LEDENA INFLACIJA

Cijene omiljene poslastice obaraju rekorde, ali Hrvata je se ne žele odreći: ‘Prodajem 60 komada dnevno!‘

Možda su Hrvatima cijene prihvatljive, ali stranci se baš i ne slažu

Sladoled u Splitu

 Duje Klarić/Cropix

Proljeće je već počelo, uskoro će i ljeto, već pomalo pristižu i prvi turisti. Vrijeme je ovo za omiljenu ljetnu poslasticu - sladoled. Inflacija cijena sladoleda nije samo hrvatski, već i globalni fenomen, na koji potrošači i tvrtke različito reagiraju, piše Slobodna Dalmacija.

image

Sladoled u Splitu

Duje Klarić/Cropix

Za izradu sladoleda potrebni su mlijeko, šećer, jaja, vanilija, slatko vrhnje i dodaci ovisno o željenom okusu, a sve je to od reda poskupilo, bez obzira na Vladinu intervenciju i ograničavanje cijena proizvoda. Prođirali smo po centru grada i otkrili kolike su sad cijene omiljene poslastice, kao i ima li razlike u prodaji, za razliku od prošle godine u ovo vrijeme.

- Cijene sladoleda su različite. Za klasične okuse 2,5 eura, za premium okuse tri eura, a golden premium, odnosno sladoled s kvalitetnijim sastojcima, pet eura. Cijene nismo podizali od prošle godine, nego samo uveli novitete (premium, golden premium). Najbolje se prodaje rikota - pistacija, jogurt - trešnja te kinder bueno - objašnjava nam Marija Dedić Jandrek iz slastičarnice "Emiliana".

image

Marija Dedić Jandrek

Duje Klarić/Cropix

No, ni domaći ni turisti ne žele se odreći užitka bez obzira na cijenu.

- Kupila sam sladoled od tamne čokolade i karamele. Platila sam tri eura, što je malo previše, ali što možemo? Cijena sladoleda trebala bi biti jedan euro po kuglici. Ne dolazim često u ovu slastičarnu, ali znam da ju posjećuju mnogi, pa sam se i ja odlučila počastiti - objašnjava nam Jagoda Perić koja ne krije da jedva čeka probati sladoled ove godine.

image

Jagoda Perić

Duje Klarić/Cropix

Hrvatima od cijena još nije prekipjelo, a i bojkot je neslavno završio. No, kupuje se. Neki prodaju i do 60 kuglica dnevno.

- Prodaja ide odlično, cijena je 2,40 eura po kugli sladoleda. Smatram da cijena sladoleda nije velika, jer sladoled prodajemo na Rivi. Najbolje se prodaje vanilija - objašnjava nam Nino Perkušić koji je ove godine počeo raditi kao prodavač sladoleda i konobar u "Bobisa" na Rivi.

image

Sladoled u Splitu

Duje Klarić/Cropix

- Prodaja je bolja ove godine u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu. Sladoled je ovog proljeća došao malo ranije. Cijena kuglice nije pretjerana ako pogledamo da su sve cijene otišle u nebo, naravno da je otišao i sladoled. Danas smo prodali 60-ak kuglica sladoleda - objašnjava nam Marina Tomaša koja također radi u istoj slastičarni s Ninom.

Stranaca koji čekaju sladoled ima. Možda su Hrvatima cijene prihvatljive, ali stranci se baš i ne slažu.

- Kupio sam sladoled od pistacije, platio sam ga 2,40 i smatram da je cijena previsoka - objašnjava nam Wolf koji je u Hrvatsku doputovao iz Amerike.

image

Turist Wolf

Duje Klarić/Cropix

Samo par koraka od Bobisa na Rivi nalazi se još jedna slastičarnica - "Gelateria Riva", pa smo morali provjeriti kako tamo napreduje prodaja, ali i ima li turista.

image

Antea Puljiz

Duje Klarić/Cropix

- Nama se najbolje prodaje čokolada i pistacije. Otvorili smo slastičarnicu 1. veljače ove godine. Preko zimskog perioda smo zatvoreni. Posao ide malo lošije nego prošle godine. Splićani se uglavnom žale na cijene sladoleda - objašnjava nam Antea Puljiz prodavačica u "Gelateriji Riva".

image

Sladoled u Splitu

Duje Klarić/Cropix

Da se ovaj ukusan desert može praviti i na drugačiji način, dokaz je i Mija Čubelić koja s obitelji, već četiri godine, drži malu slastičarnicu "Mister Pozzetti" u kojoj se ne boje pokazati koliko posao prodaje sladoleda zapravo može biti kreativan.

image

Mija Čubelić

Duje Klarić/Cropix

- Prodajemo sladolede, ali i razne kornete - od slatkih do onih s čokoladnim mrvicama umočenih u čokoladu. Imamo jedan specijalitet - kornete od dizanog tijesta koji su kao pecivo. Zovu se kurtoši. Pečemo ih po narudžbi i serviramo tople. Punimo Nutellom ili Linoladom i na to stavljamo kuglu sladoleda s preljevom po želji. Cijena je 8,80 eura. A od preljeva možete birati pistaciju, karamelu ili što god poželite...

Pa tko voli, nek izvoli, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
25. ožujak 2025 22:35