ZNANSTVENI PROBOJ

Budućnost u proizvodnji hrane je stigla: ‘Naše banane imaju isti okus, miris i slatkoću, sve je isto, osim jedne stvari...‘

Ilustracija

 Arife Karakum/afp/profimedia
Za razliku od genetičkog inženjerstva, CRISPR tehnologija je jeftinija i jednostavnija pa se mogu uključiti i manje kompanije

Budućnost u proizvodnji hrane je stigla. Tim su riječima neki analitičari komentirali "bananu koja ne smeđi" što ju je nedavno lansirala britanska biotehnološka kompanija Tropic iz Norwicha. Koristeći vlastitu tehniku uređivanja gena, tzv. GeiGS, Tropicovi znanstvenici modificirali su bananu sorte Cavendish, najprodavaniju na Zapadu, tako da ne posmeđi ni 12 sati nakon što joj je oguljena kora.

- Naše banane imaju isti okus, miris i slatkoću, sve je isto, osim što im meso ne posmeđi tako brzo, što znači da ih možete dodavati voćnim salatama i proizvodima od rezanog voća, čime se otvara golemo novo tržište - rekao je za Daily Telegraph Gilad Gershon, suosnivač kompanije Tropic koja je utemeljena 2016. godine

-...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2025 13:49