ZNANSTVENICI S OXFORDA

'SAMO JEDAN KOMAD DNEVNO POVEĆAVA RIZIK OBOLJENJA OD RAKA' Nova studija potvrdila je štetnost jedne od najomiljenijih namirnica na našim stolovima

Ilustracija
 Profimedia, Alamy
 

Čak i male količine crvenog mesa i mesnih prerađevina, poput jedne šnite slanine na dan, mogu povećati rizik oboljenja od raka debelog crijeva, pokazala je nova studija, a piše BBC.

Riječ je o istraživanju koje su proveli znanstvenici sveučilišta Oxford, a financirala organizacija Cancer Research UK, a kojim se povećala količina dokaza da konzumacija crvenog mesa može biti štetna za zdravlje.

No, koliko je rizik doista velik i koliko crvenog mesa bismo smjeli zapravo jesti?

Prvo, ova studija je koristila podatke koji su prikupljeno na uzorku od pola milijuna ljudi koji su bili uključeni u istraživanje UK Biobank. Tijekom šest godina istraživanja 2609 osoba iz istraživanja oboljelo je od raka debelog crijeva.

Na temelju promatranja svih ljudi iz istraživanja, znanstvenici su zaključili da konzumacija tri šnite slanine dnevno može povećati rizik oboljenja od raka za čak 20 posto.

Nadalje, na svakih 10.000 ljudi koji su dnevno jeli 21 gram crvenog mesa (otprilike jedna veća šnita slanine) ili mesnih prerađevina, njih 40 oboljelo je od raka debelog crijeva. U slučaju onih koji su dnevno jeli 76 grama istog mesa taj broj je porastao na 48 ljudi.

No, istraživanje nije dalo definitivni odgovor na pitanje koliko crvenog mesa je previše crvenog mesa. Prema organizaciji Cancer Research UK, čak 5400 od 41.804 slučaja oboljenja od raka debelog crijeva moglo se spriječiti da ti ljudi uopće nisu jeli mesne prerađevine.

Niz organizacija koje se bave javnim zdravljem u Velikoj Britaniji, ali i drugim zapadnim državama, godinama savjetuju ljude da jedu manje crvenog mesa ili mesnih prerađevina. Ministarstvo zdravstva u Velikoj Britaniji tako savjetuje ljudima koji jedu 90 grama takvog mesa na dan, da tu brojku smanje barem na 70.

S druge strane, smjernice Nacionalne zdravstvene službe tvrde da crveno meso ima svojih dobrih strana - poput količine željeza i proteina - koje treba uzeti u obzir kad se procjenjuje potencijalni rizik konzumacije.

No, što je razlog štetnosti mesnih prerađevina? Slanina, kobasice, hrenovke , salame i tome slično, obrađene su tako da se produži njihov rok trajanja i da im se promijeni ukus. Glavne metode kojima se to radi su suđenje, dimljenje, dodavanje soli i raznih konzervansa, a vjeruje se da kemijski spojevi prisutni u tom procesu povećavaju rizik oboljenja od raka. I pečenje mesa na roštilju, na primjer, može stvoriti kancerogene spojeve.

No, stručnjaci i dalje nisu potpuno sigurni što točno u crvenom mesu podiže rizik oboljenja od raka. S druge strane, mnogi od njih, poput profesora Gunter Kuhnlea sa sveučilišta Reading, savjetuju ljudima da jedu više hrane koja je bogata vlaknima koja je dobra za zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2024 19:36