Ljeto još traje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Jeste li se kupali u moru u listopadu ili studenom? Sve je više onih koji znaju koliko je slatko zaroniti u slano more izvan ljetne turističke sezone.
promo 
 Korčula, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

A Jadransko more nigdje nije slanije nego na jugu. Jug Dalmacije okupan je suncem i kad nestane turističke gužve, kad mandarine dozrijevaju u dolini Neretve, a windsurferi čekaju savršen val na obali Vignja i Kućišta.

image
promo
Windsurferi, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Jeste li posjetili Dubrovnik ili Korčulu ujesen, kad je berba grožđa završila, vinski podrumi su puni, a konobe također, obiljem namirnica mediteranske kuhinje? Onda kada je ručati na otvorenom ugodnije nego ikad, a ako gozba potraje i postane večera, još i bolje.

Ako je vino “sunčeva svjetlost zarobljena u vodi” kako je još Galileo Galilei objasnio fotosintezu, tada su autohtoni Pošip, Grk, Dubrovačka Malvasija, Rukatac ili Zlatarica te Plavac mali, Plavka i Tribidrag (Crljenak), koliko užitak toliko i okrjepa.

image
promo
Berba grožđa u Dalmaciji, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Jeste li bili na najjužnijoj kopnenoj točki Hrvatske? Do Prevlake je moguće doći i biciklom. Postoji čak i ruta koja povezuje sve najisturenije točke Hrvatske, ali ukoliko niste ultramaratonac, sasvim dovoljno uzbuđenja i prirodnih ljepota nude konavoske i ostale biciklističke rute Dubrovačko-neretvanske županije.

Ako Vam shvaćanje wellnessa isključuje sportsko-avanturističke egzibicije, dubrovački hoteli su svjetski poznate wellness & spa oaze, a šetati se ne mora samo po čuvenim zidinama. Obitelji s djecom cijene bezbrižan mir koji im osigurava šetnja uvalom Lapad. Oprez, nema automobila, a šetnica prolazi pokraj dječjih igrališta što znači da bi mogli zaglaviti dulje nego što očekujete.

image
promo
Kamenice, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Sve dok ne završite na mjestu na kojem će djeca požurivati vas, dok upijate kulturu stola tražeći savršen vinski par stonskoj kamenici ili neretvanskoj jegulji sa žara ili ipak uz žrnovske makarune na Korčuli… srećom, gastronomija ne počinje kad sjednete za stol već na polju ili na moru.

Jeste li ikad brali kamenice? Naučite kako se uzgajaju, vade iz mora i otvaraju stonske kamenice. Brojnim obiteljskim gospodarstvima je važno uživanje u izvornoj namirnici, ali im je još važnije posjetiteljima prenijeti običaje i kulturu svojeg kraja.

image
promo
Berba mandarina u dolini Neretve, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Ako niste za branje školjaka, berba mandarina može biti obiteljska zabava i najslađa vitaminska injekcija. Jer kad nešto sami uberete, ima puno bolji okus. Sigurno niste znali da mandarina neće dati dobar urod sljedeće godine, ako se ne obere ove.

Prema tome, kako bi rekli u Opuzenu, “ajmo ća”!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 09:31