
GR8 Coffee Festival je upravo takav event - mjesto za ljude koji kavu ne piju usput, nego s namjerom. Gdje se kava ne kuha, nego kreira. Gdje se mlijeko ne ulijeva, nego se pjeni kao umjetnost. Gdje baristi ne poslužuju, nego nastupaju. Ovdje dolazite da izađete s promijenjenim pogledom na ono što vam svako jutro budi mozak. I, da, ima i workshopova, i latte art duela, i networkinga, ali i onih neprocjenjivih trenutaka kad jednostavno sjedite, pijete i ne jurite nikamo.
GR8 Coffee Festival vraća se s programom koji spaja vrhunske bariste, edukativne radionice, umjetnost, glazbu, gastronomiju i lifestyle iskustvo na jednome mjestu. Ovogodišnje izdanje službeno otvara Nj. E. Asma Naji Hussein Salim Al Amri, veleposlanica Države Katar u Republici Hrvatskoj, – jedne od dvije zemlje partnera festivala, uz Kraljevinu Maroko. Upravo njihovi autentični okusi, mirisi i rituali donose dodatnu dimenziju festivalu koji spaja kontinente kroz šalicu.
Prvog dana festivalski profil preuzima karizmatični Dušan Kerić, poznatiji kao Espresso Man – majstor rituala, voditelj Latte Art Battlea i jedan od najistaknutijih barista u regiji. Kroz njegovu perspektivu, pratitelji će osjetiti festivalski puls, ali i atmosferu iza kulisa. U petak i subotu, digitalni ugođaj preuzima Tomislav Stančić – nagrađivani barista, edukator i latte art zaljubljenik, koji priču o kavi živi kroz edukaciju. Vrhunac programa je Latte Art Battle, gdje će 12 odabranih barista pokazati svoje vještine u kreiranju pravih umjetničkih remek-djela u šalici kave.
Otkrijte vrhunske speciality kave iz Kolumbije i Paname
Program festivala pažljivo je strukturiran kroz tri dana kako bi svatko pronašao svoj trenutak – bilo da traži znanje, opuštanje, inspiraciju ili okus.
U četvrtak 10. travnja isprobajte cupping iskustvu i otkrijte sve tajne vrhunske kave kroz profesionalnu tehniku kušanja, gdje će Forest Coffee – Speciality Colombian Green Coffee Beans oduševiti vaša osjetila bogatstvom okusa i aroma. Upoznajte na cuppingu i La Huella, Panama Specialty Coffee, brend koji donosi jedinstvenu priču o panamskoj specialty kavi, obogaćujući svaku šalicu strastvenim pristupom kvaliteti i održivoj proizvodnji.
Od 16:00 sati starta after work ugođaj uz DJ REA-u i gurmanska iznenađenja chefa Davida Skoke. Istoga dana, u 18:00 sati, održat će se masterclass “Kava u klasičnim i modernim koktelima” pod vodstvom Dine Zukića Jakovića – događaj koji spaja povijest, tehniku i dozu moderne elegancije.
Petak donosi književni trenutak s piscem Ivanom Jozićem, ali i iskren MoM Talk Petre Ninčević – razgovor o roditeljstvu, hladnim kavama i balansu koji svi tražimo. Subota započinje predavanjem nutricionista Nenada Bratkovića o dobrobitima i mitovima kave, dok ostatak dana obilježavaju završni okusi, razmjene iskustava i networking uz šalicu nečeg doista posebnog.
Uz sve to, posjetitelji će kroz tri dana imati priliku upoznati i legendarne barističke zvijezde poput Carmen Clemente i Agnieszke Rojewske – svjetski priznate prvakinje koje inspiriraju svojim umijećem i strašću. U art zoni održavaju se radionice cijanotipije.
Posebni gosti, atrakcije te degustacije sva tri dana druženja
GR8 Coffee Festival posjetiteljima nudi degustaciju rijetkih vrsta kave ali i craft čajeva Odore Sillenti te matche Materia, mogućnost otkrivanja tradicionalne metode pripreme, poput kuhanja na pijesku ili u japanskom sifonu. Tu su i Crobuchakombucha, organska kombucha s okusima jadranskih otoka, Brachatella, craft namaz od lješnjaka te medovina Ferbežar.
Ovogodišnji festival okupit će pravu kremu kave! Među izlagačima su Kimbo coffee, BFC, Sanremo, Lavazza, Nescafé koji se sve više pozicionira i u HoReCa segment te ide snažnim putem održivosti, Viroplus s Lattiz sustavom za pripremu savršene mliječne pjene. Tu su i AB Plan s Latte Art Factoryjem, Fiorenzato s vrhunskim mlinovima, te inovatori poput HardTanka, pionira u pripremi cold brewa.
“Svakako s drugim izdanjem festivala, sadržajno ali i odabirom partnera, idemo u smjeru kvalitete i održivosti.. Upravo zato s nama je Stow - najcjenjenija pržionica speciality kave u Sloveniji. Ove godine zemlje partneri su nam Država Katar i Kraljevina Maroko, pa će okupljeni imati prilike probati njihovu kavu sa začinima, ali i uživati u ukusnim istočnjačkim slasticama. Chef David Skoko će ponovno sljubljivati ukusna jela i kavu.”, poručila je Fanjek dodavši da će festival ugostiti dvije istaknute profesionalke u svijetu kave, poznate po svojim izvanrednim postignućima u barista natjecanjima, a to su Carmen Clemente iz Italije i Agnieszka Rojewska iz Poljske.
Rojewska se upisala u povijest 2018. godine kao prva žena koja je osvojila Svjetsko prvenstvo barista - World Barista Championship 2018, osim toga svjetska je prvakinja u kategoriji Coffee in Good Spirits 2022., čak 14 puta prvakinja Poljske u 5 različitih kategorija. Carmen Clemente je poznata po svojoj strasti prema Latte Artu. Nakon godina predanog rada, Carmen je 2022. i 2024. godine osvojila Svjetsko prvenstvo u Latte Artu, potvrdivši svoju stručnost i kreativnost (World Latte Art Champion 2022 & World Latte Art Champion Gold Jug Latte Art Grading System 2024).
GR8 Coffee Festival nije samo za bariste i entuzijaste – to je mjesto za svakoga tko kavi pristupa s poštovanjem. Za one koji znaju da se najbolji razgovori vode uz miris svježe mljevene kave. Za one koji ne piju da bi se razbudili, već da bi osjetili.
Ulaznice su dostupne na ovom linku., a Lauba od 10. do 12. travnja postaje mjesto susreta okusa, ljudi i priča. Jer svaka šalica zaslužuje svoju publiku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....