Svojevremeno je tjestenina bila namirnica podvrgnuta priličnoj kritici, proglašavana je odgovornom za debljanje. Međutim, upravo suprotno, tjestenina kao jedan od glavnih čimbenika najpravilnije prehrane - mediteranske prehrane, predstavlja namirnicu koja ne deblja i ne opterećuje organizam.
Tjestenina sadrži u sebi vitamine B-skupine
Tjestenina sadrži u sebi vitamine B-skupine, a ona izrađena uz dodatak jaja predstavlja i izvrstan izvor proteina. Bez obzira radi li se o jednoj ili drugoj vrsti, obje tjestenine doprinose u nutritivnom smislu unosu prehrambenih vlakana. Ako se tijesto proizvodi iz cjelovitog, integralnog zrna, onda je sadržaj proteina oko 20% viši u odnosu na tjesteninu proizvedenu iz glatkog brašna tipa 00. Tjestenina proizvedena iz cjelovitog zrna daje i oko 10% više energije svojim izgaranjem.
Putem tjestenine organizam dobiva tvari potrebne za dnevni umni i tjelesni rad u obliku namirnice koja ne opterećuje stanicu, a ujedno čini osnovu brojnim jelima koja se uz odgovarajuće umake i dodatke mogu pretvoriti u najfinije delicije.
Tjesetenina od šest mjeseci na dalje
Mnoge kašice od povrća čine izvrsne umake za tjesteninu, za bebe stare šest mjeseci pripremite sitnu tjesteninu koja se koristi u juhama i ne treba je žvakati, malo starijim bebama možete narezati i špagete, a za djecu iznad godinu dana napravite ovaj fini umak s tjesteninom u obliku raznobojnih leptirića.
Umak za tjesteninu od rajčice i sira
Trebate 15 grama margarina, 1 veliku, oguljenu, nasjeckanu rajčicu bez sjemenki, 20 grama naribanog sira, jednu jušnu žlicu svježeg sira i 1 desertnu žlicu riže za bebe.
Margarin rastopite u posudi, dodajte rajčicu i pirjajte dvije minute na laganoj vatri. Maknite posudu s vatre, umješajte sireve i pustite da se rastope u umak. Na kraju umiješajte rižu za bebe i umakom prelijte kuhanu tjesteninu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....