Drastična promjena

Stala je na kraj pekari i brzoj hrani: ‘Ovo što mi se dogodilo nije samo osjećaj, nego stvarna razlika‘

‘U početku mi se činilo da nemam izbora‘, kaže naša sugovornica, koja je na koncu ipak značajno promijenila svoje navike
 Shutterstock

Martina ima 30 godina i radi u marketinškoj agenciji kao event menadžerica. Njezin radni dan rijetko slijedi ustaljeni ritam jer su konferencije, događaji i prezentacije koje organizira često kaotični i nepredvidivi. Buđenje u rano jutro postalo joj je rutina, a umjesto mirnog doručka kod kuće, obično popije kavu dok pregledava e-mailove ili slaže posljednje detalje za nadolazeći projekt. Zbog prirode posla provodi puno vremena na terenu pa je njezin automobil postao prava pokretna kancelarija – prepun je dokumentacije, promotivnog materijala, ali i neizbježne torbe s hranom koja joj pomaže efikasno se nositi s užurbanim rasporedom.

- Svaki dan je drugačiji, ali jedno je sigurno: vremena nikad nema dovoljno - kaže Martina, dok prepričava kako često balansira između ureda, sastanaka te obilazaka lokacija i nadzora evenata.

image
Shutterstock

- Od trenutka kad krenem iz stana, fokusirana sam na obaveze, a prehrana mi ponekad dođe kao usputna stavka – priznaje, dodajući da je to problem s kojim se često susreću ljudi koji rade dinamične poslove – previše zadataka, a premalo prostora za brigu o vlastitim potrebama. Međutim, posljednjih godina trudi se biti svjesnija svojih prehrambenih navika jer, kako kaže, zdrav obrok ne samo da joj daje energiju, nego i omogućava da bolje podnosi stresne situacije.

Izazovi prehrane u pokretu

U svijetu u kojem se sve mora odraditi "jučer", planiranje zdravih obroka može zvučati kao luksuz. Martina se dugo borila s izazovima nepravilne prehrane – preskakanjem obroka ili, još gore, posezanjem za brzim zalogajima iz pekara ili automata.

- U početku mi se činilo da nemam izbora. Kad si stalno u poslu, važno ti je samo da nešto pojedeš usput, a ne razmišljaš o nutritivnoj vrijednosti - kaže Martina. No, takav način prehrane brzo je doveo do osjećaja iscrpljenosti i smanjene koncentracije, što joj je otežavalo rad.

S vremenom je počela istraživati jednostavna i zdrava rješenja koja odgovaraju njezinu užurbanom načinu života. Shvatila je da nije pitanje vremena, nego organizacije i pravih izbora. Navika koja joj je promijenila odnos prema hrani je večernja priprema obroka za idući dan. Kaže kako joj takav pristup pomaže da izbjegne stres jutarnjeg razmišljanja o tome što će ponijeti sa sobom i osigurava da ima zdrav i ukusan ručak na dohvat ruke.

image
Shutterstock

- Navečer odvojim 20-ak minuta i pripremim obrok koji mogu ponijeti na posao ili u auto. Brzo je, jednostavno, i znam što jedem - kaže Martina.

Nerijetko se na njezinom tjednom meniju nađu salate, a pri kuhanju uvijek razmišlja i do nekoliko dana unaprijed.

- Na primjer, skuham veću količinu kvinoje koja mi može trajati nekoliko dana. Dodam svježe povrće poput cherry rajčica, paprike i krastavaca, a često ubacim i pečenu piletinu ili tunu iz konzerve. Sve prelijem maslinovim uljem i limunovim sokom, i imam savršen obrok – govori, dodajući da je ova salata lagana, ali zasitna, i može se jesti i hladna, što je čini idealnom za Martinin tempo.

Brzo i fino

Nerijetko priprema i wrapove, u koje također voli staviti kombinaciju svježeg povrća i mesa ili ribe.

image
Shutterstock

- Wrap je praktičan jer ga mogu zamotati i nositi sa sobom bez straha da će se prosuti. Sve sastojke unaprijed pripremim i ujutro samo složim – priča nam.

Priprema ovih obroka unaprijed pomaže Martini da izbjegne iskušenje brze, nezdrave hrane tijekom dana.

- Znam da navečer ulažem malo truda, ali taj trud mi se višestruko isplati sljedeći dan. Zdrav obrok znači da sam fokusirana, imam više energije i ne osjećam umor nakon ručka – kaže.

Mimo većih obroka, sa sobom uvijek nosi i dodatne aseve u rukavu.

- Kad pronađeš proizvode koji su praktični, zdravi i ukusni, shvatiš da ti ne treba puno vremena za obrok. Danas uvijek nosim sa sobom nešto što mi pomaže da održim energiju – voće, orašaste plodove, proteinske pločice, ali i nešto što mogu brzo zagrijati ako uhvatim par minuta – priča nam.

Tekuće juhe – saveznik u kaosu

Jedan od proizvoda koji je osvojio Martininu pažnju su gotove Podravka krem tekuće juhe. One su spoj praktičnosti, okusa i nutritivnih vrijednosti baš kakav njoj treba.

- Obožavam te juhe jer mi nude osjećaj domaće topline i okusa, ali bez stresa dugotrajne pripreme - objašnjava Martina. Gotove tekuće krem juhe dolaze u praktičnom pakiranju, a sve što treba učiniti jest zagrijati ih i promiješati – idealno za trenutke kad pauza traje svega nekoliko minuta.

Martina ističe kako juhe nisu samo brzo rješenje, već i zdrav izbor.

- Kao netko tko se trudi izbjegavati tešku i masnu hranu dok radim, Podravka tekuće krem juhe su savršene. Daju mi osjećaj sitosti, ali bez one težine koja me usporava – priča, dodajući da u uredu uvijek ima nekoliko komada Podravka juhi, a za tim su se trendom poveli i njezini kolege.

- Ponekad zagrijem juhu u termosici i nosim je sa sobom. To mi omogućava da pojedem nešto toplo čak i dok sam na putu između dva eventa – ističe.

image

Podravka juhe

Četiri savršena okusa

Pripremljene od prirodnih sastojaka s visokim udjelom povrća i povrtnog pirea, Podravka tekuće krem juhe su praktično i ukusno rješenje za brz obrok. Dolaze u prikladnom pakiranju, a dostupne su u četiri omiljene varijante: bundeva, rajčica, gljive i povrće. Priprema je jednostavna – samo ih zagrijte na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici i uživajte.

Podravka juhe lako možete obogatiti dodacima poput krutona, sjemenki ili začinskog bilja, čime ih pretvarate u još bogatiji obrok. Osim što su savršen izbor za zaposlene dane, idealne su i kao predjelo kada imate više vremena za pripremu kompletnog ručka.

Otkako je u svoju svakodnevicu uvela zdraviju i organiziraniju prehranu, Martina primjećuje pozitivne promjene u gotovo svim aspektima svog života.

- Osjećam se energičnije, fokusiranije i općenito zadovoljnije. Kao da mi tijelo vraća zahvalnost za sve one male promjene koje sam uvela - kaže s osmijehom. Iako je isprva bilo teško prilagoditi užurbani raspored zdravijim navikama, sada joj se čini nezamislivim vratiti se na stare obrasce prehrane.

Kraj umora

Prva promjena koju je primijetila bila je povećana razina energije tijekom dana.

- Ranije bih se nakon ručka osjećala umorno i teško, a sad mogu bez problema odraditi i najzahtjevnije zadatke. Čak i kad je tempo kaotičan, ne osjećam onaj pad energije koji bi me prije usporavao – priča Martina. Uz energiju, primijetila je i bolju koncentraciju, što joj je ključno u poslu koji zahtijeva stalno donošenje odluka i multitasking.

- Nije to samo osjećaj, nego stvarna razlika – manje mi se događa da mi misli lutaju ili da zaboravim važne detalje – govori.

image
Shutterstock

Osim fizičkog, promjene u prehrani pozitivno su utjecale i na njezino mentalno zdravlje.

- Kada se hranim pravilno, osjećam se stabilnije i smirenije. Čak i pod stresom, imam bolju kontrolu nad situacijama i manje se nerviram – priča.

Martina vjeruje da je povezanost između hrane i raspoloženja mnogo jača nego što većina ljudi misli.

- Kad jedemo nezdravu hranu, tijelo nam daje signale – osjećamo se tromo, teški smo i možda čak potišteni. Kad biramo zdrave opcije, sve je lakše – i fizički i mentalno – smatra.

Osim toga, uvođenje redovitih obroka pomoglo joj je da više uživa u trenutku.

- Prije bih obroke shvaćala kao obavezu ili nešto što se mora obaviti u hodu. Sada je to dio dana koji me podsjeća da zastanem, udahnem i posvetim se sebi – priča nam.

Ove promjene nisu bile samo fizičke i emocionalne, već su postale dio njenog identiteta. - Sada osjećam da sam kontrola svog zdravlja u mojim rukama. I to nije nikakva velika žrtva, već privilegija – ulaganje u sebe. Zdrava prehrana nije cilj, nego način života koji mi daje stabilnost i snagu za sve izazove – zaključuje Martina.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 14:54