Pomama

Hrvati poludjeli za svime japanskim: jedemo sushi, pijemo matchu, a zbog dva razloga su putovanja za Japan stalno rasprodana

U Zadar se vraća Tuna, Sushi & Wine Festival, koji spaja japansku preciznost s dalmatinskom tradicijom
 Ustupljena Fotografija

U posljednjih nekoliko godina, Hrvatska je svjedočila sve većem interesu za japansku kulturu, što se možda najopipljivije osjeti otvaranjem brojnih sushi restorana diljem zemlje. Dok je nekad ideja jedenja sirove hrane, posebice ribe, bila gotovo nezamisliva, odlazak na sushi danas je moguć u svim cjenovnim kategorijama – praktički od razine fast fooda, pa sve do elaboratnog fine dining programa s više sljedova. Dakle, sushi kao da je postao jedno od naših nacionalnih jela, što zapravo i nije začuđujuće, s obzirom na navike jedenja morske ribe u Hrvatskoj.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prosječni stanovnik Hrvatske 2022. godine pojeo je 24,36 kilograma ribe, dok je 2023. godine pojeo oko kilu manje, 22,96 kilograma. Prosječni stanovnik Hrvatske je tako 2022. godine pojeo više ribe od prosječnog Europljanina, koji je prema podacima organizacije EUMOFA (Europski tržišni opservatorij za proizvode ribarstva i akvakulture), pojeo 23,71 kilograma. Bolji smo i od svjetskog prosjeka – koji je 2019. godine iznosio 20,5 kilograma po glavi stanovnika. Čak smo bolji i od Japanaca – koji su 2023. godine pojeli 22 kilograma ribe po glavi stanovnika.

Takve statistike ne čude, s obzirom na to da je dalmatinska obala poznata diljem svijeta po bogatstvu mora i vrhunskoj ribi, a tuna zauzima posebno mjesto u ovoj priči. Tunjevina je u cijeloj Dalmaciji, a pogotovo u Zadru, popularna i cijenjena riba. Tuna iz zadarskog akvatorija, poglavito oko otoka Iža, jedna od najcjenjenijih i u Japanu, gdje se još od sredine devedesetih godina prodaje po iznimno viskom cijenama. Stoga, možemo reći kako je tuna poslužila kao jedan od načina za zbližavanje Hrvatske i dalekog nam Japana.

image
Ustupljena Fotografija

Hrvati sve češće putuju u Japan

Japan se nalazi na vrhu liste najomiljenijih turističkih destinacija prema čitateljima časopisa Condé Nast Traveler, dok Hrvatska zauzima visoko 11. mjesto među japanskim turistima. Hrvatska privlači velik broj japanskih turista, koji posebnu pažnju posvećuju povijesnim gradovima poput Dubrovnika i Zagreba. Dubrovnik je posebno popularan među japanskim putnicima zbog svoje arhitekture i činjenice da je poslužio kao inspiracija za brojne filmske i gaming svjetove. S druge strane, pad vrijednosti japanskog jena i povoljni aranžmani dodatno su privukli hrvatske turiste Japanu. Općenito, Japan je 2024. godine zabilježio rekordan broj turista – više od 36,8 milijuna – što je četiri puta više nego 2012. godine.

Još jedan dokaz fascinacije Japanom nalazi se u atriju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je posađena sadnica japanske trešnje – sakure – povodom pokretanja prvog redovitog preddiplomskog studija japanologije u Zagrebu. Dekan Filozofskog fakulteta Domagoj Tončinić i japanski veleposlanik u Hrvatskoj Masato Iso prošlog su ožujka posadili su sakuru, simbolizirajući rast interesa za studijem japanologije.

Fascinacija Japanom vidljiva je i kroz origami, japansku umjetnost kojom se kreiraju razni modeli od papira. Tako je 2023. godine tadašnje Hrvatsko Origami Društvo primilo nagradu Ministra vanjskih poslova Japana. Hrvatsko Origami Društvo bilo je pritom vrlo raznoliko, pa je među svojim članovima imalo studente kemije, liječnike i jedanaestogodišnjeg dječaka.

Globalna potražnja za matchom, posebnom vrstom japanskog zelenog čaja, dosegla je rekordne razine. Iako je potrošnja zelenog čaja u Japanu opala u posljednjim desetljećima, ostatak svijeta, uključujući Hrvatsku, pije više matche nego ikad prije. Ovaj trend odražava rastući interes za zdravijim načinom života, a pokazuje kako japanski prehrambeni proizvodi postaju sve popularniji na globalnoj razini.

Povezanost između Japana i Hrvatske je obostrana. Japanci su fascinirani ljepotom Hrvatske, njenom kulturnom baštinom i sportskim uspjesima. Grad Tokamachi posebno se ističe kao središte hrvatsko-japanskog prijateljstva, organizirajući događaje poput Hrvatskog tjedna i nogometnog kupa.

U Zadar se vraća fora festival

Zadar, grad prepun mediteranskog šarma, postat će još jednom središte fuzije japanske i dalmatinske kulture, s posebnim naglaskom na gastronomske užitke. Tuna, Sushi & Wine Festival 2025. slavi gastronomiju, umjetnost i tradiciju kroz jedinstveni spoj lokalnih i japanskih okusa u kombinaciji s japanskom preciznosti, a održava se od 2014. godine. Festival je kroz godine postao i više od gastronomskog festivala na kojem se mogu kušati jedinstvena jela, pa je tako i mjesto gdje posjetitelji mogu i naučiti štošta o japanskoj kulturi i načinu pripreme ribe.

image
Matija Lipar/Ustupljena Fotografija

Festival spaja autentične okuse dalmatinskog podneblja, pri čemu se posebna pažnja posvećuje upotrebi svježe tune, poznate po svojoj visokoj kvaliteti i važnosti u mediteranskoj kulinarskoj tradiciji. U isto vrijeme, kroz prezentacije japanske kulinarske umjetnosti, festival pruža uvid u tehnike pripreme sushija, naglašavajući preciznost i inovativnost koja je karakteristična za japansku kuhinju. Kombinacija ovih dvaju kulinarskih pravaca rezultira jedinstvenim iskustvom, kroz koje se ponajviše ističu vrijednosti tradicije, kvalitete i autentičnosti.

Program festivala obuhvaća stručne radionice, kulinarske demonstracije te degustacije koje će voditi renomirani kuhari iz regije i Japana. Sudionici imaju priliku naučiti osnove pripreme sushija, upoznati se s pravilima odabira i pripreme tune te saznati više o procesu izbora vina koja najbolje nadopunjuju svaki specijalitet.

image
Matija Lipar/Ustupljena Fotografija

Festival se održava od 9. do 13. travnja na Trgu Petra Zoranića, gdje će se održati i spektakularni Katanayaichi Samurai Show, nastupat će japanski izvođači, a i održat će se Kaitai Show – demonstracija rezanja tune, te radionice japanskog jezika, uz još mnogo drugog sadržaja. Jedan od vrhunaca festivala dogodit će se u petak 11. travnja u Arsenalu, gdje će gala večeru organizirati cijenjeni japanski master chef Akiyuki Nasua. Uz chefa Nasua, na večeri će biti i vrhunski domaći chefovi koji će pripremati sofisticirane delicije, naravno, uz pažljivo odabrana vina.

Japanci su, također, doznali kako je Zadar grad iz kojeg im stiže vrhunska tuna te da je samo središte uzgoja ribe u Hrvatskoj. Na zadarskom se području, naime, nalaze tri najveće tvrtke za uzgoj tune u Hrvatskoj - Pelagos Net Farma, Jadran tuna i Kali tuna. I sjedište tvrtke Cromaris, najveće hrvatske firme za uzgoj orade, brancina i druge bijele ribe također je u Zadru, a njeni uzgojni su kavezi u ovdašnjem akvatoriju. Peti višegodišnji partner festivala je i zadarska tvrtka Marikomerc, jedan od najvećih distributera ribe i proizvoda iz mora u Hrvatskoj. Te će tvrtke i ove godine osigurati svoje vrhunske proizvode i tako snažno stajati iza cijelog projekta.

image
Turistička zajednica Grada Zadra

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Turističke zajednice grada Zadra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2025 19:23