ŠOKIRAO PRATITELJE

Koristite li ‘pravilo pet sekundi‘? Zbog istraživanja ovog znanstvenika mogli biste promijeniti tu naviku

Ovo pravilo govori da je u redu pojesti hranu s poda ukoliko ste je pokupili u roku od pet sekundi

Hrana

 Jo Hunt/Robertharding Via Afp

Malo tko nije čuo za "pravilo pet sekundi" koje govori da je sigurno pojesti hranu koja je pala na pod, ali pod uvjetom da ste je pokupili unutar pet sekundi. Ovo pravilo već godinama kruži najviše u školskim kantinama, a jedan TikToker je sada otkrio postoji li istina u ovom pravilu.

Ovaj znanstvenik, kojem je ime na TikToku HowDirtyIs, spuštao je Petrijevu zdjelicu na površinu u različitim vremenskim periodima, od nula sekundi do jedne minute.

Potom je uzorke stavio u hladnjak kako bi se ohladili i kako bi rezultati bili čišći. Njegovo istraživanje je pokazalo da bi se oni koji su živjeli prema ovom pravilu mogli zabrinuti.

Kako tvrdi, Petrijeva zdjelica je imala stotine kolonija bakterija nakon samo pet sekundi na površini. "Pet sekundi ili 60, bit će gadno u svakom slučaju", rekao je. Tvrdi i da je Petrijeva zdjelica koja je na površini bila "nula sekundi" bila prekrivena stotinama bakterijskih kolonija.

PROČITAJTE VIŠE Svi ste čuli za pravilo o pet sekundi, znanstvenici: ‘Nažalost, to je mit!‘

"Izgleda da je i nula sekundi predugo", rekao je. Zdjelice koje su na površini bile pet do 20 sekundi su izgledale vrlo slično, a na svim zdjelicama koje su na površini ostale duže se moglo vidjeti znatno povećanje bakterija.

image

Hrana

Jo Hunt/Robertharding Via Afp

Njegov video izazvao je podijeljena mišljenja u komentarima, a neki su njegovo otkriće nazvali "odvratnim". "Nema šanse da odrasle osobe ne vjeruju da je ovo odvratno", "Nikad više neću jesti hranu s poda", pisali su. Neki su pak poručili da će nastaviti koristiti ovo pravilo u svakodnevnom životu. "Čovječe, koristio sam pravilo pet sekundi u djetinjstvu i još uvijek sam zdrav", "Jednom sam pojela čokoladne kapljice jednu po jednu s poda, bilo mi je dobro", pisali su.

Podrijetlo ovog pravila je još uvijek misterij. Neki vjeruju da potječe od mongolskog vladara i tiranina Džingis-kana koji je naređivao ljudima da jedu hranu koja je padala na pod tijekom njegovih banketa. Neki pak smatraju da je ovo pravilo poteklo iz emisije Julije Child iz 60-ih godina, kad je poznata kuharica podigla palačinku koja joj je pala na štednjak te rekla gledateljima da je još uvijek dobra za pojesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
27. travanj 2025 10:36