
Kakvu smo medicinsku dramu prolazili u uredu ove zime, otkrila nam je kolegica Tena Šarčević u svojem tekstu s kraja ožujka. Svi osim Tene imali smo barem po dvije različite bolesti, a maramice u rukama i promukli glasovi postali su standard. Mog redovnog glasa kolegice se vjerojatno niti ne sjećaju. Imunitet nam je svima, žalili smo se konstantno, evidentno opao, a neki od nas zaradili su i antibiotike od obiteljskih liječnika. Valja reći da smo svi s nemalom zavisti gledali Tenu kako je zdrava, ruku lišenih od maramica.
Tenin trik, saznali smo, nije zapravo bio ništa posebno, osim držanja zdravih navika. Izbjegavala je tramvaj i više vremena provodila na zraku, a tijekom dana jela je zdravije obroke od uobičajenih dostava, pekara i sendviča iz dućana. Zdrave obroke pripremala je kod kuće, a oni, priznaje, nisu bili ništa spektakularno. Voće za doručak, a za gablec neka malo zdravija varijanta kruha i domaći špek ili kulenova seka. Premda nije bila kao, kako kaže, „udžbenik zdrave prehrane“, trudila se maksimalno izbaciti industrijsku hranu i jesti što svježije stvari. Za večeru je jela juhe, a češće je jela i domaća variva. Jela je čak i viralnu retinol salatu s mrkvom, koju nam je svima u uredu vrlo entuzijastično preporučila.
Kolegica Tena nije izbacila apsolutno sve stvari koje bi se mogle svrstati u nezdraviju kategoriju. Tako recimo nije mogla izbaciti jutarnju kavu. No, nju je prilagodila zamjenjivanjem običnog mlijeka s O‘Plant biljnim napitkom, koje se, opisala je, savršeno pjenasto s nježnom i prirodnom aromom koja ne preuzima okus espressa, već ga zaokružuje. O‘Plant muesli, jednostavan za konzumaciju i pun okusa, pokazao se kao idealan izbor za doručak. Ne sadrži šećer, već je zaslađen datuljama, a pun je okusa i daje energiju za startati dan. Umjesto popodnevnih odlazaka u dućan po neki čokoladni proizvod, Tena je svoju potrebu za slatkim namirivala O‘Plant voćno žitnim snackom, koji ne sadrži nikakve nepotrebne dodatke, već daje čistu snagu biljnog i voćnog.
Nakon što nam je Tena otkrila svoje trikove, htjeli smo čuti i od vas kako se vi borite protiv zimskih bolesti i kako na zdrav način počinjete svoj dan. U nastavku donosimo pet najkreativnijih i najinspirativnijih prijava, koje smo nagradili i poklon paketom O‘Planta.
Sarah Nemčič, 30, Zagreb
Sarah Nemčić, tridesetogodišnja socijalna radnica koja radi s EU projektima, za koji tjedan kreće na porodiljni. Premda je u sedmom mjesecu trudnoće, i dalje se trudi biti aktivna. Gotovo svakodnevno vježba s mužem, koji je veslač i cijeli život je u sportu. I Sarah je prošla kroz niz sportova, od treniranja košarke pa do boksa. Dok ne vježba s mužem, jedan od hobija s kojima ispunjava svoje slobodno vrijeme je i heklanje dječjih igračaka.
No, kako se porod bliži, tako se i mijenja način na koji Sarah vježba. Do petog ili šestog mjeseca trudnoće je radila kardio vježbe, ali od njih je odustala i fokusira se na treninge snage. Priznaje nam da se nekad nakon vježbanja u teretani osjeća „strgano“, ali onda sluša svoje tijelo. Pazi što radi na spravama, a i informira se što je uopće sigurno i to smije raditi, kako ne bi previše naprezala neke mišiće, poput trbušnih.
Sarah smo i pitali kako ljudi reagiraju kada vide trudnicu u teretani.
- Pa, sada su se manje-više svi navikli, kada su shvatili da sam tamo gotovo svakodnevno. Bilo je svakakvih pitanja, neki su bili i negativni. Pitali su me zašto ne vježbam doma ili zašto ne ležim i odmaram. Najčešće su muškarci bili ti koji su imali negativne konotacije. Žene me uglavnom podržavaju – priča Sarah.
Ako preskoči vježbanje dva dana, Sarah kaže da se odmah osjeća lošije, kao da ju cijelo tijelo boli. Priznaje da je možda samo stvar „u glavi“, ali činjenica je da joj je tijelo drugačije i da se drugačije drži. Sarah kaže da vježba prvenstveno zbog sebe, što joj je i dovoljna motivacija. Međutim, vježbanje je, kaže, zdravo i za dijete.
Veliku ulogu u cijeloj priči ima i hrana, a njenu prijavu odabrali smo zbog inspirativnog i slikovitog opisa hrane, koji je zapravo opis njenog stila života. Sarah priča da je i inače imala niži krvni tlak, koji joj je u trudnoći još niži. Zbog toga češće jede slanije doručke. Jedan takav doručak je toast s guacamoleom, mozzarelom i rajčicom, koji joj se svidio dok je s mužem putovala po Španjolskoj.
- To što jedemo za ručak ovisi o danu. Petkom se najčešće jede riba, a ponedjeljkom neke grahorice. Ako se dogodi da u nedjelju kuham neko jelo koje može stajati do ponedjeljka, poput gulaša, onda jedemo to. Ostale dane ovisi o tome što pronađem svježe u trgovini. Najčešće se trudim raditi jela čije su namirnice trenutno u sezoni. Pretežito su to neki čušpajzi ili jela koje se jedu na žlicu – priča nam Sarah.
Sarah se općenito trudi što zdravije jesti. U obitelji „ima raznih dijagnoza“, pa odmalena se trudi što zdravije kuhati, ne samo za sebe, već i za svoju obitelj.
- Paše mi „zdravo“ jesti, a i navikla sam svaki dan kuhati nešto. Draže mi je skuhati si sama neko jelo nego jesti vani. U trudnoći izbjegavam jesti previše ugljikohidrata i junk food. Obavezno svaki dan jedem voće – kaže Sarah.
Sarah drugim trudnicama savjetuje da ostanu što aktivnije u trudnoći, ali da krenu od prehrane. Priznaje da je sama sebi govorila da će kada zatrudni paziti na hranu, no da tijelo traži suprotno. Unatoč toga, treba se izboriti protiv tog poriva i pronaći alternative jelima poput pekarskih proizvoda.
- I koliko god budu umorne, samo neka vježbaju. Čim vježbaju raste i taj hormon sreće. Bit će njima bolje i osjećat će se zdravije. Na kraju krajeva, to je i zdravije za dijete – zaključuje Sarah.
Ivana Rozić, 30, Zagreb
Tridesetogodišnja Ivana Rozić, koja radi kao softver developer, u slobodno vrijeme trudi se biti što aktivnija. Nastoji vježbati, ubaciti neki fitness, dužiti se s prijateljima, baviti se hobijima, ali i provoditi što više vremena vani. Ono što Ivana dugo vremena nije radila je doručkovala. No, kako nam priča, otkad je počela redovno doručkovati prije dvije godine, uz tjelovježbu je uspjela izgubiti 15 kilograma. Upravo je ta njena osobna transformacija, u prijavi opisana na jednostavan način, dovela do toga da ju uvrstimo među pet najboljih.
- Zapravo sam počela gubiti kilažu tek kada sam počela doručkovati, odnosno, kada sam počela normalnije jesti. Kada bi preskakala doručak, ručala bi i onda bi popodne osjetila neki craving, potrebu da pojedem nešto. Tada bi jela sve po redu. Morala sam nekako izbaciti to što sam tada jela, najčešće slatko – priča Ivana.
Ivana je eksperimentiranjem s doručkom shvatila da ako ujutro pojede neki konkretniji obrok, da nema više tih popodnevnih potreba za nezdravijim međuobrokom. Općenito, dok nije doručkovala, Ivana je konstantno osjećala neku glad, ali i općenito se osjećala lošije, nezadovoljno i tromo. U ranijim periodima nije baš ni uključivala neku pretjeranu aktivnost, ali kada se jednom odlučila promijeniti navike, onda se njima u potpunosti posvetila.
U početku je krenula s chia pudingom, ali to joj, priznaje, nije bilo toliko fino. Budući da inače voli raditi slastice i kolače, počela je eksperimentirati s nekim vlastitim receptima, pa stvarati jela za koja je mislila da će dobro ispasti. Prvi pokušaji ponekad nisu ispadali baš dobro, ali Ivana je ostala uporna. Zdravi kolači koje napravi, kao i kuglice čiju nam je fotografiju poslala, zna jesti i po par dana, budući da se dobro drže u frižideru.
Jedan od trikova kako se natjerati da si svaku večer spravimo zdravi doručak za sljedeći dan je da ga krenemo raditi odmah poslije večere, dok spremamo suđe.
- Ako jednom nakon večere zalegnem, to je to. U vrlo rijetkim situacijama mi se dogodi da ipak ne napravim doručak za sljedeći dan, pa se onda po noći sjetim i dižem ga napraviti. Jedan od glavnih motivatora mi je to što ako sam vježbala večer prije i ako ne pojedem doručak, to mi je gotovo kao da sam uzalud idradila trening. Osjećam da mi mišićima treba hrana – kaže Ivana.
Ako zna da ujutro mora biti negdje ranije, često joj se dogodi da obrok pojede usput, s nogu ili iz auta dok je u prometu. Sa sastojcima također voli eksperimentirati. U slučaju zdravih kuglica, kada ih je prvi puta radila, ispale su joj previše suhe. Ivana ih je sljedeći put pokušala napraviti nešto mekšima, pa ih je napravila s O‘Plant biljnim napitkom od badema.
Dok je nekoć pratila koliko hrana ima kalorija, Ivana danas radije prati koliko neka hrana ima ugljikohidrata i proteina, te da ne sadrži dodane šećere. Općenito, bitno joj je da su sastojci koji se nalaze u obrocima provjereni i kvalitetni.
Posljednja ključna stvar za Ivanu je dobar san.
- Ne možemo očekivati da ćemo imati dobar dan ako idemo spavati u tri ujutro, a budimo se u sedam - zaključuje Ivana.
Suzana Turk, 63, Zabok
Umirovljenica Suzana Turk (63) svoje vrijeme provodi uglavnom na dvije lokacije, iz svoje kuće u Zaboku ili u vikendici na otoku Viru. Neovisno o tome gdje je, najviše ga provodi s obitelji ili s prijateljicama na kavi. U svojoj prijavi na nagradni natječaj, Suzana nam je napisala da prioritet daje namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, a do odluke došla je istraživanjem. Kaže kako je imala puno slobodnog vremena, pa se posvetila istraživanju raznih dijeta i pogodnosti koje imaju. Proučavajući dijetu koja sadrži hranu s niskim glikemijskim indeksom, shvatila je da joj ona najviše odgovara. Istovremeno, počela je prakticirati Intermittent fasting, pa jede samo između 10 i 18 sati. Suzanina prijava odabrana je zbog njenog promišljenog pristupa zdravlju, s naglaskom na uravnoteženoj prehrani.
- Jednostavno osjećam kako imam više energije. Skinula sam i nešto kilograma, a i hormonski sam u boljem stanju. Za tipični doručak pokušavam kombinirati neku namirnicu koja sadrži protein i povrće, pogotovo ono domaće proizvodnje. Oko mene ima puno OPG-ova, pa često uzimam od njih. Ponekad radim zobenu kašu, a znam doručkovati i jaja ili pršut. Super mi je i puding s chia sjemenkama i cimetom, koji napravim večer prije. Često znam jesti i grčki jogurt – priča nam Suzana.
Za doručak preferira jesti kiselija jela, što smatra boljom opcijom ako se dulje ne jede, kao što je slučaj s periodom između večere i doručka.
- Ako dugo nisi jeo, najbolje je jesti nešto što ima puno proteina i što je alkalno, što nije slatko. Tek nakon ručka si pojedem nešto slatko, ali umjereno. S godinama čovjek treba paziti što jede, jer ne može iste količine šećera pojesti kao prije 20 godina. Sve se može jesti, ali umjereno i u skladu s godinama – nastavlja Suzana.
Svakoga dana, Suzana se trudi šetati barem 20 do 30 minuta. Ne živi u centru grada, već na selu, pa u blizini kuće ima brežuljke, brijeg i šumu. Odlazak u šetnju joj je jednostavno prirodan. Priznaje da zna preskočiti pokoju dnevnu šetnju, ali nastoji ih odraditi barem četiri ili pet puta tjedno.
Ivana Herold, 44, Zagreb
Revizorica Ivana Herold (44) svoja jutra započinje u pet sati, kako bi stigla napraviti doručak za svoju obitelji. U svojoj prijavi, Ivana je istaknula svoj kreativan pristup hrani, izbjegavanje pekarskih proizvoda i promicanje zdravih navika kod svoje djece, ali i muža.
- Možda je zbog toga štosvi puno sjedimo, pa onda ako se baš ne krećemo dovoljno, da bar zdravo jedemo. To je neki minimum, da jedemo što zdravije možemo – kaže nam Ivana, koja priznaje da nije uvijek bilo tako. Do rođenja djece, kaže da je voljela dulje spavati.
No, kada su došla djeca, tako se je morala ranije dizati kako bi se pobrinula za njih. S vremenom je počela pripremati jela za sebe i muža, koji je ima i neka „sitnija“ prehrambena ograničenja.
- Baza za doručak nam je uvijek neki protein, a trudimo se da ne jedemo isto svaki dan. Imamo nekakvih petnaestak menija koje „vrtimo“, ovisno o tome što imamo od povrća u frižideru. Ista stvar je i po pitanju ručka, jer najčešće kuham navečer za sutra, pa ujutro dovršavam. Djeca nam nisu baš neki „jelci“, pa uvijek pokušavam izmisliti nešto novo, što mislim da će bolje proći. Dok su bili manji nam je bilo teže, a sada ih već možemo lakše „natjerati“ da pojedu sve – tumači Ivana.
Ivanu smo pitali i što je danas spremila za doručak, pa nam kaže da je na redu jedan od njenih favorita – jaja sa šparogama.
Kada priprema gablec za sebe i muža, najčešće prilagođava ostatke koje ima od ručka.
- Danas je na redu, po željama klinaca, bolonjez. Oni će ga jesti s tjesteninom, a muž i ja ćemo ga jesti samo sa salatom, bez tijesta. Ponekad nam ubacim heljdu. Tako da si zapravo radimo kombinacije, najčešće s puno salate, lisnatog celera, komorača ili sličnog. Baza nam je uvijek svježe povrće, kojim zamjenjujemo ugljikohidrate. Ako nam je ostao biftek, onda jedemo biftek sa salatom. Ideja je uvijek ista, da protein kombiniramo s povrćem, a nekad i voćem – kaže Ivana.
Ivanine prijateljice ju često zezaju da si haljine prilagođava jelima – često nosi šarene boje, pa se uvijek neka boja s haljine pogodi s bojama u jelu. Primjerice, kada jede neku salatu s narančama, pogodi se da na sebi nosi narančastu haljinu.
Ivanina obitelj je izbacila i kavu pa umjesto nje piju matchu. U šali nam kaže da ne zna hoće li doživjeti stotu, ali nada se da će joj ovaj način života u tome pomoći.
Priča nam da premda živi u 21. stoljeću, gaji neke tradicije koje su bile standard u 80-im godinama. Ivana nam objašnjava da svoje slobodno vrijeme često provodi šećući psa svaki dan po sat vremena, a vikende provodi s obitelji na vikendici, koju naziva svojim spasom od Zagreba.
- Mislim da živimo onako kako su živjele generacije osamdesetih. Imamo te sitne obiteljske radosti koje mnogi više nemaju. Jedino što mi fali je da imam malo više vremena za sebe, da ubacim malo više vježbanja. Ali, mislim da sam život dovela do nekog zdravog balansa – zaključuje Ivana.
Sandra Jurković, 35, Karlovac
Tridesetpetogodišnja magistrica prava Sandra Jurković, trenutno se nalazi na porodiljnom do rujna ove godine. Živi u Karlovcu, no rodom je iz jednog manjeg mjesta pored Duge Rese, a otkako zna za sebe, u obitelji su pazili na zdravu prehranu.
- Nekako su mi ostale te naše navike. Mora se doručkovati, jer je to najvažniji obrok. Trebamo jesti što više mesa, raznovrsnog povrća i voća. Tako smo odgojeni moj brat, moja sestra i ja, a naše vrijeme provodimo tako da budemo što aktivniji. Roditelji su nam nekako uspijevali uz posao usaditi te navike – priča Sandra.
Sandra se nedavno vratila i suđenju Takekwondoa, no većinu svog vremena provodi s djecom igrajući se u prirodi. Uz Taekwondo, Sandra se bavila i drugim aktivnostima, poput Piloxinga, izazovnog oblika kardio vježbi.
U prehrani svoje obitelji Sandra pazi da je povrće i voće svježe i sezonsko. Suprug joj je rodom iz Metkovića, stoga im roditelji često pošalju svježeg voća. Tako trenutno u kući imaju limune, a znali su dobivati mandarine i lubenice. Ostalo nabavljaju od lokalnih OPG-ova, što smatra posebno važnim kod prehrane svoje djece, od kojih najmlađa kći ima osam mjeseci. Sandrina prijava izabrana je zbog njenog kuhanja s svježim namirnicama iz lokalnog uzgoja, njenog autentičnog opisa izazova majčinstva, ali i povratka poslu nakon porodiljnog.
Kada je u pitanju planiranje obroka, Sandra kaže da nema poseban trik, osim što se fokusira na to da su jela bazirana na tradicionalnoj kuhinji.
- Najstarije dijete mi je u vrtiću, tako da ona ima ručak riješen. Suprug i ja ćemo danas bolonjez, evo upravo sam izvadila mljeveno meso, koje također dolazi od domaćih svinja. Suprugovi roditelji imaju i farmu, bave se poljoprivredom, tako da nam znaju poslati i mesa – kaže Sandra.
Balansiranje između brige o prehrani i brige o dvoje djece joj je, priznaje, u početku bilo izazovno. No, prilagodila se potrebama djece, stoga sada u pripremi jela ne koristi puno soli. Meso uglavnom priprema na lešo. Sandrin suprug je također sportski tip, koji se bavi Jiu-Jitsuom, stoga je briga o prerani i za njega imperativ.
- To mi puno olakšava stvari, jer nisam sama u tome – kaže Sandra.
Sandru pitamo kako održava motivaciju za pripremanjem zdrave hrane, pa nam kaže kako ju zapravo motivira obitelj. Zna da za njih mora nešto napraviti, a i ima želju im napraviti nešto zdravo.
S povratkom na posao u lokalnu upravu i osmosatno radno vrijeme, svjesna je izazova koji je čekaju, no veseli se zdravim međuobrocima i planiranju nove rutine. Pekarski proizvodi, koji su nekad bili česti, sada će zamijeniti zdraviji izbor.
- Baš se veselim probati O‘Plantove zdrave snackove kad se vratim na posao. Vrijeme je za novi početak – zaključuje Sandra.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....