Hedonizam i dobri poslovi na 29. međunarodnom sajmu GAST 2025

Kuha se i priprema hrana u svakom kutku Arene Zagreb, a prema najavama organizatora, takva atmosfera vladat će sva tri sajamska dana

GAST 2025

Šarenilo, glazba, mirisi, okusi, sklopljeni poslovi, osmjesi i dobra atmosfera, sve to obilježilo je 29. međunarodni sajam GAST 2025 koji je otvoren 27. veljače u Areni Zagreb i traje do 01. ožujka 2025. godine. Ovo je druga godina zaredom da je Zagreb domaćin do tada isključivo splitskom sajmu GAST i, sudeći prema dosadašnjim rezultatima i iskustvima organizatora i izlagača, moglo bi se tako nastaviti i još neko vrijeme ubuduće.

Generalni sponzor ovogodišnjeg sajma GAST je Ledo koji na svom štandu svakodnevno nudi food tasting tako da se teško odlučiti za koji od mnoštva okusa sladoleda i ledenih slastica ili pak za nešto iz njihova slanog programa. Posebni naglasak ova hrvatska tvrtka s više od 66 godina iskustva, u smislu sajamske ponude, stavila je ove godine na kave u kombinaciji s njihovim proizvodima kao što je Ledo Affogato i kava s Ledo šlagom. Ugostiteljima se nude sladoledi u velikim i atraktivnim pakiranjima. Od slanih noviteta tu su pileće trakice s novim pommes fritesom neobičnog oblika kao i mnoštvo ribe te povrća u raznim kombinacijama iz smrznutog Ledo programa.

image

GAST 2025

image

GAST 2025

Gužva oko cooking showova, noviteti u hrani i piću

Prvog dana sajma GAST velika gužva vladala je tijekom cooking prezentacije CEKOM 3LJ i Ugostiteljske škole iz Trilja jer su se na meniju našli pasticada kao finger food, ustipci od griza i krupice sa sirevima i bademima te flambirane smokve prelivene kremom od sira s dodanim ekstraktom lavande i arancinom.

Od noviteta u ponudi pića, izdvajamo Iguana gin, hrvatski craft džin koji mijenja boju u čaši. Zanimljivi su i likeri tvrtke Destilerije Lumen, posebno njihov čarobni liker od jagode - Jagodaccino, osvojio je sve posjetitelje.

Inače, pored mnoštva inovativnih prehrambenih proizvoda, GAST ove godine zaista obiluje i mnoštvom noviteta u svim sektorima koji su zanimljivi ne samo onima koji žive s ugostiteljstvom i hotelijerstvom i od njih, nego i posjetiteljima. Svima njima veliki broj izlagača nudi sajamske popusta od 5 do čak 15%!

Delicije by Chef Branko Ognjenović

Ipak, glavni naglasak je na hedonizmu. Kuha se i priprema hrana u svakom kutku Arene Zagreb, a prema najavama organizatora, takva atmosfera vladat će sva tri sajamska dana. Tijekom prvog dana, na GAST bini organiziran je Opening cooking show iznenađenja turističke sezone by Naše klasje gdje je poznati cher Branko Ognjenović pripremao gourmet raviole s kozjim sirom, crnim maslinama i domaćom šalšom kombinirajući autohtone i svježe okuse Istre, Kvarnera i Dalmacije te tačkrle, neponovljivi okus deserta kakav se nekada služio u Slavoniji i Podravini. Istog dana, u popodnevnim satima, na meniju su se našli svježi pljukanci s junećim umakom, odnosno najfiniji domaći pljukanci od 100% baranjske durum krupice u umaku od domaće hrvatske junetine.

image

GAST 2025

image

GAST 2025

image

GAST 2025

U petak će, također u organizaciji tvrtke Naše klasje, chef Ognjenović pripremati Gourmet crne raviole od jadranske kozice na temeljcu od kozica s domaćom šalšom – atraktivni svježi crni ravioli s bogatim punilom mesa jadranskih kozica, pripremljeni na temeljcu od kozica i servirani s domaćom šalšom.

Pored toga, sva tri dana mladi kuhari Aspire gostima i posjetiteljima sajma GAST ponudit će neko od atraktivnih jela. Na GAST bini u četvrtak su otkrivali tajne savršenog rižota, u petak će kreirati svoj signature koktel, a u subotu organizirati Eggample natjecanje u pravljenju poširanih jaja.

Humanitarna revija "Poznati uz kuhinji" - kuhaju brojni sportaši, glumci, kuhari

Svakako, najatraktivniji događaj će, kao i svake godine, biti tradicionalna GAST humanitarna revija "Poznati u kuhinji" koja će se održati u subotu od 12:00 sati u suorganizaciji s Udrugom za socijalnu inkluziju djece i mladih i organizaciju slobodnog vremena - SKIP. Sav prihod od humanitarne revije namijenjen je potrebama udruge. Na reviji će sudjelovati brojni bivši i sadašnji sportaši, glumci i kuhari: srebreni rukometaši Zvonimir Srna i Ivano Pavlović, bivše hrvatske reprezentativke Andrea Penezić Kobetić, Jelena Grubišić Bumbak, Lidija Horvat, Klaudija Bubalo, nogometni reprezentativac i igrač Dinama Petar Sučić, trener Rijeke Radomir Đalović, kondicijski trener i osvajač više olimpijskih medalja Pero Kuterovac, tenisač Borna Gojo, bivši nogometaš Mirko Hrgović, prvak Hrvatske u preponskom jahanju Andrija Hrgović i glumac Lovro Konđa. Humanitarnu kulinarsku reviju će voditi kuhari iz renomiranog restorana Carpaccio i pobjednik Masterchefa Ivan Temšić. Voditeljica programa je Uršula Tolj.

image

GAST 2025

image

GAST 2025

image

GAST 2025

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. veljača 2025 09:44