EUROPSKI ZELENI PLAN

Zastupnik Tonino Picula, podnio je 17 amandmana, od kojih je većina ušla u okvir strategije Europske unije „Od polja do stola”
Ilustracija
 Kristina Stedul Fabac/Xinhua News/Profimedia

Strategija „od polja do stola” u središtu je europskog zelenog plana. Odbor Europskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) te Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) glasali su o toj strategiji kojom se na sveobuhvatan način odgovara na izazove održivih prehrambenih sustava te potvrđuje neraskidiva uzajamna veza između zdravih ljudi, zdravih društava i zdravog planeta
“Zaštita malih proizvođača izvornih proizvoda u opskrbnom lancu, kao i konzumacija lokalne i svježe organske hrane jamstvo su dugoročnog opstanka naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i posljedično života i napretka na hrvatskom selu. Zbog toga mi je bilo iznimno važno da moji amandmani uđu u Izvješće u okviru EU strategije ‘Od polja do stola’”, istaknuo je hrvatski zastupnik Tonino Picula povodom usvajanja Izvješća na sastanku tih parlamentarnih odbora koji su zajednički usvojili zastupnikove amandmane Izvješća u okviru strategije Europske unije „Od polja do stola”. Očitovanje o Izvješću na plenarnoj sjednici Europskog Parlamenta u Strasbourgu očekuje se sljedećeg mjeseca.

Zastupnik Tonino Picula, kao zamjenski član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, nedavno je podnio 17 amandmana na inicijalnu verziju izvješća, od kojih je većina ušla u završni tekst kao dio dogovora većine političkih grupa u Europskom parlamentu. Pritom je upozorio na borbu protiv malverzacija i nelegitimnih postupaka na tržištu i opskrbnom lancu prehrambenih proizvoda stavljajući naglasak na potrebu prepoznavanja i istrage takvih dvojbenih aktivnosti.

Također, u cijelosti je usvojen i zastupnikov amandman kojim se prepoznaje važnost svježe organske hrane koja se konzumira lokalno, na dobrobit zdravlja potrošača, ali i okoliša. Picula je pozvao na mjere potpore te istaknuo veliki potencijal u promicanju lokalne suradnje primarnih proizvođača i pružatelja turističkih usluga, što bi u konačnici moglo povećati potrošnju svježe domaće hrane.

Nastavno na nedavne Piculine aktivnosti u borbi za priznanje Prošeka na razini Europske unije, u usvojeni tekst ušao je i njegov amandman kojim se ističe uloga EU sustava mjerenja kvalitete za oznake zemljopisnog podrijetla, kao što su zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), zemljopisna oznaka alkoholnih pića i aromatiziranih vina (OZP) te zajamčeni tradicionalni specijaliteti (ZTS), koji su izvrsni primjeri načina na koji EU postavlja standarde kvalitete u poljoprivredi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 11:20