu koja nas okružuje, u njoj već u travnju počnemo brati medvjeđi luk, a onda od svibnja nadalje sami sadimo mlade salate, sve vrste korjenastog povrća, špinat, luk, paprike, rajčicu... Okus je subjektivna stvar, a svaki pojedinac vlastito poimanje svijeta razvija i preko hrane. Volim reći da se u našem restoranu iz dana u dan odvija potpuno novi ‘teatar večere‘, koju poslužujemo u pet sljedova. Gostima nudimo i doručak, koji je također inovativan i drugačiji, podignut na višu razinu. S obzirom na to da nemamo stalan jelovnik, svaki dan kod nas donosi novi doživljaj hrane - objašnjava nam Martina. Kuhinja Hiše Raduha radi pet dana u tjednu, od četvrtka do ponedjeljka, a stol u restoranu obavezno je rezervirati.
Kako vam zvuči salata od celera i jabuka? A spoj čokolade i koromača? Ili možda ipak kombinacija bazge, krumpira, pečenih jabuka i kozjeg jogurta? Što god odabrali, okusni pupoljci bit će vam itekako zahvalni. A posjet bajkovitom selu Luče neće biti potpun ako ne kušate njihovo tradicionalno jelo - legendarni obrnjenek. Priprema se od heljdinog brašna, no obitelj Breznik sljubljuje ga s pjenom od jogurta, jajima (žumanjkom) i čvarcima. Zanimljivo je da čak ni susjedna Solčava ne poznaje ovo originalno, no prilično teško jelo, nekoć omiljeno među seljacima, koji su ga, zamotanog u listove zelenog hrena, sa sobom često nosili u polje ili šumu. Obrnjenek je bio idealan i za doručak i ručak, pogotovo ako je pred vama bio naporan fizički rad. Srećom, danas je on dio slow food i fine dining filozofije koja se njeguje i uvijek iznova usavršava u Hiši Raduha.
- Heljdu baš često koristimo. U salatu, primjerice, stavljamo čips od heljde koji sami radimo. Ove zime planiramo pokrenuti i vlastitu proizvodnju istog, želimo ga plasirati na inozemno tržište, a cilj nam je napraviti tisuću komada na dan - otkriva nam gospođa Martina.
Uz svoje prepoznatljive specijalitete, Hiša Raduha može se pohvaliti i impresivnom vinskom kartom, a kroz raznolik svijet vrhunskih vina iz svih slovenskih vinorodnih regija provest će vas pripadnik najmlađe generacije obitelji Breznik, sin Filip, inače sommelier.
- Ovaj naš moderan svijet prepun je izazova, čovjek je rastrgan na sto strana, trči za karijerom, novcem... I pritom vrlo lako zaboravi na sve ono što je uistinu vrijedno. Svi bismo se ponekad trebali resetirati, a ja se nadam da mi, kroz našu obiteljsku i poslovnu priču, u tome i uspijevamo. Želimo drugima pružiti pozitivan primjer i dati im poticaj da nikad ne odustaju od svojih snova, ali da pritom ne zaboravljaju tradiciju koja ih je oblikovala i učinila takvima kakvi jesu - zaključuje Martina, čije Luče itekako zaslužuje postati centrom slovenskog, ali i europskog seoskog turizma.
Komentari (0)
Komentiraj