
Stručnjaci tvrde da su pronašli grupu namirnica koje mogu pomoći u zaštiti našeg organizma od štetnog djelovanja mikroplastike. Ona je neizbježna i nalazi se gotovo svugdje, od hrane i odjeće pa sve do vode, a istraživači smatraju da svaki Amerikanac u svome tijelu ima čestice mikroplastike.
Ove čestice postupno se nakupljaju u stanicama gdje uzrokuju štetu na hormonima, povećavaju rizik od bolesti, debljanja i upala. No, najnovija studija znanstvenika iz Kine sugerira da postoji način za suzbijanje ovih opasnih sitnih čestica – konzumiranjem voća i povrća tamnijih boja.
PROČITAJTE VIŠE Sve više plastičnih čestica taloži se u ljudskom mozgu, jetri i ostalim organima
U njihovom znanstvenom radu temeljenom na 89 studija, znanstvenici su otkrili da određena hrana, poput smeđeg graha i borovnica, sadrži antocijanine, snažne antioksidanse koji su odgovorni za tamnoplave, crvene, ljubičaste ili crne pigmente u voću i povrću.
Antocijanini djeluju kao antioksidansi u tijelu, uklanjajući slobodne radikale – nestabilne molekule koje mikroplastika može osloboditi, a koji mogu oštetiti stanice u tijelu.
Dr. Angelo Falcone, specijalist integrativne medicine koji nije bio uključen u ovo istraživanje, komentirao je istraživanje za Food and Wine: "Opće je pravilo da što su boje tamnije i živopisnije, poput ljubičaste, plave ili crvene, to je sadržaj antocijanina viši. Bobičasto voće je apsolutni favorit, osobito borovnice, kupine, brusnice i maline, ali drugi izvrstan izvori uključuju crnu rižu, ljubičasti kukuruz, crveni kupus, ljubičaste batate, crvene grožđice, šipak i acai bobice“, dodao je.
Slobodni radikali oslobođeni mikroplastikom mogu ući u stanice i uzrokovati oštećenje DNA ili drugih struktura stanica, što može izazvati porast razine upale. Mikroplastika ulazi u organizam ili direktno konzumiranjem hrane kontaminirane mikroplastikom ili putem kože, gdje se apsorbira u krvotok. Nakon što uđe u naš organizam, mikroplastika se taloži u stanicama gdje mogu oštetiti DNA stvarati probleme s hormonima, podižući razinu upale.
Stručnjaci kažu da je mikroplastika izvor oksidativnog stresa, odnosno neravnoteže slobodnih radikala u tijelu koja je povezana s oštećenjem stanica i kroničnim bolestima poput srčanih oboljenja, ali i hormonskim poremećajima i problemima s plodnošću, kako kod muškaraca, tako i kod žena.
PROČITAJTE VIŠE Jedemo ih i udišemo svakodnevno, jeziva studija potvrđuje: ‘Pamćenje, pokreti, brzina, motorika, izdržljivost... Sve je ugroženo‘
Kako bi smanjili razinu mikroplastike u tijelu, stručnjaci preporučuju kupovinu manje hrane u plastičnoj ambalaži, izbjegavanje korištenja ili ponovnog zagrijavanja hrane u plastičnim posudama, ograničavanje upotrebe jednokratne plastike poput pribora za jelo i izbjegavanje plastičnih kuhinjskih alata poput daski za rezanje.
U studiji objavljenoj u Journal of Pharmaceutical Analysis, koju prenosi Food and Wine, istraživači sada sugeriraju da određena hrana može također pomoći u ograničavanju štetnih učinaka mikroplastike na tijelo.
Kao dokaz kako antocijanini mogu pomoći, kineski su znanstvenici citirali studiju iz 2022. godine u kojoj su štakori s ulceroznim kolitisom – kroničnom bolesti crijeva koja uzrokuje rektalno krvarenje, anemiju i tešku dehidraciju – dobivali dodatke koji sadrže cyanidin-3-glukozid (C3G), antocijanin koji se nalazi u crnoj riži i tamnome grahu. Rezultati su pokazali da su štakori, na kraju tjednima dugog istraživanja, imali povećan broj spermija i smanjeno oštećenje testisa, što su istraživači interpretirali kao znak da su antocijanini poboljšali njihovo zdravlje.
U drugom istraživanju iz 2023. godine, istraživači su pratili stanice koje proizvode testosteron. Svaka stanica bila je izložena tvarima koje oponašaju slobodne radikale za koje se smatra da ih oslobađa mikroplastika. Nakon toga, stanice su bile izložene četiri različita antocijanina, a rezultati su pokazali smanjen oksidativni stres i bolju proizvodnju testosterona. U tom istraživanju, cyanidin-3,5-diglukozid (C-3,5-G), inače prisutan u šipku i crvenim jabukama, pokazao se kao najjači.
Znanstvenici su također pregledali studije koje sugeriraju da antocijanini mogu poboljšati zdravlje reproduktivnog sustava žena, koje su provedene i na životinjama i u laboratoriju. Nije bilo jasno koliko antocijanina netko mora konzumirati kako bi osjetio koristi, no prethodna istraživanja sugeriraju da je to otprilike 50 miligrama dnevno – što odgovara jednoj šalici borovnica.
Sve studije uključene u pregled provedene su u laboratorijskim uvjetima ili na miševima, što znači da je potrebno daljnje istraživanje na ljudima kako bi se procijenilo mogu li antocijanini pomoći u smanjenju štetnih učinaka mikroplastike. Ipak, voće i povrće smatraju se temeljem zdrave prehrane zbog hranjivih tvari, vlakana i antioksidansa koje sadrže.
Komentari
0