OBJAVLJENA NOVA STUDIJA

Popularan način mršavljenja: Znanstvenici upozorili na opasnost vezanu uz keto-dijetu

Ilustracija

 Garo/Phanie Via Afp
Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti, može se povezati s višim razinama „lošeg“ kolesterola

Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti, može se povezati s višim razinama „lošeg“ kolesterola i udvostručiti rizik od kardiovaskularnih događaja poput blokiranih arterija, srčanih udara i moždanih udara, prema novom istraživanju koje prenosi CNN.

„Naša je studija otkrila da je redovita konzumacija prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti povezana s povećanom razinom LDL kolesterola ili ‘lošim‘ kolesterolom i većim rizikom od srčanih bolesti“, rekla je autorica studije dr. Iulia Iatan s klinike za program prevencije "Zdravo srce" bolnice St. Paul u Vancouveru.

"Ova studija daje važan doprinos znanstvenoj literaturi i sugerira da štete nadmašuju prednosti", rekao je Christopher Gardner, profesor medicine u istraživačkom centru za prevenciju Stanforda koji je proveo klinička ispitivanja na keto prehrani.

Gardner nije bio uključen u studiju.

"Povišeni LDL kolesterol ne smije se odbaciti kao zanemariva nuspojava vrlo nisko-kalorijske prehrane ili keto prehrane", rekao je Gardner, ukazujući na veći rizik od kardiovaskularnih događaja kod osoba s višim razinama ketona u krvi, u usporedbi s onima na standardnoj prehrani.

U studiji su znanstvenici definirali dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata kao prehranu u kojoj 45 posto ukupnih dnevnih kalorija koje dolaze iz masti i 25 posto iz ugljikohidrata.

Studija, koja nije imala znanstvenu recenziju, predstavljena je u nedjelju na godišnjem znanstvenom zasjedanju Američkog koledža kardiologije i Svjetskog kardiološkog kongresa.

"Istraživanje smo proveli zato što smo vidjeli da su pacijenti u našoj kardiovaskularnoj klinici za prevenciju imali tešku hiperkolesterolemiju nakon ove prehrane", rekla je Iatan.

Hiperkolesterolemija ili visoki kolesterol povećava rizik osobe za srčani udar ili druge kardiovaskularne događaje.

„To nas je dovelo do pitanja o odnosu tih dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti s jedne strane prema razini lipida i kardiovaskularnim bolestima. Postoje ograničeni podaci o ovoj vezi", rekla je.

Znanstvenici su usporedili prehranu 305 ljudi koji su jeli hranu s visokim udjelom masnoća i niskim udjelom ugljikohidrata s oko 1.200 ljudi koji su imali standardnu prehranu, koristeći zdravstvene podatke ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su obuhvatile razdoblje od najmanje deset godina.

Otkrili su da su ljudi na keto prehrani imali višu razinu lipoproteina niske gustoće, također poznate kao LDL, kolesterola i apolipoproteina B.

Apolipoprotein B je protein koji prekriva proteine LDL kolesterola i može biti bolji pokazatelj predstojeće srčane bolesti od povišene razine LDL kolesterola.

Znanstvenici su također primijetili da je u ukupnom unosu masnoća u keto prehrani udjel zasićenih masti bio veći i da su dvostruko više konzumirane životinjske masnoće (33%) u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini (16%).

„Nakon prosjeka od 11,8 godina praćenja i nakon prilagodbe za druge čimbenike rizika za srčane bolesti, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti i pušenja ljudi na keto prehrani imali su više nego dva puta veći rizik od pojave velikih kardiovaskularnih događaja, poput blokada u arterijama koje je trebalo otvoriti postavljanjem stentova, srčanog udara, moždanog udara i periferne arterijske bolesti", otkrili su znanstvenici.

Znanstvenici su naveli da njihova studija „može pokazati samo povezanost između prehrane i povećanog rizika za velike srčane događaje, a ne i uzročno-posljedične veze“, ali otkriće je vrijedno daljnjeg proučavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 08:16