
Romantika ne mora biti rezervirana samo za grandiozne holivudske filmove, posebne prilike ili otmjene restorane. Nju se često može pronaći, ili bolje rečeno stvoriti, u malim, ali i dalje posebnim trenucima. Ponekad je najbolji recept za romantičnu večeru onaj koji možete realizirati u udobnosti vama dobro poznatog „terena“ – vašeg doma.
Organiziranje romantične večere može se doimati kao velik izazov jer su očekivanja, a time i „ulozi“, poprilično veliki. Pritom ne mislimo samo na očekivanje koja može imati partner, već i ona koja imamo od samih sebe, a posljedično i večere koju smo naumili stvoriti u romantičnoj atmosferi.
Učiniti da prostor zrači posebnim ugođajem - da hrana mami osmijehe, a atmosfera ostane opuštena – moguć je uz malo planiranja, dašak mašte i dašak truda. Romantična večera kod kuće idealna je prilika da pokažete ljubav kroz male geste i kreativne ideje, jer ona ima ono što ne može imati baš svaka druga lokacija – vaš osobni pečat.
U današnjem svijetu, gdje su nam svakodnevica i rutina pretrpane obvezama, trenuci koje uspijemo odvojiti za voljenu osobu su posebice dragocjeni. Bez obzira na to jeste li već iskusni amaterski chef ili tek početnik u kuhinji kojem su najveći gurmanski dosezi praćenje uputa za dovršavanje polugotove hrane, ovo je prilika da pokažete koliko su važni detalji. Romantika nije stvar lokacije, već je stvar osjećaja.
Pitali smo stručnjaka
Kako bi večera bila ipak što savršenija, za savjet smo zamolili Marka Rundeka, poznatog zagrebačkog sommeliera, koji trenutačno vodi Nico’s Bar & Bistro u Zagrebu, te Nico’s Trattoriu u Dubrovniku.
Premda mu je specijalnost vino, Rundek je dobro upućen u temeljne sastojke za stvaranje savršene romantične večere. No, kaže nam da mu je vino uža specijalnost.
- U vino sam se zaljubio od prvih dana studija vinarstva i vinogradarstva na Agronomskom Fakultetu u Zagrebu. Od početka studija počeo sam raditi razne poslove u ugostiteljstvu, a vrlo brzo počeo sam raditi u boljim restoranima kao sommelier – priča Rundek.
Neki od ključnih elemenata za organiziranje romantične večere, savjetuje Rundek, su postav stola, odabir hrane, odnosno menija, izbor tanjura i čaša, te izbor pića ili vina.
- Kako bi stol izgledao što elegantnije nikako ne smije biti prenatrpan, kako suđem tako i ostalim nebitnim stvarima. Stolnjak treba biti precizno izglačan. Poželjno je odabrati svečanije tanjure, beštek postaviti sukladno hrani/meniju koji ćemo konzumirati, a na tanjur možemo postaviti pamučnu salvetu/ubrus za otmjeniji osjećaj, te blago desno od tanjura čašu za vodu i čašu za vino – nastavlja Rundek.
Bolje je investirati u jednu dobru čašu
Za početak večeri, kao aperitiv, Rundek voli posluživati neki od klasičnih koktela, no pjenušac također opisuje kao „vrlo lijep aperitiv“.
- Jedan od tih klasika je koktel Negroni, a dobri su i Gimlet ili Whiskey Sour. To su fini, svježi i aperitivni kokteli. Dobro je krenuti s pjenušcem ili svježim koktelom jer oni zapravo otvaraju apetit. Kod nas je neka univerzalno prihvaćena misao da se prije jela pije rakija. To je zapravo dosta krivo, jer rakija zatvara i guši apetit. Ipak, ona je digestive, a ne aperitiv, stoga je ona adekvatnija za kraj obroka – objašnjava Rundek.
Jedan od bitnijih detalja kada su u pitanju vina su, naravno, adekvatne čaše. U slučaju da nemamo poveću kolekciju različitih čaša, svaka prilagođena posebnom vinu, Rundek savjetuje da je dobro odabrati veću čašu koja može biti adekvatna za više stilova vina. U sommelierskim krugovima takva se čaša opisuje kao „univerzalna“. Riječ je o čaši koja nije niti za bijelo, niti za crveno vino, već je nešto između. Oblikom je adekvatna i za kompleksnija vina, ali i za svježija vina.
- Takva čaša bit će adekvatna i ne prevelika da nam karakteristike svježeg vina ne nestanu, a neće biti premala pa da „uguši“ nekakvo crveno vino. Puno je bolje kupiti jednu takvu kvalitetnu univerzalnu čašu nego imati predebele i prejeftine čaše raznih vrsta, koje na kraju neće biti adekvatne – kaže Rundek.
Trebamo biti sigurni u svoja jela
Nakon razgovora o koktelima ili pjenušcu za otvaranje apetita, s Rundekom smo potom prešli na razgovor o meniju.
- Što se tiče menija, ako sami pripremamo hranu trebamo odabrati jela za koja smo sigurni da ćemo ih uspjeti kvalitetno skuhati i lijepo poslužiti na tanjur. Bolje se odlučiti za nekoliko manjih sljedova, a uz svaki slijed možemo poslužiti neko drugo vino – dodaje Rundek.
Ako se odlučimo za tu varijantu, Rundek tumači da se svakako treba krenuti od pjenušca ili najlakšeg i najsvježijeg bijelog vina, te svakim idućim slijedom poslužiti jače i kompleksnije vino. Rundek objašnjava da se vina također gradiraju od svježih i lakših vina, koja se u pravilu služe uz masnija jela, kako bi nam kiselina pomogla da ih lakše probavimo.
- Što idemo prema težim sljedovima, pijemo neko kompleksnije vino, koje može biti neki oranž ili neko drugo crveno vino. Njih također gradiramo. Ako imamo blaže meso, idemo s nekim „blažim“ crvenim vinom, poput crvenog pinota. Dalje možemo gradirati prema nekom težem vinu, nekom cabernetu, bordeauxu ili plavcu. No, ključno je paziti da se vina gradiraju od lakšeg prema težem, da se ne bi hrana kosila s vinom ili obrnuto, kako jedno ne bi prekrivalo drugo, već da se dopunjuje – objašnjava Rundek.
Jedan važan trik
Rundeka smo potom pitali koji je njegov „go-to“ meni za romantičnu večeru kod kuće, pa nam otkriva kako voli pripremati tatarski biftek.
- Tatarski se doma može fino spremiti i začiniti po nekom vlastitom ukusu – da bude pikantni točno koliko želimo. Tatarski mi je idealan ne samo kao predjelo, već ga se može i duže konzumirati, pa pijuckati nešto uz njega. Volim se „poigrati“ i s ribom, ako negdje uspijem pronaći neku svježu ribu. Pripremam i riblji tartar. Za drugi, mali i topli slijed volim nešto laganije, neku paštu ili rižoto, koji mogu biti i sa škrampima ili gljivama. Za glavno jelo ponekad spremam ribu u komadu ili kao file, a ponekad i dobar komad steaka, ovisno o tome koliko želimo da večera traje – kaže Rundek.
Sommelier Rundek nam potom otkriva jedan od važnijih savjeta za organiziranje kvalitetne romantične večere kod kuće – da se svaki slijed završava netom prije posluživanja.
- Pripreme se mogu napraviti i ranije, tijekom popodneva. Kako bi romantična večera imala maksimalnu čar, trik je u tome da se svako jelo dovrši netom prije posluživanja, kako bi bilo svježe pripremljeno. Nije fora u tome da se sve napravi prije i stavi na stol odjednom. Ako se radi slijed po slijed, gradi se uzbuđenje oko večere, koje je prilično bitno kod romantične večere – otkriva Rundek, koji dodaje da sa suprugom voli spremati romantične večeri kod kuće, kada su sami, odnosno, bez „klinaca“.
Sommelier Rundek nam savjetuje da se ne mora svaki slijed niti kuhati. Nema ništa protiv da neki od sljedova budu i kupovni, poput sushija. Desert je također jedan od sljedova koji se češće kupuje, nego priprema kod kuće.
- Kod romantične večere volim kombinirati između kvalitetnog kupljenog slijeda i spremanja vlastitih jela. Jako volim jesti sushi, ali ga ne volim spremati kod kuće, budući da mu je priprema prilično kompleksna – dodaje Rundek.
Možemo se i lijepo obući, makar smo kod kuće
Važno je i ne pretjerati s brojem sljedova ili količinom jela. Rundek nam kaže kako se takve greške češće događaju onima koji nemaju puno iskustva s organiziranjem večera u više sljedova.
- Ako planiramo četiri, pet ili više sljedova, svaki od njih mora biti više poput zalogaja. Kada polako konzumiramo hranu, automatski ćemo pojesti manje hrane jer će informacija o tome koliko smo pojele na vrijeme stići do mozga. Brže ćemo biti siti, a time ćemo i manje pojesti. Kada ljudi odjednom stave jako puno hrane na stol, informacija o tome da smo siti ne stigne do mozga na vrijeme, pa često pojedemo previše. Ako radimo romantičnu večeru, zapravo nam i je smisao da sjedimo i polako jedemo, pijuckamo, družimo se i pričamo četiri ili pet sati za stolom – savjetuje Rundek.
Kada priprema romantične večere, Rundek kaže da ne voli na stol postaviti niti previše bešteka. Umjesto postavljanja cijelog bešteka na stol odjednom, beštek bi dodavao uz svaki slijed.
Što se dekoriranja stola tiče, Rundek se zalaže za minimalistički pristup. Radije bi na stolu imao jedan efektan cvijet. No, kada je u pitanju cvijeće, potrebno je obratiti pozornost na to da nema previše arome, kako miris cvijeća ne bi prekrio miris hrane i vina. Treba voditi računa i na to da je stolnjak lijepo ispeglan, a cijeli dojam večere na višu razinu mogu postaviti detalji poput pamučnih salveta.
- Po mojem mišljenju, bitno je i lijepo se obući. Ne mora biti previše uštogljeno sve, može biti ležernije, ali opet da je nešto finije, poput košulje. Čar je u tome da se malo kuha, malo druži u kuhinji, malo za stolom. Priča se, druži se i cijela večera ima tako jednu finu, lijepu dinamiku – kaže nam Rundek.
Ključna stvar kod vina: temperatura
Na kraju razgovora, Rundek nam je i rekao jedan od najvažnijih savjeta kada je u pitanju vino – da treba voditi računa o temperaturi.
- Sva vina na početku menija, kao i pjenušac, moraju biti dosta dobro ohlađena. Neki pjenušci, kao i vrlo svježa vina, moraju biti poprilično ohlađeni. Budući da vina alkohol čuva od zamrzavanja, ako sam zaboravio na vrijeme ohladiti pjenušac ili vino, ubacim ga na oko pola sata u zamrzivač. Tada sam siguran da će biti na dobroj temperaturi – objašnjava Rundek.
Kako idemo dalje prema kraju večere i prema crvenim vinima, ona trebaju biti na sobnoj temperaturi. Sve toplije od toga izazvat će ishlapljivanje alkohola, što kvari okus i dojam vina.
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Roto Dinamica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....