Batat se u proteklih nekoliko godina nametnuo kao sjajan sastojak mnogih jela. Iako ga najčešće pripremamo pečenog u pećnici ili kao pire, odličan je i u varivima. Ima specifičan slatkasti okus, zbog čega se sjajno spaja s nečim neutralnim kao što je slanutak, ukusnom i nutritivno vrijednom grahoricom. Batat i slanutak „na juhu“ u spoju s pomno odabranim začinima čine hranjivo, aromatično varivo, idealno za hladne dane.
Bilo da tražite zdrav ručak ili nešto novo što će obogatiti vaš jelovnik, ovo varivo osvojit će vas jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – baš onako kako to čine najbolji recepti iz prošlosti prilagođeni modernim vremenima. Sastojke i pripremu pogledajte u videu!
Varivo s batatom i slanutkom
Sastojci za 4 osobe:
1 veliki batat, oguljen i narezan na kockice
1 mrkva, narezana na kolutiće
1 svježa crvena paprika, narezana na kockice
2 žličice Vegeta Natur paste češnjaka
2 jušne žlice Vegeta Natur paste luka
pola žličice Vegeta Maestro ljute paprike
200 ml Podravka passate
400 g Podravka slanutka
500 ml Podravka povrtnog temeljca
1 Vegeta Maestro lovorov list
2 žlice maslinovog ulja
150 ml creme fraiche ili kiselog vrhnja
sol i papar po ukusu
svježi peršin za dekoraciju
Priprema:
U loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu, svježu crvenu papriku i batat, kratko pirjajte. Dodajte list lovora.
Umiješajte paste od luka i češnjaka, te kratko pirjajte. Dodajte ljutu papriku. Ulijte povrtni temeljac. Pustite da zakuha a zatim smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok batat nije gotovo mekan.
Umiješajte passatu i popaprite, a zatim slanutak i kratko prokuhajte. Ako želite gušče varivo, dio povrća usitnite štapnim mikserom.
Ukrasite varivo svježim peršinom i poslužite uz creme fraiche ili kiselo vrhnje.
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....